Natuurlijk kun je de geheel afgekoelde erwtensoep ook invriezen.
bewaartipErwtensoep invriezen? Verdeel de afgekoelde soep per portie in diepvriesbakjes.Zet daarna in de vriezer. De soep is dan 3 maanden houdbaar.
Spliterwtensoep kan ongeveer een week in de koelkast bewaard worden, of tot drie maanden ingevroren. Om in te vriezen, laat de soep volledig afkoelen en doe hem dan in diepvriescontainers of -zakken . Laat de soep een nacht ontdooien in de koelkast, of verwarm de bevroren soep voorzichtig in een pan op laag vuur op het fornuis.
Soepen die u beter niet kunt invriezen
Denk bijvoorbeeld aan romige mosterd- of champignonsoep. Ook vette soepen zullen minder lekker zijn. Vetten scheiden namelijk vocht uit in de vriezer, waardoor de substantie verandert. De varianten met veel groente, granen en pasta (vermicelli) worden in de vriezer snel papperig.
Erwtensoep bewaren en invriezen. Zo'n flinke pan erwtensoep gaat meestal niet in één keer op. Gelukkig kun je zelfgemaakte erwtensoep 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Laat de soep eerst goed afkoelen en plaats het vervolgens in een afgesloten bakje in de koelkast.
U kunt bevroren voedsel dat is ontdooid, rauw of gekookt, veilig opnieuw invriezen . Er kan echter wel sprake zijn van kwaliteitsverlies vanwege het vochtverlies bij het ontdooien.
Is de soep na 2 dagen koelkast nog niet op? Wacht met weggooien! Hij kan nog prima door naar vervolgstation vriezer. Verse soep blijft 3 maanden goed bij een temperatuur van -18 °C.
Soepen die melk of room bevatten, zoals chowders en bisques , blijven ook niet lang goed in de vriezer. Ze krijgen vaak een korrelige textuur en gaan schiften als ze worden ontdooid en opgewarmd.
Als hij koud is, kan je hem in de koelkast zetten en zolang hij niet zuur ruikt kan je hem rustig enkele dagen bewaren. Heb je de soep dus goed en snel gekoeld voor hij in de koelkast ging, kan je hem rustig na een dag nog invriezen... zelfs na 2 dagen kan dat nog.
Soep ontdooien in een warmwaterbadje
Supersnel soep ontdooien, doe je in warm water. Je zet gewoon het afgesloten potje in een warmwaterbad. Eens je ziet dat de randen ontdooid zijn, kun je de soep in een kookpot doen en opwarmen op een laag vuur. Laat de soep niet koken en roer regelmatig!
Je kunt ook porties linzen, erwten of kikkererwten koken en ze invriezen in porties van één persoon of maaltijdformaat . Peulvruchten die steviger zijn na het koken, kunnen beter worden ingevroren dan peulvruchten die tot een zachte textuur zijn gekookt.
Voedsel mag niet langer dan twee uur op kamertemperatuur zijn. Ondiepe bakjes of kleine hoeveelheden warm voedsel kunnen direct in de koelkast worden geplaatst of snel worden gekoeld in een ijs- of koudwaterbad voordat u het in de koelkast zet. Bedek voedsel om vocht vast te houden en te voorkomen dat het geuren van ander voedsel opneemt.
Als je soep wilt bewaren na bereiding, laat hem dan snel afkoelen (zet de pan bijvoorbeeld in een bak koud water of ijs) en zet deze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
De meeste bacteriën overleven het verhittingsproces van soep niet, maar sommige bacteriën vormen sporen. Wanneer de temperatuur van de soep daalt (tussen 7°C – 60°C) kunnen deze sporen zich ontwikkelen tot normale bacteriën en snel vermenigvuldigen, want de kans op bedorven soep aanzienlijk vergroot.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Tijdens het koken ontstaat er schuim op de soep. Dit is eiwit dat vrijkomt uit de erwten en het vlees. Schep dit schuim regelmatig af met een schuimspaan. Dit zorgt voor een heldere soep.
Meervoudig wereldkampioen snert koken Ineke Hoeksema geeft antwoord. Volgens Ineke Hoeksema zorg je dat je erwtensoep de goede dikte krijgt door je bouillon niet in één keer toe te voegen. ,,Wanneer je alles er in één keer in gooit kan je soep heel waterig worden.
Dit maakt erwtensoep gezond
Erwtensoep zit boordevol gezonde ingrediënten. Spliterwten zijn een belangrijk bestanddeel en zij verlagen het LDL-cholesterol. Wat helpt om de bloedvaten gezond te houden. Verder bevatten spliterwten onder andere eiwit, veel vezels en ijzer en hebben ze een lage glycemische index.
Maar let op, laat de soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan, want bij kamertemperatuur kunnen bacteriën snel hun kans grijpen. Eenmaal goed afgekoeld, kun je de soep in de koelkast nog maximaal 2 dagen bewaren – perfect op er later opnieuw van te smullen!
De basis van je soep kun je vaak heel goed invriezen. Maar verse kruiden, een kruidenolie of een knapperige crouton laten zijn minder geschikt voor de vriezer. Voeg ze daarom na het ontdooien en opwarmen toe aan de soep. Zo maak je je soep helemaal af en proef je zelfs nog minder dat je soep 'vers' uit de vriezer komt.
Koude soep als superfood
Zeker ongekookt zijn ze erg gezond omdat ze, vooral dankzij de groente, veel voedingsstoffen bevatten die meestal verloren gaan als de ingrediënten worden gekookt. Als je koude soep eet, krijg je tegelijkertijd vitaminen, mineralen en vocht binnen.
Voedingsmiddelen die niet goed invriezen
Groenten: selderij, komkommers, sla, uien, paprika's (vooral groen), aardappelen (vooral rauw), radijsjes, spruitjes, slasoorten, kool en andere bladgroenten .
Natuurlijk kun je de geheel afgekoelde erwtensoep ook invriezen. De soep kun je zo maximaal 3 maanden bewaren.
Welke soepen zijn niet goed in te vriezen? Soepen met zuivel : Soepen met een hoog zuivelvetgehalte of kaas kunnen korrelig worden en uit elkaar vallen als ze ontdooid worden. Als u een maaltijd voorbereidt met zuivel, overweeg dan om de zuivel er na het ontdooien doorheen te kloppen voor een romige smaak.
Ontdooien in de koelkast
De beste manier om producten te ontdooien is om het 24 uur van tevoren uit je vriezer te halen en in je koelkast te leggen. Door je product op deze manier langzaam te ontdooien behoudt het meer kwaliteit.