Je ziet daar ook het schroefdraad staan. Van top tot top gemeten, is de spoed. Dit is in millimeter gemeten bij een metrische bout. Dat houdt ook in, dat wanneer ik deze schroef één slag omhoog ga draaien, de afstand waarmee de schroef omhoog komt ook de spoed is.
Gebruik een schuifmaat om de diameter om de 1e, 4e en laatste volle draadgang op te meten. Als de diameter bij de een buitendraad oploopt, of bij een binnendraad afloopt, is er sprake van een conische draad. Als de diameter op de verschillende meetpunten gelijk is spreken we van een rechte draad.
Bij metrische bouten is het heel makkelijk om te bepalen welke bout het is. Een M6 bout is 6mm dik, een M12 bout is 12mm dik en een M20 bout is 20mm dik. In de schroefdraadtabel staat ook een kolom met het woord "Spoed".
Bij metrische draden is de spoed in mm en bij Engelse schroefdraden is de aanduiding 'gangen per inch'. Een schroefdraadmeter is hierbij een prima hulpmiddel. BSW en UNC draad zijn in veel gevallen gelijk wat betreft de diameter en het aantal gangen (behalve bij 1/2" BSW en 1/2" UNC).
Metrische draad voorbeeld: M8
Hier wordt gerefereerd naar een metrische draad van 8 mm met een grove spoed. De spoed afmeting is volgens 1 mm volgens tabel 6).
Er zijn verschillende soorten schroefdraad die in de techniek worden gebruikt. Zo bestaat er het metrische schroefdraad, British Standard Whitworth schroefdraad en British Standard Pipe schroefdraad. De verschillen in deze soorten schroefdraad zit met name in de toepassing daarvan.
De diameter (dikte) van een schroef wordt gemeten op het schroefdraad (d) en niet er tussen (d1). Om dit op te meten kan je gebruik maken van een schuifmaat. Met een rolmaat of duimstok is dit niet nauwkeurig te meten.
Maatvoering bouten
Zowel de diameter als de lengte van een bout wordt aangeduid in millimeters. Bij moeren wordt meestal enkel verwezen naar de diameter. Omdat het draad op bouten en moeren metrisch is, staat er voor de afmeting van de diameter een hoofdletter M.
De diameter van elke schroef of bout wordt gemeten over de draad. Bij metrische schroeven en bouten zal de gemeten waarde net iets onder de M-maat liggen, b.v. een M 6 bout heeft een diameter van 5,8 mm.
Halfduims slaat op de schroefdraad aan de andere kant; dit is geen schroefdraad van 12,7 mm maar 0,5 " gasdraad.
3/4 is groter dus het water kan er bij dezelfde druk makkelijker doorheen, je kunt tot aan je muurplaat best met 20mm gaan. Kom je echter bij de s koppelingen uit indien deze toegepast worden dan zijn deze 1/2". Dit zal dan de kleinste doorlaat zijn.
Een half (1:2) is een echte breuk. Je kunt je de breuk 1/2 voorstellen als een hele pannekoek die 'gebroken' is in twee stukken. Breuken zijn dus niets anders dan deelsommen want een breukstreep is hetzelfde als een deelteken.
De fles met brandbaar gas wordt daarom van een linkse draad voorzien, zodat deze niet op de zuurstofslang past en omgekeerd. Ook in de LPG-wereld en bij propaan- en butaanflessen worden veel linkse draden gebruikt, bijvoorbeeld bij drukreduceerventielen.
Om uitwendige schroefdraad te snijden, wordt gebruik gemaakt van een snijplaat of snijmoer. Om een snijplaat te kunnen gebruiken, wordt de snijplaat in een snijraam geplaatst. Door aan het snijraam te draaien, snijdt hij het materiaal weg en ontstaat er in één keer een nauwkeurig schroefdraad.
Draairichting. Veruit de meeste schroefdraad is rechtsdraaiend, dat betekent, dat rechts om draaien, dus met de klok mee, dicht- of vastdraaien is. Er bestaat ook linksdraaiende schroefdraad waarbij links om draaien, dus tegen de klok in, de schroef vastdraait.