Contactoren worden vanop afstand bediend. Ze hebben 2 schakelstanden (bij normale toepassingen schakelen ze monostabiel). In tegenstelling tot relais hebben contactoren altijd 2 onderbrekingen per contact. De reden hiervoor is voornamelijk veiligheid en slijtage.
De contactor vormt de verbinding tussen de stuurkring en de vermogenkring van een schakeling. De hoofdcontacten zijn robuuster uitgevoerd, en schakelen het hoofdstroomcircuit. De hulpcontacten, die in het algemeen kleinere stromen voeren, zijn lichter geconstrueerd en hebben een functie in het stuurstroomcircuit.
Een relais dat gebruikt wordt om grote verbruikers zoals elektromotoren te schakelen wordt ook wel contactor of magneetschakelaar genoemd. In deze gevallen worden er drie fasen geschakeld en worden er met één stuursignaal drie contacten voor de drie fasen van de motor tegelijk bediend.
Een magneetschakelaar wordt ook wel een relais genoemd. Deze termen worden vaak door elkaar gebruikt. Een magneetschakelaar is een door een elektromagneet bediende schakelaar die een willekeurig aantal schakelcontacten kan openen of sluiten. Hierdoor kan met een kleine schakelaar een relatief groot veld schakelen.
Een relay / relais doet niks anders dan van een kleine stuurstroom een grote hoofdstroom maken. Zo kan met een kleine schakelaar een groot elektronisch component in- en uitgeschakeld worden. Dit is mogelijk doordat een relay / relais in feite een schakelaar is.
Door het plaatsen van een zekering tussen de voeding en het elektrische apparaat voeg je een mate van veiligheid toe. Een relais wordt toegepast wanneer een circuit moet worden aangestuurd door een lagere spanning, of wanneer er meerdere circuits geschakeld dienen te worden door een signaal.
Een relais is in feite een op afstand bediende schakelaar. Een relais bestaat uit maak en/of verbreek contacten die bediend worden door een elektromagneet. Door deze techniek is het mogelijk om met een kleine stroom een grote stroom te schakelen.
Standaard relais zijn ontworpen om 10 tot 20 miljoen mechanische cycli te schakelen.
of om het nog eenvoudiger te zeggen : een impulsschakelaar bedien je met een drukknop, een relais met een gewone schakelaar.
Meestal rond de 25 ampère. Het mini relais, ofwel een standaard relais, is de meest gebruikte variant. Deze is groter dan een micro relais en beschikt tevens over meer schakelcapaciteit, vaak rond de 40 ampère. Daarnaast is er nog een categorie zware relais, welke tot 200 ampère kunnen schakelen.
Links loopt de stuurstroom (rood) van relais en rechts (groen) de hoofdstroom die wel of niet onderbroken wordt door het relais.
Het betreft veelal een relais dat schakelt. Het relais kan NO (Normally Open) schakelen waarbij de verbinding in ruststand niet gesloten is of NC (Normally Closed) schakelen waarbij de verbinding in ruststand gesloten is.
Een relais, ook wel contactor of magneetschakelaar genoemd, is een schakelaar die wordt gebruikt om veilig grotere stromen in of uit te schakelen. Met een kleine spanning (de stuurspanning) schakelt men veilig en beheerst een grote stroom (de hoofdstroom) in of uit.
Een insteekrelais wordt gebruikt om grotere stromen veilig te schakelen. Het kenmerkt zich door de typerende insteekaansluiting. Dit type relais wordt in de besturingstechniek veelvuldig toegepast. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het starten van elektrische motoren met een laag ampère.
Een relais is een must voor het schakelen van elektronica welke meer stroom of spanning vragen dan de microcontroller kan leveren. Het bespaart ook nog eens gevaarlijke situaties door schekelingen van elkaar gescheiden te houden. Om het helemaal af te schermen kan er nog gebruik worden gemaakt van een optocoupler.
Bij een pulsdrukker (met veer die altijd in zijn russtand terugkeert als je hemt niet bediend) heb je meestal te maken met een NO (Normal Open) contact. Sommige schakelaars hebben een extra contact dat stroom doorlaat wanneer je de schakelaar niet indrukt (in ruststand).
Een tijdrelais met ster-driehoek wordt gebruikt om grotere driefasige asynchrone motoren in te schakelen.
Een teleruptor of impulsschakelaar is een bistabiel relais in de zekeringkast dat je vanop afstand kan bedienen. Daarom wordt het ook wel vaker een afstandsschakelaar genoemd. Het Duitse merk Eltako is de marktleider onder de impulsschakelaars of teleruptoren.
Een impulsdrukker wordt voornamelijk gebruikt voor deurbellen en voor aan/uit knoppen op computers. Daarnaast wordt een impulsdrukker gebruikt voor het dimmen van verlichting en voor domotica systemen.
Wordt het relais geschakeld met een schakelaar met ingebouwde LED dan is het zelfs mogelijk dat de LED kapot gaat. Daarom dus een relais zoals dit met een ingebouwde diode die de inductiespanning onschadelijk maakt.
De verwachte levensduur van een mechanisch relais van hoge kwaliteit is ongeveer 100.000 cycli, voor een volledige nominale belasting. Voor een derde nominale belasting is het maar liefst 1.000.000 cycli.
Accu van 24V laden vanuit een accu van 12V
Met de DC-DC omvormer kan zoals gezegd bijvoorbeeld vanuit een 12V net of accu(pakket) een 24V output gerealiseerd worden. Daarop kunt u een 24V apparaat aansluiten.
Een relais is een elektrotechnisch component dat door middel van stuurstroom een grote hoofdstroom in- of uitschakelt. De werking van een relais is eenvoudig; het is eigenlijk gewoon een soort schakelaar. De spoel in een relais wordt ingeschakeld met een stuurstroom.
Het schakelen van een relais gebeurt op een veilige wijze. Een domotica module dat een relais functie heeft schakelt 2 contacten zonder daar spanning op te zetten.De stroom waarmee de relais module zelf werkt is dus niet de stroom dat hij schakelt. Dit wordt ook wel 'potentiaalvrij schakelen' genoemd.