Het wild zwijn (Sus scrofa) wordt ook wel everzwijn genoemd maar ook zwart wild of borstelwild. Een mannetje heet ook wel keiler, het vrouwtje zeug en een groep noemt men rotte of rot. Hij heeft een gedrongen romp en een langwerpige kop met een afgeplatte, sterke snuit.
Een mannetje weegt tot zo'n 120 kilo, het vrouwtje tot zo'n 80 kilo. Hij is niet roze, maar donker van kleur en heeft een zwarte vacht met borstelige haren. Het dier heeft een kort stevig lijf, een langwerpige kop met een afgeplatte sterke snuit. De neus eindigt in een wroetschijf.
De frislingen (biggen) hebben horizontale strepen, ook wel zwijnenpyjama genoemd, die dienen ter camouflage. De strepen verdwijnen na drie tot vijf maanden. De jongen worden geboren in een door de moeder aangelegd nest, de kraamkamer genoemd, wat een grote kuil met varens, grassen en bladeren is.
Ja, wild zwijn kun je eten. Wild zwijn procureur bijvoorbeeld kan bijzonder smakelijk zijn, evenals het rugfilet en wild zwijn wat in wildstoof met hertenvlees en kruiden is verwerkt. Belangrijk aandachtspunt is dat u enkel wild zwijn eet wat u koopt bij een slagerij.
De vrouwtjes, zeugen, leven met hun biggen en de biggen van het jaar ervoor in groepen (rotten). De biggen van het voorgaande jaar heten overlopers. De volwassen mannetjes, de keilers, leven alleen. Ze hebben flinke slagtanden, ook wel geweren genoemd.
Hoogte van het hekwerk. Een wild zwijn kan bijna een meter hoog springen en over hekken van ruim 1,5 meter klimmen, zodat een hek van minimaal 1 meter 20 hoog moet worden geplaatst.
In 2019 waren er nog 4800 wilde zwijnen en afgelopen zomer dus al 10.000. De enorme toename komt vooral door de grote hoeveelheid voedsel in de bossen. Er gingen de afgelopen jaren nauwelijks zwijnen dood van de honger en ze konden zich optimaal voortplanten.
Vlees van een geschoten wild zwijn wordt altijd onderzocht op trichine. Deze rondworm kan bij mensen een infectie veroorzaken. Meer informatie over deze ziekte Trichinellose vindt u op de website van het RIVM.
Everzwijnvlees is afkomstig van dieren jonger dan zes maanden waardoor het lichtroze en fijn van structuur is. Vlees van everzwijn bevat ook veel mineralen en eiwitten. Je kan het goed vergelijken met mager varkensvlees, zij het wel met een lichte wildsmaak.
Wat zijn de lekkerste delen van het wild? De beste stukken vlees verschillen per dier. Wild konijn heeft in het voorjaar en de zomer een minder goede smaak dan in de herfst of winter. Het beste stuk van de haas is de rug, en voor de ree, hert en wild zwijn zijn dat de rug én de achterbout.
Bij vrijwel alle ontmoetingen met een everzwijn kan je een aanval vermijden door rustig te blijven en weg te wandelen. Zorg ervoor dat het everzwijn je kan zien en/of horen (bijvoorbeeld door rustig te praten). Weglopen is geen goed idee.
nieuws Wie met de kerstdagen wild op het menu heeft staan, moet het vlees goed doorbakken. Wild, en dan vooral wilde zwijnen en edelherten kunnen besmet zijn met het hepatitis E virus. Door het eten van rauw of onvoldoende gebakken vlees van besmette dieren kunnen mensen het virus ook krijgen.
In Nederland zijn enkele leefgebieden aangewezen voor wilde zwijnen zoals de Veluwe en Nationaal Park De Meinweg. Voor overige gebieden geldt een provinciaal 'nulstandbeleid' wat betekent dat er formeel geen enkel wild zwijn mag leven.
Overdag houden wilde zwijnen zich doorgaans schuil in hun nest (leger), dat zich meestal in dichte dekking bevindt. De aanwezigheid van wilde zwijnen kan best worden vastgesteld aan de hand van loopsporen, zoelplekken waar ze hun modderbad nemen, schuurbomen, wroetsporen en uitwerpselen.
Wilde zwijnen zijn rustige dieren, niet agressief en “Ze hebben meer angst voor de mens”. Geen wonder: De mens is de grootste vijand van de wilde zwijnen. Eigenlijk waren de wilde zwijnen overdag actief, echter door de dreiging van de jacht hebben zij hun activiteiten in de schemering en 's nachts verplaats.
Stevig en mager wildvlees
Het everzwijn is een voorouder van het varken. Het vlees is steviger en magerder dan varkensvlees. Everzwijnen eten zowel plantaardig als dierlijk voedsel. Daardoor heeft het vlees een herkenbare wildsmaak.
Veelzijdig is het woord dat de smaak van wild zwijn – ook wel everzwijn genoemd – het beste beschrijft. Beukennoten, wortels, vruchten, kikkers en wormen, wilde zwijnen eten het allemaal. De Keurslager voelt het al aan het vlees: dit is heel stevig. En, zeker vergeleken met varkensvlees, vrij mager.
Hoe smaakt Wild Zwijn? Bij de smaak van Wild Zwijn geldt: “hoe ouder het dier, hoe krachtiger de smaak van het vlees”, maar over het algemeen is Wildzwijn vlees zacht en fijn van smaak.
Wilde zwijnen, ook wel everzwijnen genoemd, zijn de voorouders van onze varkens. Desondanks verschillen varkensvlees en zwijnenvlees sterk van elkaar. Everzwijnen hebben steviger vlees dat ook magerder is dan het varken van tegenwoordig.
Het vlees van wild is mager en bevat weinig vet, waarvan het grootste deel onverzadigd vet is. Het voordeel van deze 'wilde' dieren is hun natuurlijke omgeving: ze moeten bewegen voor hun voortbestaan. Over het algemeen is alles wat rent, vliegt of zwemt meestal goed om te eten.
Al jaren melden diverse mensen dat everzwijnen goede zwemmers zijn. Maar het bewijs ervoor ontbrak. Deze video laat zien dat deze dieren opvallend goed kunnen zwemmen.
Bekend is dat wilde zwijnen goed kunnen zwemmen. Boerma: "In Overijssel zijn in het verleden overigens wel vaker wilde zwijnen gespot." Voor wilde zwijnen geldt dat buiten de leefgebieden een nulstand wordt nagestreefd. Dit betekent dat de soort in andere gebieden niet mag voorkomen.
In Drenthe is groot wild, zoals het wild zwijn en edelherten, niet welkom. De provincie wil geen groot wild uit angst voor schade aan landbouwgewassen, verkeersonveilige situaties en overdracht van dierziekten.