Simpel gezegd: een zee is een stuk kleiner en staat in verbinding met een oceaan. Neem de Noordzee, die staat weer in verbinding met de Atlantische Oceaan en met de Oostzee. Oceanen zijn meestal ook dieper dan zeeën. De diepste plek op aarde ligt dan ook in de Grote Oceaan.
Een zee is een grote hoeveelheid water, die in verbinding staat met een andere zee of met een oceaan, die ook als zee kan worden aangeduid, zij het dat een oceaan een zelfstandig geheel vormt met een eigen circulatie (zeestroom). Een zee daarentegen, heeft een bodem die bij een continent behoort (continentaal plat).
Een oceaan (Oudgrieks Ωκεανός (Ōkeanós)) is een min of meer zelfstandige wereldzee tussen de continenten en kan meerdere (kleinere) zeeën bevatten.
En dat heeft van alles te maken met de status van dit stuk water: is het een zee of een meer? Geografisch gezien is het een meer; het water is omsloten door land.Maar de landen hebben nu officieel besloten dat het een zee is.
Bora Bora in Frans-Polynesië hoort zeker in de lijst thuis als het gaat om kristalhelder zeewater. Waar anders vind je zulke prachtige lagunes, oogverblindende stranden en mooie koraalriffen? Als je kleurrijke zeedieren wilt zien zwemmen, moet je hier zeker heen.
- Er zijn 5 oceanen: De Grote, of Stille Oceaan, de Atlantische Oceaan en de Indische oceaan.Ook de Zuidelijke Oceaan en de Arctische oceaan, bij beide polen gelegen, horen er bij. - Ongeveer 71% van onze aardbol is bedekt met oceanen. - Meer dan de helft van de oppervlakte van oceanen is meer dan 3,000 meter diep.
De Grootste Oceaan ligt tussen Oost-Azië, Noord- en Zuid-Amerika en Australië. De grootste en diepste wereldzee is de Grote Oceaan.
De continenten zijn Azië, Amerika, Afrika, Antarctica, Europa en Australië / Oceanië. Azië is geografisch (naar oppervlakte) gezien het grootste continent. Hij is ongeveer 44 miljoen km² groot en heeft ongeveer 4010 miljoen inwoners. Dat is 60,5% van de wereldbevolking.
In de periode tussen 2014 en 2017 zijn 37 exemplaren van de Mariana snailfish door de wetenschappers aangetroffen op diepten tussen de 9600 meter en achtduizend meter. Onderzoekers uit Japan hebben de vis zelfs vastgelegd op diepten tot 8178 meter. Hiermee is het momenteel dus de diepst levende bekende vis.
De Noordzee is een grenszee behorende tot de Atlantische oceaan. Deze zee is ca 575.000 km² groot en gemiddeld 94 m diep.
De oceaan bevat circa 1,35 miljard kubieke kilometer zeewater – oftewel 97 procent van de totale watervoorraad op aarde. Zeewater bevat ongeveer 3,45 procent zouten, en verder sporen van alle chemische elementen op aarde. De oceanen absorberen de warmte van de zon en geven die weer af aan de atmosfeer.
Blauw dringt het beste door in het zeewater
Van alle kleuren is rood het minst sterk, waardoor deze kleur als eerste door het water opgenomen wordt. Blauw dringt juist tot heel diep door in de zee en wordt goed door het water gereflecteerd. Daardoor zie je een blauwe zee en geen rode zee.
De Internationale Hydrografische Organisatie erkent de Noordelijke IJszee als de kleinste van de vijf oceanen op Aarde, terwijl er binnen de oceanografie wetenschappers zijn die de Noordelijke IJszee typeren als het Middellandse zeetype van het noordpoolgebied. Diepte (max.)
Landen die aan de Noordzee grenzen zijn: Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Noorwegen. In het noorden liggen de eilandengroepen: de Shetland-eilanden en Faeröer. In het zuiden vormt Het Kanaal (ook wel: Straat van Dover of Nauw van Calais) de verbinding met de Atlantische Oceaan.
Eilanden in de Noordelijke IJszee
De Noordelijke IJszee bevindt zich rond de Noordpool. Het is de kleinste en tevens ondiepste oceaan ter wereld.
Hoi-hoi, Klopt, de Atlantische en Pacifische oceanen mengen zich NIET met elkaar, dat komt door een andere (chemi-)moleculaire samenstelling/dichtheid t.o.v. elkaar. Zo kun je zien dat onze planeet zo mooi is en specifieke oplossingen heeft die op verschillende locaties van toepassing zijn.
Onze aarde begon haar leven ongeveer 4600 miljoen jaar geleden als een gloeiende gasbol. Bij het afkoelen van de aarde kregen de aardkorst, de atmosfeer en de oceanen langzaam maar zeker vorm. In de oceanen ontstond 3800 miljoen jaar geleden het allereerste leven.
In 2012 ging James Cameron, de Amerikaanse regisseur van Titanic, alleen aan boord van de Deepsea Challenger om de Marianentrog te verkennen op 10.898 m diepte. De Amerikaanse ontdekkingsreiziger Victor Vescovo verbrak het record door in 2019 af te dalen naar 10.928 m.
Maar vergis je niet, het zeewater langs de Nederlandse kust is van hoge kwaliteit. Onze Noordzee behoort tot de schoonste en veiligste zeeën ter wereld.
Daardoor komt er weinig zout in, terwijl er wel veel zoet water in komt uit rivieren en regen. De Dode Zee is de zoutste zee ter wereld: meer dan tweehonderd gram per liter water.
Het probleem is het grootste in de Baltische Zee, waar hoge vervuiling werd gemeten op 96 procent van de punten. De Zwarte Zee met 91 procent en de Middellandse Zee met 87 procent komen op de tweede en derde plaats. De Noordoostelijke Atlantische Oceaan scoort het minst slecht, met 75 procent vervuilde meetpunten.