De totale capaciteit in Nederland voor gasopslag is ongeveer 12,5 miljard m3. Ter vergelijk: het totale Nederlandse aardgasverbruik was in 2021 40 miljard m3 (cijfer CBS). Naast het 'werkvolume' zit er 'kussengas' in de opslagen, dat ervoor zorgt dat het gas onder druk blijft staan.
Per 1 januari 2021 bedraagt de totale ontdekte gasvoorraad in ontwikkelde en niet ontwikkelde voorkomens samen 138,2 miljard Nm3. De reserves van totaal 92,4 miljard Nm3 bestaan voor 6,6 miljard Nm3 uit reserves in het Groningenveld en 85,8 miljard Nm3 in de overige (kleine) velden.
Het totale volume van het Groningen-gasveld wordt geschat op zo'n 2.800 miljard Nm3, het volume van het grootste kleine veld in Nederland is 73 miljard Nm3.
In Groningen, onder Slochteren, ligt het grootste gasveld van Europa. Het Groningen-gasveld heeft een geschatte oppervlakte van 900 km2. NAM is als concessiehouder van het Groningen-gasveld eigenaar van het gas in de grond.
2023/2024: 0,0 - Per 1 oktober dit jaar wordt geen gas meer gewonnen in Groningen. Cijfers op basis van berekeningen GTS. Een gasjaar loopt van 1 oktober tot en met 30 september. In gasjaar 2023-2024 kan het in zeer uitzonderlijke situaties nodig zijn om in beperkte mate gas uit het Groningenveld te winnen.
In het Nederlandse deel van de Noordzee is in 2021 door alle gasproducenten gezamenlijk, 8,9 miljard kuub gas gewonnen. NAM heeft daarvan 1,7 miljard kuub geproduceerd en is daarmee de derde gasproducent op zee.
Het Groningenveld (ook wel aardgasveld van Slochteren) is een aardgasveld onder de Nederlandse provincie Groningen. Met een geschatte 2.740 miljard normaal kubieke meter aan winbaar aardgas is het het grootste aardgasveld van Europa en een van de grootste aardgasvelden ter wereld.
Aardgas zit ongeveer drie kilometer diep onder de grond. Daar kun je niet zomaar even naartoe graven. Hoe wordt het gas dan naar boven gehaald? In Nederland zorgt de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) daarvoor.
Het gas in de Nederlandse bodem is nog lang niet op. Er is nog zeker een voorraad van 500.000 miljard kubieke meter gas.
Gasverbruik per dag
Een Nederlands huishouden verbruikte in 2019 gemiddeld 1.239 kuub gas: per dag is dat 3,4 kuub. Uiteraard ligt het gemiddelde gasverbruik per dag in de winter hoger dan in de zomer, omdat de kachel dan vaak aanstaat.
Het Centraal Bureau Statistiek heeft onderzoek gedaan naar het gasverbruik in 2022. Hieruit blijkt dat we het afgelopen half jaar 25% minder gas hebben verbruikt dan in 2021. Vooral de aardolie-industrie heeft flink bezuinigd op gasverbruik, namelijk 59%.
In het Groningenveld zit nog ruim 450 miljard kuub gas. De speculaties over meer gaswinning in Groningen leiden tot boze reacties in het aardbevingsgebied, waar bewoners de problemen meer dan beu zijn.
1. Het gasveld heet South Pars/North Dome Gas-Condensate. Wat is het precies? Inderdaad het grootste aardgasveld ter wereld, drie kilometer onder de Perzische Golf en net zo omvangrijk als de volgende top-20 bronnen in de wereld samen.
Ons aardgas is in honderden miljoenen jaren ontstaan uit de resten van planten en dieren. Het zit in millimeter kleine poriën van harde zandsteenlagen op 1,5 tot 5 km diepte onder land en onder zee.
De diepte van het reservoir ligt tussen de 2.600 en 3.200 meter diepte. De totale dikte van het Rotliegend varieert van ~100 m in het zuid-zuidoosten tot ~300 m in het noord-noordwesten van het Groningen veld. Van oost naar west is de dikte van het Rotliegend relatief uniform.
Op drie plekken is in Nederland aardolie gevonden: in Zuidoost-Drenthe (het Schoonebeek-veld), in de omgeving van Rotterdam en in de Noordzeebodem.
Het grootste gasveld ligt in Groningen
Het Groningenveld behoort tot de 10 grootste gasvelden ter wereld. Ook in de Noordzee liggen gasvelden.
Allereerst de situatie nu. Veel Europese landen zijn traditioneel afhankelijk van (Russisch) gas. Duitsland en Italië zijn grote afnemers en sommige kleine landen, zoals Estland en Letland, krijgen bijna al hun gas uit Rusland.
Ongeveer tachtig procent van de Nederlandse aardgasreserve is al gebruikt. Met de huidige aardgasreserve kunnen we nog zo'n 17 jaar vooruit. Dat betekent dat het Nederlandse aardgas op het huidige tempo in 2034 dus echt op is.
Op de Noordzee wordt veel gas gewonnen door diverse aangrenzende landen. Een deel van het gas dat gewonnen wordt op de Deense en Britse delen van de Noordzee komt direct in Nederland aan land. Het gaat om 1 miljard m3 in 2021 en dit telt ook als invoer.