Robinia en Acacia lijken als boomsoorten op elkaar. Acacia is een tropische houtsoort, afkomstig uit Afrika, Australië en Zuid-Amerika.Robinia daarentegen is een houtsoort uit Oost-Europa. Robinia wordt door de visuele gelijkenissen ook wel Pseudoacacia genoemd.
Kenmerken: Gegroefde schors, oneven ovale bladeren & witte bloemen. De acacia robinia is een snelgroeiende boom die je veel in het Nederlandse straatbeeld tegenkomt. Je herkent de boom al direct aan de stam. Deze heeft een sterk en diep gegroefde schors.
Het hout is uitzonderlijk hard, rotbestendig en duurzaam. Als het droog is, brandt het langzaam, zonder zichtbare vlam of rook, en wordt het zeer gewaardeerd als brandhout voor kachels.
Deze boom komt heel veel voor in tuinen en parken. De hele boom is giftig, voor paarden zelfs het meest giftig in vergelijking met andere diersoorten. Het eten van minimale hoeveelheden, 70 tot 150 gram schors, is al dodelijk voor een paard.
De botanische naam is Robinia pseudoacacia L. Het is een Europese hardhout soort die veel gebruikt wordt voor speeltoestellen. Het is een duurzaam product dat groeit in Europese bossen in bijvoorbeeld Hongarije, dus de transportvervuiling is beperkt.
Acaciahout is een sterke maar zware houtsoort. Dit is de meest duurzame houtsoort in heel Europa. Dit houd in dat lange tijd mee gaat en hierdoor niet met regelmaat nieuwe meubelen nodig bent. Acaciahout is ingedeeld in duurzaamheidsklasse 1, dit betekend dat het hout wel 25 jaar mee gaat.
Robinia terrasplanken of gevelbekleding kost tussen de 85 en 100 euro per m2.
Groei en kenmerken
Daar is de robinia een snelle groeier: jaarlijks tot een meter in de hoogte en een centimeter in de dikte. Voor de kleine tuin worden minder snel groeiende cultivars gekweekt. Uiteindelijk groeit de boom tot 30 m hoog en 50 cm dik. De boom kan 200 jaar oud of meer worden.
De giftige delen van de plant zijn de bladeren, de schors, de zaden en de jonge twijgjes. Verschillende diersoorten waaronder paarden, runderen, schapen, geiten, pluimvee en ook de mens kunnen ziek worden na het eten van deze delen, maar paarden zijn veruit het gevoeligst voor de gifstoffen van de acacia.
Een bolacacia snoei je het best nà de winter in februari of maart, april is te laat. De takken mogen volledig teruggesnoeid worden tot ongeveer 10 cm. Tip: gebruik een scherpe snoeischaar en zorg voor mooie, gladde snoeiwonden. Zo zullen de wonden snel opdrogen en hebben schimmels geen kans.
Gebruik onbehandeld hout
Stookhout mag niet behandeld, geverfd of gelakt zijn. Bij verbranding komen er schadelijke stoffen vrij. Dit kan gevaar opleveren voor jezelf en voor je omgeving. Bovendien ontstaat hierdoor meer aanslag in je houtkachel of houthaard en in het rookkanaal.
In een goede kachel brandt elke houtsoort goed. Maar voor een open haard is niet elke houtsoort geschikt. Voor een open haard met veel warmtestraling kunt u best eiken-, essen- of acaciahout gebruiken.
De beste soorten haardhout zijn dus: Berkenhout – extra schoon, veel warmte. Essenhout – brandt traag, mooi vlammenspel. Eikenhout – brandt traag, weinig rook en geeft knetterende vlammen.
Robina is een giftige houtsoort. Zo mag een paard nooit eten van een levende Robiniaboom. De bladeren en de schors zijn giftig. Eet het paard 70 gram schors, dan kan hij al te maken krijgen met ernstige complicaties.
Acacia-soorten komen voor in Australazië, Micronesië en Polynesië (meer dan 900 soorten), Zuidoost-Azië (12 soorten) en Madagaskar (1 soort). Er zijn bijna 1000 soorten.
Robinia heeft duurzaamheidsklasse 1 tot 2 en wordt wel het hardhout van Europa genoemd. Zo heeft dit hout een levensduur van zo'n 20 tot 25 jaar. Gebruik dit zogenaamde Europees hardhout als beschoeiingspaal, duurzame weidepaal of gebruik deze grillige palen bij afrasteringen.
Robinia groeit uit tot een forse boom en kan de 20 meter met gemak halen. De stam van een wat oudere boom kenmerkt zich door de grove verticaal verlopende schorsspleten tussen de dikke schorsribbels. De kleur van de schors is groenbruin tot licht bruin. De stevige takken zijn kaal.
De acacia is oorspronkelijk een woestijnboom, die weinig water nodig heeft, weet Slothouber inmiddels. Dankzij oersterke wortels, die niet dieper gaan dan 80 centimeter en horizontaal op zoek gaan naar water en voedsel.
Robinia pseudoacacia L. Leguminosae (Papilionaceae). Noord-Amerika, aangeplant in Europa, Azië, Noord-Afrika en Nieuw-Zeeland. Het bij ons gebruikte hout komt voornamelijk uit aanplant (± 1950) uit Hongarije.
Het behandelen van stobben met een herbicide kan effectief zijn voor het doden van valse acacia. De behandeling moet echter vaak worden herhaald, met een oplopende milieu-impact tot gevolg. Het gebruik van herbiciden kan daarom slechts de laatste optie zijn.
Het klopt vast en zeker dat je paarden niet van een levende Robiniaboom mag laten eten. De blaadjes en de schors bevatten giftige stoffen waarop paarden zeer heftig kunnen reageren. Paarden kunnen al klachten krijgen na het eten van 70 gram schors, 150 gram is potentieel dodelijk.
De acaciaboom groeit op veel plekken over de hele wereld en het hout is een sterke en milieuvriendelijke optie voor je tuinmeubelen. Acacia hout is een hardhoutsoort die vanwege de fijne nerf en warme kleur uitstekend geschikt is voor tuinmeubels en makkelijk is in onderhoud.
Het hout heeft van nature een rode gloed, deze kleur van het acaciahout zal na verloop van tijd, door Uv-straling, lichter en warmer worden. Acaciahout producten worden vaak geleverd met een boomstamkant, dit geeft een speels uiterlijk aan bijvoorbeeld je eetkamertafel.