Een WPA-sleutel is een wachtwoord dat je gebruikt om verbinding te maken met een draadloos netwerk. Je kunt het WPA-wachtwoord opvragen bij degene die het netwerk beheert. In sommige gevallen is een standaard WPA-wachtwoordzin of -wachtwoord op een draadloze router afgedrukt.
WPA/WPA2 staat voor Wi-fi Protected Access. Met andere woorden: het wifi-wachtwoord. Deze vind je op de bijgeleverde stickers van het modem en bij op het mee verstuurde plastic kaartje.
Achterop de Experia box staat het initiële SSID (wifi netwerknaam) en de WPA sleutel (WiFi wachtwoord).
Apple (iPhone en iPad) geven bij verbinding met de Ziggo modem/router een melding van zwakke beveiliging: WPA/WPA2 (TKIP) wordt niet als veilig beschouwd. Stel WPA2 (AES) of WPA3 in als encryptieniveau.
WPA3 activeer je op je FRITZ!Box onder 'Wi-Fi > Beveiliging', waar je vervolgens de Wi-Fi-modus 'WPA2 + WPA3' instelt. Vanaf nu kunnen Wi-Fi-apparaten zich met WPA2 of WPA3 aanmelden. Deze zogenaamde 'transition mode (overgangsmodus)' zorgt dus voor de nodige compatibiliteit.
Waar vind ik de netwerksleutel van het wifi-netwerk? Aan de onderkant van de wifi-modem of router zit een sticker. Op deze sticker staat de naam (SSID, de technische naam van een draadloze verbinding) en het wachtwoord van de draadloze verbinding.
Welk modem heb je? De Experia Box v10A en de KPN Box 12 hebben een etiket aan de achterzijde waar het Admin password op staat. Bij de oudere modems laat je de eerste keer het wachtwoordveld leeg, dan zal je gedwongen worden om een nieuw, zelf bedacht wachtwoord in te voeren.
Nee, alleen bij Wi-Fi modellen wordt er om een wachtwoord gevraagd, als je hier een apparaat mee wilt verbinding. Bij niet-Wi-Fi modellen, wordt nooit om een dergelijke netwerksleutel gevraagd.
Hieronder lees je hoe je het wifi-wachtwoord kunt delen (en bekijken) in iOS 16. Tik op 'Instellingen > Wifi'; Zoek je wifi-netwerk in de lijst en tik op het informatie-icoontje (de 'i') erachter; Tik op 'Wachtwoord' en vul je toegangscode in (of gebruik Touch ID / Face ID);
Open Wi-Fi instellingen beheren, vervolgens helemaal naar beneden in het scherm voor Bekende netwerken beheren. Klik op het betreffende netwerk en selecteer Niet onthouden. Als het goed is kun je nu weer verbinding maken met het netwerk en het wachtwoord opnieuw instellen.
Indien mogelijk: zet het access point (of de draadloze router) uit, wacht 30 seconden en zet deze opnieuw aan. Zorg voor de laatste drivers en client software van uw draadloze netwerkkaart. Verwijder de software van uw draadloze netwerkkaart en installeer deze opnieuw.
Ga op zoek naar een sticker op je router.
De meeste routers hebben een sticker aan de onderkant of zijkant. Op die sticker vind je het wachtwoord van je draadloze netwerk.
Het wifi wachtwoord is het wachtwoord dat uw draadloze netwerk beveiligd. Dit zorgt ervoor dat niet iedereen zonder uw toestemming gebruik kan maken van uw draadloze netwerk. Alleen mensen die het wachtwoord van uw netwerk weten kunnen toegang verkrijgen.
Voer gebruikersnaam en wachtwoord van je modem-router in
Zoek het standaard wachtwoord in de handleiding van je router. Gebruik je de modem-router van je provider, dan zit daar meestal een kaartje bij met het wachtwoord. Controleer ook goed de onderkant van het apparaat voor informatie met inloggegevens.
Ga naar je internetbrowser en typ 192.168.0.1 in de adresbalk. Open een browser en ga naar het volgende adres: http://192.168.0.1/. Voer bij gebruikersnaam 'admin' en bij wachtwoord 'admin' in.
Maak verbinding met je WiFi-netwerk; Open een nieuwe browser en ga naar mijnmodem. kpn of http://192.168.2.254; Afhankelijk van het modem dat je hebt, gaat inloggen nét even anders...
Start je apparaat opnieuw op.
Als opnieuw opstarten niet werkt, schakel je tussen wifi en mobiele data: Open je app Instellingen en tik op Netwerk en internet of Verbindingen. Afhankelijk van je apparaat kunnen deze opties verschillen. Zet wifi uit en mobiele data aan en check of er een verschil is.
SSID staat voor Service Set IDentifier en is simpelweg de naam van je netwerk. Als je de lijst met wifi-netwerken op je laptop of telefoon opent, wordt er een lijst met SSID's weergegeven.