Er zit een verschil tussen binnenverf en buitenverf omdat deze verven gemaakt zijn voor verschillende doeleinden. Binnenverf is gemaakt om te worden geschrobd, het is bestendig tegen vlekken en laat reinigen toe.Buitenverf is gemaakt zodat het beter bestendig is tegen de weersomstandigheden.
Over het algemeen gebruik je binnen verf op water basis, en buiten verf op terpentine basis. Verf op water basis is geur arm, snel drogend, niet vergelend, elastischer en beter voor het milieu. Verf op terpentine basis is buiten een stuk duurzamer.
Ook buitenverf kan voor binnen worden gebruikt, wel zitten er een aantal nadelen aan: Het hars dat in buitenverf zit kunnen schadelijke uitgassen veroozaken. Buitenverf is minder goed bestemd voor stoten en krassen. Buitenverf kan minder goed tegen schoonmaakmiddelen.
Kan verf op terpentinebasis over waterbasis? Als je een oude watergedragen verflaag hebt en je wilt die overschilderen met een verf op terpentinebasis dan is het van belang dat je ervoor zorgt dat je deze laag goed ontvet met St. Marc of Universol en daarna zorgvuldig en volledig mat schuurt.
Welke watergedragen aflakken zijn geschikt voor binnen? Sikkens Rubbol BL Rezisto producten zijn de meest verkochte watergedragen aflak van Sikkens. Sikkens Rezisto zijn kras en slijtvast en kunnen uitstekend tegen huidvet, vandaar ook de naam rezisto. Sikkens Rubbol Rezisto is verkrijgbaar in verschillende varianten.
Hoe kan ik vergeling voorkomen? Wie vergeling van witte verf binnenshuis wil voorkomen, kan het beste geen verf op terpentinebasis gebruiken. Gebruik daarentegen alleen verf op waterbasis (acrylverf). Maar let goed op met watergedragen hoogglans lakken!
Binnenverf buiten gebruiken
Wind, regen, kou, hagel, sneeuw... de verf kan hier allemaal tegen. Binnenverf is hier niet op gemaakt. De omstandigheden zijn binnen immers veel zwakker. Als je binnenverf buiten gebruikt, blijft het dus veel minder lang zitten.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.
De verf met terpentine bevat meer schadelijke stoffen en is daardoor eigenlijk altijd schadelijke voor het milieu dan die op waterbasis. De verf op waterbasis van goede merken heeft een uitstekende duurzaamheid. Toch is de verf op terpentinebasis voor buiten uiteindelijk de meest duurzame keuze.
De meeste terpentinebasis verf voor binnen is kras- en slijtvast dus geschikt om een vloer of deur mee te schilderen. Doordat het kras- en slijtvast is heb je minder snel beschadigingen en gaat de verf langer meer. Laagdikte is hierbij wel belangrijk, beter twee dunne lagen dan twee dikke.
Mensen die binnen altijd verf op terpentine basis hebben gebruikt kunnen dit gewoon overschilderen met een verf op water basis.
Waarvoor gebruik je verf op waterbasis? Het aantal toepassingen is groot, omdat je er op allerlei ondergronden gebruik van kunt maken. En dat geldt voor zowel binnen als buiten. Niet iedereen weet het, maar het is ook buiten goed mogelijk om gebruik te maken van de watergedragen verf.
Voor het schilderen van hout buiten heb je dus nodig: Grondverf voor buiten van bijvoorbeeld Farrow & Ball, Sigma of Sikkens. Lakverf voor buiten van bijvoorbeeld Farrow & Ball, Sigma of Sikkens.
Terpentinegedragen verf bevat meer oplosbare schadelijke stoffen, dit is dan ook gelijk de reden dat deze verf schadelijker is voor je gezondheid. Dit maakt de verf wel meteen tot een duurzamere verf. De terpentine zorgt voor een hogere glansgraad in de verf, waardoor deze sterker en duurzamer is.
Als de verflaag een beetje opweekt/kauwgumachtig wordt en afgeeft op uw doek, dan zit er hoogstwaarschijnlijk een watergedragen (acrylaat) verf op. Als de verf niet oplost is het een oplosmiddel houdende (alkyd) verf.
Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
Door te schuren, kan de verf zich hechten en heb je minder last van druipers. Maar ook is het dus voor de hechting nodig. Als je helemaal niet schuurt, zal de verf kwetsbaar zijn. Even stoten tegen een deurpost die niet (goed) geschuurd is en de stukjes verf stoot te er zo af.
Deze is simpel, namelijk: alle bestaande laklagen verwijderen en het kale hout na grondig reinigen en schuren tweemaal gronden en voor- en aflakken. Deze aanpak is ook nodig bij transparante beitsen. Zodra een verf weinig pigment heeft, moet deze bij het dekkend overschilderen eerst worden verwijderd.
Verf hecht niet op ondergrond. Dit kan verschillende oorzaken hebben: Ondergrond, niet goed ontvet, eerst begonnen met schuren en dan pas schoongemaakt, ondergrond is vochtig, ondergrond is te warm, verkeerde grondverf gebruikt, grondverf niet goed laten drogen. Dit zijn de belangrijkste oorzaken.
Acrylverven zijn in principe watervast, maar ze zijn niet geschikt voor gebruik buitenshuis. Voor gebruik buitenshuis wordt het gebruik van acryllakken aanbevolen, omdat deze minder gevoelig zijn voor regen.
Verf op water basis is over het algemeen de beste keuze voor houtwerk binnenshuis. Voordelen hiervan zijn: geur arm, snel drogend, niet vergelend, goed elastisch, en beter voor het milieu als traditionele verf. Ook hebben (vooral grond) verven op water basis vaak een zeer goede hechting op verschillende ondergronden.
Hoogglans is voor buiten standaard de beste keuze. De verf heeft minder last van vuilaanhechting, waardoor het schilderwerk er langer mooi uit blijft zien. De zijdeglans producten zorgen voor een meer matte uitstraling, maar zijn ook minder 'flexibel'.
kleurstoffen zijn de vaste stoffen in verf en worden ook wel pigmenten genoemd. De hoeveelheid en kwaliteit van de pigmenten zijn bepalend voor de kleur, de dekking (dichtheid) en kleurvastheid (verkleuring) van de kleur. Dus beter en meer pigment zorgt voor betere maar wel duurdere verf.
Persoonlijk raden wij acrylverf aan voor beginners. Acrylverf is zeer gemakkelijk in het gebruik en kunnen op vele manieren worden toegepast. Je kunt de verf in lagen aanbrengen zoals je met olieverf zou doen, of je kunt het glaceren zoals je met een aquarel zou doen.