Een andere en eenvoudige manier voor een optimale luchtvochtigheid is een luchtbevochtiger. Een luchtbevochtiger helpt je met de luchtvochtigheid het gehele jaar door tussen 40% en 60% te houden. De te droge lucht door verwarming, airconditioning of ventilatiesystemen wordt zo verrijkt met de gewenste luchtvochtigheid.
Maar wist u dat ook de luchtvochtigheid regelen binnenshuis mogelijk is met een aircosysteem? Een airco beschikt namelijk over een zogeheten 'ontvochtigingsfunctie', waarmee u de lucht in huis op een gezond peil kunt houden.
Bevochtigen
Er zijn ook airco's (hoewel die zeldzamer zijn) die naast kunnen ontvochtigen kunnen bevochtigen. De airco haalt het vocht dan uit de buitenlucht via de buitenunit en brengt dit via de binnenunit in de kamer.
Over het algemeen is de prettigste instelling 23 graden met de middelste circulatie stand wanneer u aan het koelen bent. Door de ontvochtiging van de lucht is de gevoelstemperatuur dan 21 graden. Wanneer u aan het verwarmen bent is 19 a 20 graden een prettige temperatuur om in te werken.
Hoe weet ik of het te droog is? Doorgaans is de lucht in huis in de winter te droog. De relatieve luchtvochtigheid is ongeveer 30%, terwijl 50 tot 60 procent ideaal is. Wanneer je last krijgt van een droge hoest, droge ogen, hoofdpijn of de andere symptomen is het waarschijnlijk dat de luchtvochtigheid te laag ligt.
Zo ontstaat een droge lucht in huis
Een lage luchtvochtigheid, oftewel: een droge lucht, is niets anders dan lucht met te weinig waterdamp. In warme lucht zit meer waterdamp dan in koude lucht. Logisch dus, dat de koude winterlucht een stuk droger aanvoelt.
Omdat het in de winter koud is, zit er dus ook minder waterdamp in de lucht. De koude lucht in huis wordt opgewarmd door de verwarming. De lucht binnen in huis blijft alleen droog, omdat er geen extra vocht in de ruimte wordt gebracht.
Droge lucht is op den duur niet gezond. De slijmvliezen drogen uit en het lichaam verliest vocht. Dit leidt uiteindelijk tot hoofdpijn, vermoeidheid, concentratieproblemen, omdat de longen minder zuurstof kunnen opnemen.
Het kan wel dagen tot weken duren voordat je merkt dat de luchtvochtigheid stijgt. Vaak zijn meubels, muren en houten vloeren zo uitgedroogd dat ze direct al het vocht opnemen. Geef de luchtbevochtiger een week de tijd om op gang te komen. Na een week zal het luchtvochtigheidspercentage stijgen.
"Je kunt niet ziek worden door de airco. Maar als je al wat bij je draagt, bijvoorbeeld verkoudheid, kan dit virus door afkoeling wel sneller worden verspreid." "Hetzelfde geldt wanneer je van een koude aircoruimte ineens naar warme buitenlucht gaat. Je kunt daardoor niet verkouden worden.
Een airco koelt de lucht, maar droogt deze ook. Bij een airco wordt de warme lucht over een koud verdamperblok geleid zodat de lucht afkoelt. Het vocht in de lucht condenseert op het verdamperblok. De gekoelde droge lucht wordt de ruimte in geblazen.
Behandeling. Als je een droge hoest hebt die 'hoog' zit, kan het drinken van met name thee of water helpen deze te verminderen. Ook honing en het zuigen op dropjes kunnen de klachten verminderen. Bij een diepe prikkelhoest kan een hoestmiddel helpen.
Je kunt het probleem van droge lucht in huis al grotendeels oplossen door de verwarming lager te zetten. Vaak heb je droge lucht in huis door vloerverwarming en centrale verwarming. Zorg er daarom voor dat je de verwarming niet hoger zet dan 21 graden, en zet deze uit (of lager) als je de deur uitgaat of gaat slapen.
Een lage luchtvochtigheid treedt eigenlijk alleen in de wintersituatie op. Die ontstaat omdat koude lucht van buiten aangevoerd en opgewarmd wordt. Koude lucht kan weinig vocht bevatten; de absolute hoeveelheid vocht in de lucht is dus laag. Bij het verwarmen van de lucht kan deze een grotere hoeveelheid vocht opnemen.
Doe twee of drie ijsblokjes in een glas water. Laat vier tot vijf minuten staan. Controleer het resultaat – als het glas druipt van de condensatie, is dat een indicatie dat de luchtvochtigheid hoog is. Als er echter helemaal geen condens is, wijst dat erop dat de lucht te droog is.
De ideale vochtigheid ligt rond de 40-50%, zeker in de slaapkamer. De vochtigheidsgraad is er echter vaak veel hoger omwille van de indeling van het huis. Vaak is de slaapkamer direct verbonden met de badkamer of doucheruimte.
Deze keer: is slapen met de airco of ventilator aan ongezond? Daar is het antwoord makkelijk op: nee, slapen met de airco of ventilator aan is in principe niet ongezond. Maar: dat geldt alleen als je de ventilator regelmatig schoonmaakt en filters van de airco tijdig verwisselt.
Wat kost een airco aan stroom? Een vaste airco waarmee je één kamer kunt koelen verbruikt gemiddeld 0,75 kWh stroom per uur. Stel dat je de airco 16 uur per dag gebruikt, zit het stroomverbruik van de airco op 12 kWh per dag. En zelfs 1.080 kWh voor de hele zomer.
Laat de airco niet de hele dag aan staan, dat slurpt energie op! Het is beter om de airco alleen aan te zetten in de kamer die je op dat moment gebruikt. Heb je een oudere airco? Let dan wel even op, het koudemiddel (een sterk broeikasgas) in veel oudere airco's is namelijk schadelijk voor het klimaat.