Katten en de kou
Katten hebben het, net als wij, ook koud in de winter. Met hun vacht hebben de viervoeters er wel minder last van, maar ze merken het goed als het buiten kouder wordt. Met de verandering van de temperatuur begint de ruiperiode en ontwikkelen ze een nieuwe wintervacht.
Welke temperatuur is te koud voor katten? “Een algemene vuistregel is dat alles onder de 7 graden te koud is. Als de temperatuur onder het vriespunt daalt, lopen ze een groot risico op onderkoeling als ze langere tijd buiten zijn,” zegt Arpino.
Een kat kan gerust buiten blijven, maar het is wel gewenst dat hij 's avonds ergens comfortabel weg kan kruipen. Om je kat een beschutte plek te geven kun je overwegen om de garage- of schuurdeur te voorzien van een kattenluik. Zo hoef je de kat niet in huis te nemen, maar kan hij wel naar binnen.
De normale lichaamstemperatuur van de hond en kat is iets hoger dan bij de mens: Hond: 38.0°C tot 39.0°C. Kat: 38.0°C tot 39.5°C.
Voor de gemiddelde kat is een omgevingstemperatuur van 22°C ideaal. Ze verdragen echter ook een temperatuur die ligt tussen het vriespunt en 35°C!
Over het algemeen is er niets aan de hand als een kat zijn tong uitsteekt. Het uitsteken van de tong kan een teken van ontspanning zijn. Het ziet er bijzonder schattig uit en voor vele eigenaren is het een reden om de camera erbij te pakken en leuke kiekjes te maken.
Genegenheid tonen
De mooiste en meest waardevolle reden waarom katten mensen likken: de kat wil een grote genegenheid uitdrukken. Als je je kat aait en die als antwoord al spinnend je hand likt, mag je jezelf gelukkig prijzen. Je kat vindt je aardig en vind het fijn om samen te zijn.
Als de lichaamstemperatuur van je kat onder de 37,5° C komt dan kan dit na verloop van tijd gevaarlijk zijn voor je kat. Onderkoeling heeft vervelende gevolgen voor de gezondheid en het is bij onderkoeling belangrijk om de temperatuur van je kat zo snel mogelijk weer op peil te krijgen.
Wie z'n kat 's nachts binnen wil houden moet hier rekening mee houden: in de nacht gaat hij namelijk het allerliefst jagen, rennen en spelen: dat kan slecht voor je nachtrust zijn :-) Want waar de kat 's nachts op jacht gaat, daar slaapt hij overdag vooral. Uren achtereen kan je kat heerlijk in dromenland zijn!
Katten hebben een interne klok die zeer nauwkeurig is, en ze “weten” gewoon wanneer het tijd is om te beginnen. Ze zijn ook goed in het oppikken van andere regelmatige indicatoren van de tijd, zoals vogelzang en daglicht.
Zijn binnenkatten zielig? We geven je gelijk antwoord: nee, je kat is niet zielig. Wel zijn er een aantal zaken waarop je wilt letten: Laat je kat als kitten al wennen aan het binnenleven als dit mogelijk is.
Honden en katten hebben een wintervacht en een zomervacht. De tijd dat het dier wisselt van de ene vacht naar de andere vacht wordt de ruitijd genoemd. Er is dan sprake van verharen. Over het algemeen verharen honden en katten altijd, maar tijdens de ruitijd wordt de gehele vacht vernieuwd en is het verharen dus erger.
"Overdag ligt hij te spinnen in de vensterbank, maar 's nachts leggen ze makkelijk 3 of 4 kilometer af." Iets wat veel kattenbaasjes volgens de boswachter niet altijd weten. Veel mensen geloven niet dat hun kat op jacht gaat 's nachts. "Dat komt omdat het een kant is die we niet kennen.
Poezen hebben geen soortgenoten nodig om te overleven zolang ze hun basisbe hoefde krijgen Eten en drinken en genoeg uitdaging om te kunnen jagen. Dus speeltjes zijn geen overbodige luxe . Sommige poezen willen niet alleen zijn en andere geven hier toch de voorkeur aan.
Buitenleven: woonsituatie en omgeving
Op de derde verdieping van een flat in de binnenstad zal het nauwelijks mogelijk zijn om een buitenkat een goed leven te bieden. Een huis met een tuin is ideaal, maar ook een woning op de begane grond met toegang tot een terras is geschikt.
Hoe lang kan ik mijn kat alleen laten? Goed getrainde volwassen katten kunnen zich enkele uren achtereen zelf bezighouden en zich tevreden voelen terwijl ze alleen thuis zijn. Ze kunnen genieten van de rust en stilte, zodat ze kunnen slapen. Elke kat heeft echter haar eigen persoonlijkheid en gewoonten.
Een zieke kat verstopt zich, zwiept met de staart en trekt de oren naar achteren. Dit kunnen tekenen van stress zijn. Stress kan veroorzaakt worden door diverse ongemakken. Veranderingen van toonhoogte, volume en hoeveelheid van het miauwen kan ook wijzen op een bepaald ongemak bij de kat.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
Is je kat koppig en wil hij maar niet geknuffeld worden? Dan is de kans groot dat je viervoeter boos op je is. Dit is waarom. Mensen kunnen ook weleens geïrriteerd zijn wanneer ze zijn gekwetst, maar katten blijven blijkbaar langer met deze gevoelens rondlopen.
Onderzoekers van de Engelse universiteiten Sussex en Portsmouth hebben wetenschappelijk aangetoond dat je aan katten kunt laten weten of je vriendelijk bent door te 'praten' met je ogen. De onderzoekers keken naar de zogenaamde 'slow blink' die, vertaald naar menselijke communicatie, gezien kan worden als een glimlach.
Gaapt jouw kat bijvoorbeeld tijdens het eten, dan kan dit zijn omdat hij gewend is ook iets te lekkers te krijgen en dus jouw aandacht vraagt. Maar in andere gevallen kan gapen ook wijzen op stress. Het is dus belangrijk om jouw kat te leren kennen voor je een bepaald label op zijn gedrag plakt.
De specifieke uitdrukking van dat moment op het gezicht van de kat wordt flemen genoemd. Bij dit flemen rekt de kat de hals, opent de mond en krult de bovenlip. Dit geeft de kat een uitdrukking van stomme verbazing, intense domheid of opperste afkeer.
Om overtollige warmte kwijt te raken gaan honden, en soms ook katten, dus hijgen. Na een zware inspanning, zeker op een warme dag, kan het dus normaal zijn om een kat te zien hijgen. Ook kan een kat bij erge stress gaan hijgen. Katten die zeer gestrest bij ons in de spreekkamer komen zien we af en toe ook hijgen.