Desondanks zit er wel een verschil in. De regendouche geeft een fijne straat uit een brede kop. Deze kan vierkant of rond zijn, maar het effect blijft gelijk. Met een stortdouche valt het water met dikkere stralen naar beneden en dat geeft het effect van een waterval.
Voor het probleemloos toepassen van een regendouche moet er gekeken worden naar de warmwaterklasse van de cv-ketel, de diameter van het leidingwerk en de capaciteit van de afvoer/sifon. Voor een regendouche wordt er een cv- ketel met een warmwaterklasse van minimaal CW4 geadviseerd.
Hoe groter de douchekop, des te meer water deze nodig heeft om op volle kracht te sproeien. Een reguliere kop 'verbruikt' circa 11 liter per minuut, terwijl een echte regendouche (met een doorsnede van 18 cm) al snel 25 liter per minuut nodig heeft voor een optimale werking.
Een regendouche is altijd te combineren met een handdouche. Handig voor wanneer je een stevigere straal wilt hebben voor het uitspoelen van je haar. Overigens kun je bij een sommige regendouches ook de straalsoort instellen.
De voordelen van een regendouche
Geeft een ontspannen gevoel Douchen kan op zich al een heerlijk ontspanmomentje zijn, maar door de brede straal van een regendouche wordt het allemaal nog net even wat relaxter. De brede straal zorgt er namelijk voor dat al het water over het hele lichaam wordt verdeeld.
Gemiddeld stroomt er bijna negen liter water per minuut door een normale douchekop. Een regendouche verbruikt gemiddeld wel twintig liter per minuut. In Nederland douchen we gemiddeld acht minuten per dag. Oftewel, met een regendouche verbruik je dagelijks zo'n 90 liter water meer dan met een normale douche.
Vraag: Hoever moet de regendouche van de muur staan? De ideale afstand hoofddouche hangt af van de diameter van de hoofddouche. Zorgt u er in ieder geval voor dat de douchestraal minimaal 25cm verder komt dan de thermostaatkraan.
Als je een groot debiet wil, met een grote druk, moet de initiële druk in je installatie nog groter zijn. Normaal zit je met een gewone huisinstallatie binnen rond de 5 a 6 bar, wat zeker voldoende moet zijn als de leidingen naar die douche groot genoeg zijn.
De beste regendouches van 2022 zijn weer uitgebreid getest door Top-X, en we hebben een winnaar! De GROHE Euphoria XXL 210 Regendouche is verkozen tot de beste regendouche volgens de consumentenbond, en ook in onze regendouche test scoort de GROHE Euphoria XXL 210 Regendouche als beste koop regendouche.
De optimale installatiehoogte van de regendouche hangt af van je lichaamslengte. Idealiter moet de afstand tussen de douche en je hoofd tussen de 20 en 30 centimeter zijn. Als je 1,70 meter lang bent, is de ideale installatiehoogte voor een regendouche ongeveer twee meter.
Optie 1: boiler geschikt voor de regendouche
Je kunt ervoor kiezen om een nieuwe boiler aan te schaffen voor je regendouche. Een boiler geeft extra vermogen aan jouw huidige verwarmingsinstallatie, waardoor je meer warm water per minuut tot je beschikking hebt.
Veel waterbesparende regendouches verbruiken circa 8 liter per minuut. Normale regendouches laten al gauw 20 liter per minuut aan water door. Dit verschil betekent in de praktijk € 800,- per jaar extra kosten aan water en energie (bij een gezin).
Het belangrijkste verschil tussen een CW4 en een CW5 ketel is dat een CW5 ketel op meerdere plekken tegelijkertijd warm water kan leveren. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin een persoon aan het douchen is, en de ander de afwas doet. Het warme water dat tegelijkertijd geleverd wordt, is echter niet onbeperkt.
Aftakkingen van de hoofdleiding naar een bad- of douchekraan of een keukenkraan hebben een diameter van 15mm (koperen buis) of 16m (meerlagenbuis). Bij een hoog waterverbruik zoals een stortdouche gebruik je 22mm (koperen buis) of 20mm (meerlagenbuis).
Alles dubbel
Bij dubbel douchen horen twee douchekoppen en -knoppen. Zo kan ieder voor zich de temperatuur regelen en krijg je daar geen gedoe over. Je kunt het zo luxe maken als je zelf wilt, met een extra grote regendouche, masserende hydrojet of zelfs watervallen uit de muur.
Een waterbesparende douchekop in Klasse Z is het zuinigst en laat maar 4 tot 7 liter water per minuut door. Klasse D is het minst zuinig en telt 17 tot 22 liter per minuut. Met een douchekop uit klasse Z verbruik je dus 40% minder water dan met een douchekop uit klasse D.
Beste antwoord (via Akemi op 13-03-2017 10:01)
Dezelfde hoeveelheid water door kleinere gaatjes betekent dat je een hardere straal krijgt. Vergelijk het met een tuinslang grotendeels afsluiten met je vinger, dan spuit het water er ook uit.
De oplossing zou zijn om een douchekop te kopen die uw waterdruk gemakkelijk met 200% verhoogt! Als de waterdruk in de douche te zwak is, is er een eenvoudige oplossing. Koop een douchekop met een krachtige straal. Deze modellen zijn erg praktisch omdat ze de waterdruk in de douche tot wel 200% verhogen.
Een drukverhoger is de oplossing voor extra waterdruk in uw woning. Deze waterdruk kan afgenomen zijn door bijvoorbeeld een tweede badkamer of een stortdouche. De CV-ketel levert in deze gevallen niet voldoende water. Wilt u verzekerd zijn van een hoge waterdruk in huis, laat dan een drukverhoger installeren.
De douchekop hang je het liefst zo'n 90 tot 120 centimeter boven de thermostaatkraan. Heb je een laag plafond? Dan ga je voor 90 centimeter boven de thermostaatkraan. Als je genoeg ruimte hebt dan adviseren wij zeker een afstand van 120 centimeter.
De meestgebruikte hoogte voor een douchewand is 200 cm. Deze hoogte is prima om het water binnen de doucheruimte te houden. Bent u zelf wat langer? Dan zijn er ook douchewanden beschikbaar van 210 centimeter.
Het is bij het plaatsen van een opbouw doucheset in ieder geval belang dat de douchekop vrij van het plafond hangt. Houd zo'n 20 centimeter aan als minimum, zodat u de douchekop goed kunt bevestigen, schoon kunt maken en, indien nodig, nog een keer kunt vervangen.