Je kunt jouw bedrijf financieel gezond noemen als er meer eigen vermogen dan vreemd vermogen in het bedrijf zit. Het kengetal dat we hierbij gebruiken, noemen we solvabiliteit. Het geeft aan of je schulden op de lange termijn zal kunnen afbetalen. Dit is een belangrijk meetinstrument voor kredietverstrekkers.
Controleer of het bedrijf effectief bestaat bij de officiële instanties. Ga na of het bedrijf waarmee u te maken heeft, is opgenomen in de publicaties van de officiële bronnen zoals het Belgisch Staatsblad, de Kruispuntbank van Ondernemingen of zelfs via het Creditsafe platform.
Solvabiliteit geeft aan of een onderneming in staat is om aan alle langlopende financiële verplichtingen te voldoen. Rentabiliteit geeft aan hoeveel winst er is behaald met het geïnvesteerde vermogen. Het geeft een beeld van de winstgevendheid van een bepaald bedrijf.
De norm van winstgevendheid verschilt per branche; 5 à 10% is over het algemeen een gezond getal. In de dienstensector zien wij de hoogste percentages, in de industrie liggen de cijfers het laagst. Natuurlijk is het prachtig als je winstgevendheid hoog is en iedere geïnvesteerde euro zoveel mogelijk oplevert.
De jaarrekening geeft inzicht in hoe een bedrijf er financieel voor staat. Ook aanbieders van bedrijfsinformatie, banken en verzekeringsmaatschappijen gebruiken deze openbare jaarcijfers voor hun krediet- en risicoanalyses.
Een financieel overzicht geeft inzicht in uw financiële situatie, nu en in de toekomst. Op basis van uw persoonlijke inkomens- en vermogenspositie wordt uw financiële situatie inzichtelijk gemaakt.
De winst is het bedrag dat je onder aan de streep overhoudt als alle kosten van de omzet afgetrokken zijn. De winst is ook het bedrag waarover je belasting moet betalen. De winst bereken je dus door: winst = omzet - alle gemaakte bedrijfskosten (denk hierbij aan: huur, inkoopkosten, loon, advertentiekosten etc.).
Wat is een financieel gezond leven? Je bent financieel gezond wanneer jij je in een situatie bevindt waarin je vanuit inzicht en comfort kunt voldoen aan alle financiële verplichtingen en behoeften.
De solvabiliteit kan dus kortweg samengevat worden als de verhouding van het eigen vermogen tot de schulden van het bedrijf. Het is heel simpel. Hoe groter het eigen vermogen, hoe groter de solvabiliteit van het bedrijf. (Aarzel niet om ons glossarium omtrent het solvabiliteitsonderzoek te raadplegen.)
Wat is een goede solvabiliteit? Hoe hoger de solvabiliteit hoe beter, maar een solvabiliteit tussen de 25% en 40% wordt als gezond beschouwd. Stel, het eigen vermogen is 700.000 euro en het totaal vermogen is 2 miljoen euro. Dan is de solvabiliteit volgens de hiervoor genoemde formule 35%.
Wat is een balans? Een bedrijfsbalans is een momentopname van je bezittingen, schulden en het eigen vermogen van je bedrijf. Met een balans opstellen kun je relatief eenvoudig bepaalde kengetallen berekenen die voor jouw onderneming van belang zijn, zoals liquiditeit en solvabiliteit.
Risico: wanneer een onderneming veel risico loopt, is de verstandigste keuze om een bv als rechtsvorm te kiezen. Bij weinig risico voldoet een eenmanszaak. Winst: bij lage winst (minder dan 150.000 euro per jaar) loont de eenmanszaak beter.Bij hogere winst is een bv belastingtechnisch soms voordeliger.
De winst- en verliesrekening wordt ook wel de resultatenrekening genoemd. U kunt de jaarrekening van bedrijven met de omzetcijfers opvragen bij de Kamer van Koophandel of bij GraydonCreditsafe, waar deze terug te vinden zijn in onze Kredietrapporten.
Solvabiliteit is de verhouding tussen de waarde van de totale activa en het totale vreemd vermogen. Hieruit kan je opmaken in welke mate je onderneming bezittingen heeft staan tegenover de schulden. De solvabiliteit wordt uitgedrukt in een percentage.
Liquiditeit is een term die aangeeft of een bedrijf alle kortlopende schulden (tot maximaal een jaar) kan betalen. De belangrijkste reden om de liquiditeit te berekenen, is dus om te weten of een bedrijf over voldoende liquide middelen beschikt om aan alle kortlopende betalingsverplichtingen te voldoen.
Solvabiliteit norm: wat is goed? Om aan te geven dat je bedrijf gezond is, moet de solvabiliteit tussen de 25% en 40% liggen. Het precieze minimum is afhankelijk van in hoeverre je je bezittingen direct zou kunnen verkopen. Als je bijvoorbeeld veel kasgeld hebt, hoef je minder eigen vermogen te hebben.
Meestal wordt gekeken naar de verhouding tussen het eigen vermogen en het totale vermogen. We beschouwen een solvabiliteitsratio tussen de 0,25 en 0,40 als gezond. Dit houdt in dat 25% tot 40% van het vermogen in jouw onderneming uit eigen vermogen bestaat.
In de praktijk hangt de solvabiliteit echter ook af van de omvang van de onderneming. Als de solvabiliteit hoog is, betekent dit dat er veel eigen vermogen ten opzichte van de schulden is. Hierdoor is de kans groot dat de onderneming al haar schulden zal kunnen afbetalen bij een faillissement.
Om je buffer op te bouwen én op peil te houden, adviseert het Nibud om minimaal tien procent van je netto maandinkomen te sparen.
De financiële analyse omvat het bekijken van de balans, winst-en-verliesrekening en andere financiële gegevens van de organisatie. De gegevens worden geanalyseerd om trends en patronen te identificeren die een inzicht geven in de financiële gezondheid van de organisatie.
Bedrijfswaarde berekenen op basis van vuistregels
0,75-1,5 x de jaaromzet. 1 x de intrinsieke waarde + 2 x de nettowinst.
Als algemene vuistregel geldt dat een nettowinstmarge van 10% gemiddeld is, een marge van 20% of hoger goed is en een marge van 5% laag is. Soms verandert de marge als bijvoorbeeld de vaste kosten stijgen. Bereken de marge van jouw bedrijf regelmatig, zodat je zeker weet dat je financieel goed bezig bent.
De staatsoliemaatschappij van Saoedi-Arabië, Saudi Aramco, is het meest winstgevende bedrijf ter wereld met 304 miljoen dollar per dag, pas op ruime afstand gevolgd door het Silicon Valleyaanse Apple, dat dagelijks 163 miljoen dollar winst maakt.