Wat is het verschil tussen een motivatiebrief en een sollicitatiebrief?
In een sollicitatiebrief geef je vooral een toelichting op je cv. Waar je gewerkt hebt, wat je hebt gestudeerd en waar je goed in bent. In een motivatiebrief laat je meer zien van jezelf, wie je bent, wat je ambities zijn en waarom jij vindt dat de baan goed bij jou past.
Door een motivatiebrief te schrijven, laat je zien waarom je die baan zo graag wil hebben. Je vertelt over je interesses, wat je kunt bijdragen aan het bedrijf en hoe je collega's, familieleden of vrienden je bijvoorbeeld omschrijven.
Een overtuigende en op maat geschreven motivatiebrief laat zien dat je de tijd heeft genomen om onderzoek te doen naar het bedrijf en om de behoeftes en functie-eisen van de werkgever te doorgronden. Het is jouw kans om te laten zien hoe enthousiast je bent over de functie en welke waarde je kunt toevoegen.
Een sollicitatiebrief (ook wel motivatiebrief genoemd) is een brief waarmee iemand schrijft in aanmerking te willen komen voor een bepaalde functie bij een bedrijf of organisatie. Meestal wordt een curriculum vitae (cv) meegestuurd.
Een korte motivatiebrief heeft dezelfde structuur als een langere sollicitatiebrief: een introductie, de kern van je verhaal en de afsluiting. Die drie bouwstenen vormen de structuur van je brief. - Aanhef (geachte of beste + naam recruiter). - Een pakkende opening van 1 à 2 zinnen.
De standaard die wordt gebruikt voor de lengte van een motivatiebrief is meestal 250 tot 400 woorden. Dit is niet langer een korte sollicitatiebrief, maar een echte brief waarin je uitgebreid je kwaliteiten benoemt.
Een veilige afsluiting is kiezen voor ''Met vriendelijke groet'' of ''Hartelijke groet''. Met deze afsluiting zit je altijd goed en ben je niet te formeel, maar ook zeker niet informeel. Neem altijd een zin op waarin je aangeeft dat je graag bereid bent om je motivatie toe te lichten.
Helemaal bovenaan de pagina zet je jouw adres, gevolgd door dat van de onderneming. Daarna volgt de datum waarop je de brief verstuurd en het onderwerp van de sollicitatiebrief. Meestal is het onderwerp de titel van de functie waar je naar solliciteert. Dan komt de aanhef.
In de eerste twee zinnen schrijf je een formele aanhef + een knaller van een openingszin. Benoem iets waarvan jij vindt dat het bedrijf waarbij je solliciteert trots op mag zijn, of maak een creatieve opmerking over de vacature.
Hoe schrijf je een korte motivatie voor een sollicitatie?
Zo schrijf je een korte motivatiebrief: 5 tips!
Houd je intro lekker bondig. Wist je dat de introductie jouw motivatiebrief maakt of kraakt?! Deze wil je inkoppen, zonder een inkoppertje te maken. ...
In een motivatiebrief vertel je waarom je solliciteert op een bepaalde baan en waarom jij geschikt bent voor de job. Je schrijft bijvoorbeeld over jouw skills, sterke en zwakke punten, ambities en werkervaring.
Dit zijn de kenmerken: je bent gek op nieuwe dingen en je leert snel. nieuwe ontwikkelingen volg je altijd. de nieuwste snufjes zetten jou in vuur en vlam.
Wat is een goede opbouw van een sollicitatiebrief?
Opbouw sollicitatiebrief
Opening: trek de aandacht met een anekdote, opvallend feit of prestatie. Hoofdtekst: vertel over je motivatie, licht werkervaring en vaardigheden toe, gebruik cijfers en feiten. Afsluiting: benadruk je enthousiasme voor de baan en nodig uit om contact op te nemen, herhaal je contactgegevens.
Maak een korte opsomming van je taken, beschrijf wat je leuk vindt en geef aan waar je goed in bent. Heb je nog geen werkervaring? Vertel dan iets over je hobby's of je persoonlijkheid en hoe je competenties van pas komen bij de functie. Vertel vervolgens de reden waarom je solliciteert.
Gebruik deze klassieke slotzinnen als eventuele inspiratie: Wij vertrouwen erop u hiermee van dienst te zijn geweest. Vertrouwende u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben. Wij zien uw antwoord met belangstelling tegemoet.
Goede standaardzinnen voor de afsluiting van een zakelijke brief zijn bijvoorbeeld: Ik hoop u hiermee van dienst te zijn geweest.Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.Ik dank u bij voorbaat vriendelijk voor uw moeite.