Ricotta kun je – afhankelijk van het recept – vervangen door cottage cheese of kwark. Als je het vegan wilt houden, kun je kiezen voor een andere frisse, zachte plantaardige kaas, of dikke plantaardige zuivel. Eventueel kun je ook zelf vegan ricotta maken, zoals deze vegan roomkaas voor de borrel.
Ricotta bevat weinig zout en vet
Hoewel ricotta dus geen échte kaas is, past hij in het rijtje 'gezonde' kaas zoals cottage cheese (hüttenkäse) en mozzarella. Laatstgenoemde bevat veel eiwitten, calcium en vitamine B12. Cottage cheese is eiwitrijk en vult goed.
Het beste antwoord. Hüttenkäse is geschikt als vervanger, en om er kaastaart mee te maken. Toegevoegd na 9 minuten: Je kunt ook roomkaas hiervoor gebruiken bijvoorbeeld Mon Chou.
Hüttenkäse en cottagecheese zijn twee benamingen voor hetzelfde product. Net als roomkaas en kwark is het een verse kaas die bij de productie geen rijping ondergaat. Het heeft het meeste weg van kwark, omdat de methode van productie bij beide producten ook veel op elkaar lijkt.
Kan ik Danone Cottage Cheese in warme gerechten verwerken? Vast en zeker! Met Danone Cottage Cheese kan je heerlijk koken, het is bijvoorbeeld ideaal voor lasagnes of gevulde courgettes. Onder inspiratie vind je tal van recepten, voor koude én warme gerechten.
Waar smaakt Ricotta naar? Dit fantastische zuivelproduct is licht, sponsachtig, romig en vers. De zachte kaas smaakt een beetje zout en is heel zacht.
Cottage cheese (beter bekend als hüttenkäse) is een heerlijke frisse, jonge kaas. Het korrelige kaasje doet het goed in véél recepten (van hartig tot zoet).
Hüttenkäse Original is van nature rijk aan eiwitten: maar liefst 12,3 gram eiwit per 100 gram. Proteïnen zijn belangrijke bouwstenen voor je lichaam en dragen bij aan het herstel van je spieren na sport. Daarbij bevat onze cottage cheese slechts 3,9% vet. Daarmee is Hüttenkäse lager in vet dan andere ongerijpte kazen.
Een 10+, 20+ of 30+ kaas, waar niet teveel zout in zit, past prima in een gezond eetpatroon en zal het afvallen niet in de weg zitten. Het vetgehalte in kaas wordt aangegeven met bijvoorbeeld 45+. De minder vette kazen bevatten meer calcium.
Zet daarom geregeld verse en magere kaas op het menu. Lekkere voorbeelden zijn cottagecheese, ricotta, zachte verse geitenkaas en mozzarella. Ook plattekaas is een goed idee. Die bevat zoveel minder vet en zout dat hij eigenlijk meer tot de melkproducten dan de kazen behoort.
Eet u graag harde Hollandse kazen, dan doet u er goed aan om een 20+ of 30+ kaas te kiezen. Deze soorten bevatten namelijk de minste calorieën en verzadigd vet. Naast Hollandse kazen bestaan er nog vele andere soorten kaas.
Het hangt er natuurlijk vanaf in welk recept de ricotta gebruikt wordt. Ricotta heeft als eigenschap dat het opstijft wanneer het verwarmd wordt, bij mascarpone krijg je het omgekeerde effect. Maar bij een koude bereiding zou je de ricotta kunnen vervangen door mascarpone.
Ricotta: kaas die er niet alleen prachtig uitziet als kaas op zich, maar ook iedereen aan tafel laat watertanden. Zowel zoet als hartig te gebruiken, zowel koud als heerlijk warm.
Top 5: Milbona cottage cheese (Lidl) – 4,45 euro/kg. Luxlait cottage cheese – 6,38 euro (bij Makro) Danone cottage cheese - 10,95 euro/kg.
De smaak van hüttenkäse lijkt trouwens wel een beetje op die van ricotta: de kaas is korrelig en heeft een frisse smaak. Die korrel heeft te maken met de manier waarop de kaas wordt gemaakt.
Hüttenkäse is met stip op één de slankste kaas en bevat zelfs minder calorieën dan “Slankie” smeerkaas (132 calorieën per 100 gram). Dat kaas zoveel calorieën bevat is eigenlijk zonde. Het bevat namelijk veel gezonde voedingsstoffen, zoals eiwitten, calcium, selenium en vitamine B12.
Cottage cheese = hüttenkäse
Cottage cheese is hetzelfde als hüttenkäse: een hele jonge ongerijpte kaas. De kaas wordt gemaakt van wrongel, een massa van net samengeklonterde eiwitten uit melk. Bij de normale kaasproductie wordt het wrongel uitgeperst om er zoveel mogelijk vocht uit te krijgen.
Ricotta invriezen kan dus wel, maar alleen bij bereide ricotta. Verse ricotta invriezen raden we af. Bij gerechten waarin deze kaas verwerkt is kunnen normaal gesproken wel ingevroren worden, maar de houdbaarheid blijft beperkt tot ongeveer 2 maanden, en ontdooien in de koelkast.
Ricotta kun je het beste in de eigen verpakking in de koelkast bewaren tot de houdbaarheidsdatum. Na opening blijft ricotta 2 – 4 dagen goed.
Als je hüttenkäse in de koelkast bewaart, dan kun je de geopende verpakking zo'n vier dagen bewaren. Bij een gesloten verpakking kun je je het beste houden aan het bewaaradvies en de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Vaak staat hier dan ook “na openen beperkt houdbaar”.
Zuivel. Zure zuivel zoals yoghurt en karnemelk kan wel worden ingevroren, maar verliest dan zijn gladde structuur. Verse kazen zoals roomkaas en hüttenkäse kunnen prima worden ingevroren, ze kunnen zelfs een maand in het vriesvak overleven.
HOE LANG KAN IK Hüttenkäse kwark BEWAREN NA OPENEN? Binnen de houdbaarheidsdatum is Hüttenkäse kwark drie dagen houdbaar als het gekoeld en afgedekt wordt bewaard.