Wat is het verschil tussen eindejaarsuitkering en 13e maand?

Het verschil tussen een eindejaarsuitkering en 13e maand
Bij een 13e maand krijg je een extra bruto maandsalaris. Een extra maandloon dus. Daarom ook de naam 13e maand. Een eindejaarsuitkering is een deel van het bruto salaris wat je in het hele jaar hebt verdient.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op cnv.nl

Is eindejaarspremie hetzelfde als 13e maand?

Een 13de maand is een eindejaarspremie, maar een eindejaarspremie hoeft niet altijd een 13de maand te zijn. Simpel gezegd is de 13de maand een heel brutoloon bovenop je vast loon. Zoals gezegd, mogen jouw prestaties hier geen invloed op hebben. Het valt dus niet te verwarren met een bonusregeling.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op roberthalf.be

Hoeveel is je eindejaarsuitkering?

Het is een extra uitkering die je bovenop je gewone salaris ontvangt. Deze eindejaarsuitkering bedraagt een percentage van je brutojaarsalaris, meestal 4 tot 8 procent. Sommige werkgevers stellen een vast bedrag in dat je minimaal ontvangt als eindejaarsuitkering.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op intermediair.nl

Hoeveel is mijn 13e maand netto?

De dertiende maand valt volledig in de eerste schijf, dus je betaalt 37,07 procent belasting over dit bedrag. Dat komt neer op een bedrag van 1.112 euro. Je houdt dan dus 1.888 euro netto over van je dertiende maand.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op blog.spaarrente.nl

Hoeveel is een 13de maand?

Een dertiende maand of eindejaarsuitkering is meestal een brutobedrag ter hoogte van een maandsalaris. Dit bedrag keer je aan het einde van het kalenderjaar uit aan een werknemer.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ondernemenmetpersoneel.nl

Eindejaarsuitkering of 13e maand doorgeven

19 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel hou je netto over van je eindejaarsuitkering?

De 13e maand valt in dit voorbeeld volledig in het eerste belastingtarief, want deze loopt tot 69.397 euro in 2022 In deze eerste schijf geldt een tarief van 37,07 procent. Je betaalt dus 37,07 procent belasting over de volledige dertiende maand van 3.500 euro, waardoor je netto 2.203 euro overhoudt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op weblog.sparen.nl

Is een werkgever verplicht om eindejaarspremie te betalen?

Een eindejaarspremie is niet wettelijk verplicht. Of jouw werkgever je een dertiende maand moet betalen, hangt af van de geldende regeling in het paritair comité.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op jobat.be

Wat is meer vakantiegeld of eindejaarsuitkering?

Vakantietoeslag is 8 procent van het salaris en de eindejaarsuitkering is 8,3 procent van het salaris inclusief de vakantietoeslag.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op sociaalwerk-werkt.nl

Wat is meer 13e maand of vakantiegeld?

Vakantiegeld is niet hetzelfde als een 13e maand. Je kunt de 13e maand als een extra maandloon zien, die gelijk is aan het bruto maandloon.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dyme.app

Welke maand krijg je eindejaarsuitkering?

Naast je salaris en vakantiegeld krijgt je soms ook een eindejaarsuitkering of dertiende maand. Meestal krijg je dit leuke extraatje eind december op je rekening.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op fnv.nl

Wie heeft recht op eindejaarsuitkering?

Ook werknemers met een tijdelijk contract of oproepcontract hebben recht op een 13e maand of eindejaarsuitkering. Werknemers die ontslag hebben genomen, hebben recht op een deel van de 13e maand of eindejaarsuitkering in het jaar van ontslag.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ondernemersplein.kvk.nl

Is een eindejaarsuitkering bruto of netto?

Wat is de eindejaarsuitkering? De eindejaarsuitkering is een extra uitkering die je bovenop je normale loon krijgt. Het is een extraatje die dat je baas meestal aan het eind van het jaar uitbetaalt. Deze uitkering is een bepaald percentage van je bruto jaarloon.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op cnvvakmensen.nl

Is 13e maand een bonus?

Een dertiende maand heeft betrekking op een extra maand salaris die werknemers aan het einde van het jaar ontvangen. Deze extra maand aan salaris kan gezien worden als een bonus die wordt uitgekeerd als blijk van dank voor geleverde werkprestaties gedurende het afgelopen jaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.indeed.com

Wie betaalt 13de maand?

De eindejaarspremie of 'dertiende maand' is een bonus die de werkgever in geld uitbetaalt aan de werknemer. Aangezien de eindejaarspremie deel uitmaakt van het loon, moet je er ook belastingen en sociale zekerheidsbijdragen op betalen. De eindejaarspremie is géén wettelijke verplichting voor je werkgever.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op stepstone.be

Waar kan ik zien of ik eindejaarspremie krijg?

Bijhouden hoeveel dagen je gewerkt hebt voor de eindejaarspremie is een moeilijke klus. Om je daarbij te helpen, ontwikkelde het ABVV de eindejaarspremie-app. Je kan deze downloaden via iTunes, Google Play of op eindejaarsapp.rechtenuitzendkracht.be.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rechtenuitzendkracht.be

Hoeveel dagen moet je gewerkt hebben om eindejaarspremie te krijgen?

Om recht te hebben op een eindejaarspremie moet u als uitzendkracht tijdens de referteperiode, in het stelsel van de vijfdaagse werkweek, minstens 65 dagen ofwel 494 uren hebben gewerkt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op fondsinterim.be

Waarom wordt vakantiegeld zo zwaar belast?

Hoeveel belasting jij moet betalen over je vakantiegeld hangt af van de hoogte van je inkomen. Het vakantiegeld is een extraatje, bovenop je salaris. Dat betekent dat dit bedrag in de hoogste voor jou geldende belastingschijf valt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rtlnieuws.nl

Wat met 13de maand bij ontslag?

Wat bij ontslag of vertrek? Als je contract wordt beëindigd voor het einde van het jaar heb je normaalgezien recht op je eindejaarspremie. Die wordt berekend op basis van de periode waarin je in datzelfde jaar hebt gewerkt. In de meeste sectoren is dit recht gewaarborgd als je ontslagen wordt door de werkgever.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hetacv.be

Hoeveel vakantiegeld krijg ik in 2022?

Naast dat je het uiteraard even kunt navragen bij HR / je baas, kun je je (tot nu toe) opgespaarde vakantiegeld ook zien op je salarisstrook. De hoogte van je vakantiegeld wordt berekend over je salaris van juni 2021 t/m juni 2022. Het vakantiegeld is in de meeste gevallen 8% van het brutoloon.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vakantiedealz.nl

Waarom een dertiende maand?

Het is daarmee een vorm van eindejaarsuitkering, van 81/3% om precies te zijn. De dertiende maand is een vast looncomponent die in de CAO, bedrijfsregeling of de arbeidsovereenkomst is vastgelegd. Deze is niet afhankelijk van het bedrijfsresultaat en verschilt daarmee dus van de bonus of winstdeling.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op allesoverhr.nl

Wat mag je meetellen als inkomen?

Je bruto inkomen dat meetelt voor je hypotheek bestaat uit: Bruto salaris. Vakantietoeslag. Sociale uitkering.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dehypotheeksite.nl

Hoe wordt eindejaarspremie belast?

Op de betaalde eindejaarspremie door de werkgever moeten zowel RSZ-bijdragen (13,07% over het bruto bedrag) als bedrijfsvoorheffing worden afgedragen. De tarieven in de bedrijfsvoorheffing zijn nogal hoog en hangen af van het belastbaar jaarinkomen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op pulsmagazine.be

Wat is een 14e maand?

Eerst even de puntjes op de i zetten: een 13e maand (of zelfs een 14e …) is een eindejaarspremie, maar omgekeerd gaat dit niet altijd op. De premie heet alleen maar zo, als hij exact overeenstemt met het brutoloon van een volledige maand.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op beobank.be

Hoe werkt dubbel vakantiegeld?

Dubbel vakantiegeld: dit is een toeslag van 85% van het brutomaandloon van de maand waarin de hoofdvakantie van de werknemer ingaat, vermenigvuldigd met 1/12e per gepresteerde of gelijkgestelde maand in het vakantiedienstjaar (het jaar dat voorafgaat aan het lopende vakantiejaar).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op sociare.be

Populaire vragen

Volgende artikel  
Wat is de WPA code?