Naast zoomlenzen heb je zogenaamde telelenzen. Telelenzen hebben een nóg groter bereik dan zoomlenzen, bijvoorbeeld 200 mm, 300 mm of zelfs meer. Het gebruik van een telelens wordt hierdoor een stuk specifieker. Je gebruikt telelenzen als je niet dichtbij je onderwerp kunt komen of al je afstand wilt bewaren.
Een telelens is een zoomlens waarmee je onderwerpen die in de verte staan dichtbij haalt. Telelenzen hebben een brandpuntsafstand vanaf ongeveer 70mm die op kan lopen tot wel 600mm. De brandpuntsafstand is simpel gezegd de afstand in millimeters tussen de sensor en het midden van de lens.
Dit objectief wordt vaak gebruikt bij voetbalwedstrijden of in de natuur. In deze situaties staat het onderwerp ver van je af en heb je een lens met groot optisch bereik nodig. Een telelens brengt je onderwerp dichter naar je toe zodat je het scherp kunt vastleggen.
Telelens. Jaren geleden was je bij de iPhone aangewezen op een enkele lens, maar sinds de iPhone 7 Plus is dat uitgebreid met een tweede lens, een telelens. Hiermee kun je inzoomen, maar een baanbrekend optisch zoombereik is daarmee nog steeds niet mogelijk.
iPhone 14 Pro (Max) heeft de beste camera's. Maar ook de camera's van iPhone 14 (Plus), 13 (mini), 12 (mini) en 11 stellen je niet teleur. Wil jij gewoon het beste van het beste, dan is er natuurlijk maar één echte winnaar: iPhone 14 Pro Max.
Bedenk welke lens bij jouw gebruikssituatie past
Ga dan voor een telephoto lens van bijvoorbeeld 100-400mm. Fotografeer je vaak in donkere situaties? Kies dan een lens met een groot maximaal diafragma voor meer lichtinval, zoals f/1.2 of f/1.8. Voor portretfotografie gebruik je een lens van 35mm of 50mm.
De prijzen voor telelenzen beginnen bij ongeveer 230€ voor een instap-telelens en lopen op tot 16.000€ voor een professionele telelens met vaste brandpuntsafstand, bv. uit de witte serie van Canon.
Met zoomlenzen kan je je onderwerp dichterbij halen of verder weg plaatsen door in- of uit te zoomen.
Bij een heel laag en groot diafragma (zoals f 1.8) is maar een heel klein deel van je foto scherp. Als er op jouw 70-300mm lens f / 4.0 – 5.6 staat betekent dat dat hij helemaal uitgezoomd op 70mm een diafragma van minimaal f / 4.0 heeft en volledig ingezoomd op 300mm een diafragma van minimaal f / 5.6.
Met een macrolens leg je kleine onderwerpen of details van dichtbij vast. Om het onderwerp zo natuurgetrouw mogelijk vast te leggen, hebben de meeste macrolenzen een vergrotingsfactor van 1:1. Dit betekent dat het onderwerp op ware grootte wordt vastgelegd.
Gebruik bij een zoomlens de groothoekzijde. Stel bij gebruik van een zoomlens deze in op groothoek om onderwerpen dichtbij en veraf scherp te krijgen. Het geeft landschappen ook meer breedte. Houd de camera stil bij het opnemen van nachtscènes.
De telelens wordt gebruikt om objecten van ver weg dichterbij te brengen. Je iPhone heeft natuurlijk al een zoom functie, maar dit is vaak maar tot 2X zoom en de rest is digitaal inzoomen. Wanneer je digitaal inzoomt op een foto verlies je de kwaliteit van de foto, aangezien je hierbij de pixels eigenlijk weggooit.
Er zijn zoomlenzen zoals de 70-300mm, 100-400mm of 150-600mm en vast brandpunt objectieven met een langere brandpuntsafstand zoals een 300mm, 400mm of zelfs 600mm. Met een 300mm op een fullframe kun je tuinvogels vaak goed fotograferen.
De Tamron AF SP 90mm f/2.8 DI Macro is een degelijke, uitstekende macro-lens. “De kwaliteit is prima, goede kleuren, scherpte en mooie bokeh en dat alles voor een mooie prijs.” Alle belangrijke reviews!
De beste Nikon lens met een groot zoombereik van 80-400mm
De Nikon AF-S 80-400mm f/4.5-5.6G ED VR is een krachtig telezoomobjectief ideaal om op een FX-formaat spiegelreflexcamera's te gebruiken. Het objectief is ook op DX-formaat spiegelreflexen te gebruiken.
Een voor de hand liggende keuze is een objectief met een zoombereik van 70 tot 200mm: de Canon EF 70-200mm f/2.8L, de Nikon AF-S 70-200mm f/4.0G en de Sony 70-200mm f/2.8.
Hoeveel zoom heb je nodig? Voor de meeste mensen zal 10 of 20 keer zoom in praktijk ruim genoeg zijn. Op basis van de afbeeldingen kun je zelf inschatten hoeveel zoom je zou willen. Het is verleidelijk om voor heel veel zoom te gaan.
Een allround lens is een zoomlens voor alledaags gebruik. Doordat het een lens met een variabele brandpuntafstand is, kun je er vanalles mee vastleggen. Volledig uitgezoomd is het beeldkader groot genoeg om landschappen te fotograferen.
Hoge verkoopprijs ten opzichte van andere Chinese merken
Voor veel consumenten vormt de prijs een doorslaggevende reden om een bepaalde telefoon wel of niet te kopen. Oppo behoort echter tot het duurste Chinese merk. De toestellen zijn duurder dan die van OnePlus en ook beduidend duurder dan Xiaomi smartphones.
De Consumentenbond schat de gemiddelde levensduur op 2,5 jaar. Andere bronnen geven aan dat een nieuwe smartphone 15 tot 18 maanden meegaat. De levensduur van je smartphone hangt af van hoe je met je toestel omgaat.