Een ananas is helaas slechts kort houdbaar. Dat komt doordat een ananas altijd rijp (of bijna rijp) geoogst wordt. Als je een ananas op kamertemperatuur bewaart is deze binnen twee of drie dagen houdbaar. Daarna kun je een ananas beter niet meer eten.
Een hele ananas bewaar je buiten de koelkast, maar gesneden stukjes ananas kun je beter, goed afgedekt, in de koelkast bewaren. Als je ananas invriest, verwijder dan eerst de schil en de harde kern en snijd in stukken. Vries in in een afgesloten bakje of plastic zakje.
Ruikt het poepje van de ananas hemels zoet? Dan mag je er bijna zeker van zijn dat hij rijp is. Zijn er geen zoete aroma's te bespeuren, dan laat je hem best nog even verder rijpen op kamertemperatuur. Ook een alcohol- en azijngeur zijn een no go, want de ananas is dan overrijp en vaak niet meer lekker.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Bruine vlekken op de ananas
Eet hem dan zo snel mogelijk op, want de bruine plekken kun je niet eten.
Hoeveel ananas per dag eten is gezond? Ananas is een fruitsoort en het Voedingscentrum adviseert om 200 gram fruit per dag te eten. Neem ananas bij voorkeur op in een gevarieerd voedingspatroon en wissel af met andere fruitsoorten.
Bromelaïne is een enzym in ananas dat je lichaam helpt om eiwitten af te breken. Hierdoor wordt het lichaam geholpen met het verteren van voedsel. Ook bevat ananas veel vezels, die bevorderend zijn voor een goede spijsvertering. Mangaan in ananas helpt bij de opbouw van bot en bindweefsel.
Mag een hond ananas? Ja, ananas is veilig voor honden. De meeste honden vinden ananas heerlijk vanwege de zoete smaak. Ananas zit vol met vitamines, mineralen en vezels.
Kortom: Gedroogd fruit kun je prima eten als het eventjes over de datum is, aangezien gedroogd fruit gemaakt is om lang houdbaar te houden. Vers fruit hooguit een week houdbaar (afhankelijk van het type fruit), maar je ziet, ruikt en proeft het meteen als het fruit niet meer goed is. Gewoon weggooien dan!
Een ananas schillen kan op twee manieren. Eenvoudig door met ruime marge de schil van boven naar beneden eraf af te snijden of met een kleine marge. De zware puntjes verwijder je daarna met een kleiner mes zodat er alleen geel vruchtvlees overblijft. Een ananas kun je tot slot snijden in plakjes, repen of blokjes.
Aan de buitenkant van een ananas is al veel te zien. Zo is deze meestal groenig met goudgeel en groene bladeren als die rijp is. Donkeroranje plekjes of bruine bladeren duiden er meestal op dat de ananas zelfs al te rijp is. En wanneer de vrucht zelfs helemaal groen is, is die meestal nog onrijp.
Het ananashart, oftewel de harde kern
De harde kern, ook wel het ananashart genoemd, is wat meer vezelig, harder en heeft minder smaak dan de rest van de ananas. Daarom eten we het vaak niet op. Maar het is wel eetbaar, zowel rauw als bewerkt.
Te vroeg geoogste vruchten hebben veel zuur en nauwelijks aroma, terwijl het vruchtvlees van overrijpe vruchten glazig tot bruinachtig wordt en naar gist kan ruiken. Ananas die gist, kan tintelen op je tong en is niet meer goed.
Er zitten 68 kilocalorieën in 1 schaaltje (125 gram) ananas. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'ananas'?
Bij aankoop hoort ananas stevig aan te voelen en de kroon moet er vers en groen uitzien.De vrucht is rijp wanneer deze bij lichte vingerdruk meegeeft. De kleur van de schil zegt niets over de rijpheid. Ook een groene ananas kan dus rijp zijn.
Versnel het rijpingsproces door 'm op z'n kop te zetten
Het klinkt misschien te gek voor woorden, maar door de ananas enkele uren op z'n kop tegen een muur te laten rusten, gaat hij sneller rijpen. Door hem zo te positioneren verspreiden de suikers in het 'poepje' naar de gehele vrucht.
Met fruit of een schaaltje yoghurt 's avonds is niets mis. Sterker nog: je stofwisseling werkt beter wanneer je om de paar uur iets eet. Zorg er alleen voor dat je gezonde tussendoortjes in huis hebt, zodat je niet gedachteloos ongezonde dingen als koek, chocolade, chips en toastjes met brie naar binnen propt.
Rijst. Witte rijst, basmatirijst en pandanrijst die verpakt zijn in een luchtdichte verpakking kun je eeuwig bewaren.
Het meeste fruit blijft het langst goed in de koelkast: zoals appels en peren (2-4 weken), perziken en nectarines (3-7 dagen), kiwi (1-3 weken), druiven (7 dagen) en aardbeien, aalbessen, bramen, bosbessen, cranberries, frambozen, kersen en kruisbessen (1-3 dagen).
Op nummer 1 van deze lijst staat dus de braam. Met 43 calorieën en slechts 4,9 gram suiker met daarbij 5 gram aan voedingsvezels is de braam erg gezond! Hij bevat vitamine A, D, B12 en calcium en ijzer. Ook magnesium is present.
De algemene stelregel is dat de pitten in het fruit niet goed zijn voor je hond. Daarom kun je je hond ook beter geen druiven, kersen en avocado geven. Krenten en rozijnen worden gemaakt van druiven en zijn om die reden ook niet goed voor je hond. Ook limoenen en citroenen zijn geen gezonde fruitsoorten voor je hond.
Denk bijvoorbeeld aan perziken, bessen, frambozen en aardbeien. Met een banaan maak je je maag dan weer extra blij. Bananen zijn makkelijk te verteren en er zit vitamine B6 in. Dit vermindert een opgeblazen gevoel.
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit.
Als je geen zin in mango hebt, kun je dan maar het best voor ananas gaan. Want ook daar zit ontzettend veel vitamine C in. 100 gram van de vrucht bevat al 79 milligram van de belangrijke vitamine, dus schroom niet om lekker wat ananas te snacken als tussendoortje.
De oorzaak van het onaangename prikkelende gevoel ligt aan een enzym dat sterk aanwezig is in een ananas. Bromelaïne is een proteolytisch enzym. Dit enzym breekt eiwitten of proteïnen af. De proteïnen in je tong, wangen en gehemelte worden door het eten van die ananas zullen dit dus ook waarnemen.