In het materieel recht wordt bepaald hoe (rechts)personen zich naar elkaar toe moeten gedragen in hun onderlinge verkeer. Tegenover het materieel recht staat het formeel recht, ofwel procesrecht. Formeel recht betreft de wijze waarop materieel recht wordt gehandhaafd.
Vrijwel in elk rechtsgebied zijn er regels van materieel en formeel recht. Een goed voorbeeld hiervan is het strafrecht. Het Wetboek van Strafvordering bevat regelingen omtrent het procesverloop in een strafrechtelijke procedure en behoort daarmee tot het formele recht.
Wat is formeel recht? Regels die aangeven op welke wijze een proces moet worden gevoerd.
Een ander voorbeeld van een materieel (inhoudelijk) recht is het recht van de student op studiefinanciering door de overheid. En in het verkeer op straat kennen we regels van materieel recht waaraan we ons (meestal) houden: Verkeersregels. ' Hoe het materieel recht gehandhaafd dient te worden.
Algemeen Formeel recht en materieel recht Met de term ' formeel recht' wordt bedoeld de rechtsregels die zich met procedures van het recht bezighouden. Daar tegenover staan regels van materieel recht. Die regels betreffen niet de procedure, maar de inhoud van een recht.
Tegenover het begrip van wetten in formele zin staat het begrip van wetten in materiële zin. De aanduiding formeel duidt erop dat de bepaling naar wijze van totstandkoming als wet kan worden beschouwd. Het gaat dus om de procedurele en formele aspecten rond de bepaling, niet om haar inhoud.
In het Staatsrecht kent men het begrip wet in formele zin en wet in materiële zin. Een wet in formele zin is een regeling die tot stand gebracht wordt door regering en Staten-Generaal tezamen via de grondwettelijke wetgevingsprocedure.
De Nederlandse Wet op de rechterlijke organisatie en diverse bijzondere wetten bevatten voornamelijk formeel strafrecht. Het legaliteitsbeginsel ex Artikel 1 van het Wetboek van Strafvordering stelt dat het formele strafrecht door de wet geregeld wordt.
De betekenis is 'al wat nodig is voor werk of bedrijf, in het bijzonder machines en middelen voor het vervoer van personen of goederen'. Het woord materiaal kan ook in die betekenis gebruikt worden, maar tegenwoordig is materieel in die context veel gebruikelijker.
Een voorbeeld van materieel recht is het Wetboek van Strafrecht, dat een omschrijving geeft van strafbare feiten.
Het formele strafrecht (of strafprocesrecht) omvat de regels van het strafproces. Deze regels zijn grotendeels te vinden in het Wetboek van Strafvordering (Sv). Naast het materiële en formele strafrecht bestaat er ook nog het sanctierecht.
Met formeel taalgebruik wordt algemeen Nederlands bedoeld dat veel mensen vormelijk (ouderwets of stijf) vinden. Formeel betekent: zoals het hoort, netjes. Informeel taalgebruik is correct taalgebruik dat we als 'los' ervaren. Informeel betekent gewoon, zoals je praat.
De wetgever van de wetten in formele zin (Koning, ministers en beide Kamers gezamenlijk) wordt de formele wetgever genoemd. Waar de Nederlandse grondwet spreekt over wet wordt steeds een wet in formele zin bedoeld.
Formele normen zijn regels die vastgelegd zijn in wetten, voorschriften of reglementen. Ze staan dus ergens op papier, iedereen kan hier kennis van nemen en wordt vaak ook geacht hier kennis van te nemen. Formele normen zijn dus heel duidelijk, iedereen weet wat dat betreft waar hij aan toe is.
Het materiële privaatrecht omvat, kort gezegd, de rechten en plichten van burgers en bedrijven. Het formele privaatrecht omvat de regels van het aan deze rechten en plichten gekoppelde procesrecht (denk aan de procesgang, de tenuitvoerlegging van vonnissen e.d.).
Objectief recht is het geheel van rechtsregels en normen, zoals die voortvloeien uit wetgeving, rechtspraak en gewoonten. Het begrip subjectief recht kan worden omschreven als een in het rechtssysteem erkende bevoegdheid om naar eigen goeddunken bepaalde handelingen te stellen.
Civiel recht, burgerlijk recht of privaatrecht bestaat uit een materieel en een formeel gedeelte. Het materiële gedeelte stelt regels ten aanzien van de verhoudingen tussen burgers onderling en tussen burgers en goederen.
wat te maken heeft met dingen en geld
[Mil. Woordenboek, spelling van 1861 ``Materieel``] De legerbehoeften, wapens, munitie, voertuigen, enz., onverschillig of zij tot gebruik of tot verbruik bestemd zijn.
in de lijst met antoniemen (woorden met een tegengestelde betekenis): materieel ≠ geestelijk, psychisch.
Het Burgerlijk Wetboek en het Wetboek van Strafrecht zijn voorbeelden van materieel recht. Formeel recht heeft als inhoud de handhaving van het materieel recht. Het wordt dan ook wel het procesrecht genoemd.
Hoe wordt ons land bestuurd? Ook het bestuursrecht kent een materiële (inhoudelijke) kant en een formele (processuele) kant. Het materiële bestuursrecht gaat over de juridische normen die gelden in de relatie tussen bestuur en burger en over de verhouding tussen organen van het bestuur onderling.
Waar vindt men het materiële strafrecht? In het Wetboek van Strafrecht. Dit wetboek van Strafrecht is verdeeld in drie onderdelen: 'boeken' genaamd. In de boeken 2 en 3 staan de strafbepalingen.
Waar in de Grondwet het begrip 'wet' wordt gebruikt, wordt altijd de wet in formele zin bedoeld.
In het Nederlandse recht zijn rechtsbron: 1 de wet; 2 de jurisprudentie (de rechtspraak); 3 de gewoonte; 4 verdragen en sommige besluiten van volkenrechtelijke organisaties. Niet al het geldende recht staat dus in de wet.
In een wet staan verbindende voorschriften. Dat betekent dat er in grote lijnen uitgelegd wordt welke regels er voor een bepaald onderwerp gelden. De Eerste en Tweede Kamer moeten een wetsvoorstel goedkeuren. Een besluit is een gedetailleerdere beschrijving van de wet.