De wortels van de yucaplant groeien ver onder de grond in een soort trosjes aan elkaar. Als ze worden geoogst levert dat bijzondere beelden op (zie onderstaande foto), al worden ze vlak erna van elkaar gescheiden. Cassave wordt vaak gebruikt in plaats van bijvoorbeeld rijst.
Cassave zijn wortelknollen van savanneplanten, die van oorsprong in Brazilië groeiden. Nu is cassave een onmisbaar ingrediënt in Afrikaanse en Aziatische gerechten, hoewel het in Nederland nog maar weinig wordt gegeten.
Hoewel de plant veel zetmeel bevat en voedzaam is, bevat hij ook het giftige waterstofcyanide in de vorm van glycosiden, dat er bij soorten met hoge gehalten voor de consumptie eerst uit moet worden verwijderd. Het gehalte loopt uiteen van 20 mg HCN/kilo verse knollen tot wel 1000 mg/kilo.
Cassave is minder gezond omdat het veel blauwzuur bevat, dat giftig is voor je lichaam.
Cassave is een gezonde bron van koolhydraten en geeft dan ook volop energie. Vitamine B6 (pyridoxine), vitamine C en kalium zijn ook goed vertegenwoordigd in de cassave. Vitamine B6 is in je lichaam onder andere betrokken bij de opbouw en afbraak van eiwitten en koolhydraten.
Kies voor snacks met een laag vetgehalte - Cassave chips
Cassave is een glutenvrije wortel die enorm voedzaam is. Deze exotische lekkernij smaakt eigenlijk nog beter dan gewone aardappelchips en het is dan ook nog gezond!
Er zitten 96 kilocalorieën in 1 stuk (75 gram) cassave, gekookt. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'cassave, gekookt'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
De cassave staat ook wel bekend als tapioca, maniok of yucca. In veel tropische landen is de cassave een belangrijk gewas. De wortel is zetmeelrijk en daardoor erg voedzaam. Vaak wordt er cassavepap van gekookt of cassavemeel van gemaakt.
Multifunctionele groente
Je kunt hem koken, bakken, frituren, stomen en grillen. Van dit wortelgewas wordt meel gemaakt wat vaak verkocht wordt onder de naam tapiocameel. Cassave groeit onder de grond.
Smaak. De cassave heeft een volle aardappelsmaak. De zoete en bittere cassave zijn voedzamer dan de aardappel. De knol is een belangrijk bestanddeel van veel Surinaamse gerechten.
Gewone kroepoek wordt van garnalen gemaakt, maar cassave kroepoek is eigenlijk altijd helemaal vegan. Er zijn heel veel verschillende merken die deze kroepoek maken.
Cassave is een ietwat lastige wortel om te schillen. Je schilt deze namelijk door de schil er in de lengte van af te trekken met een mes. Dit doe je door de cassave eerst licht in te snijden onder de schil waarnaar je de schil kunt pakken en eraf kunt trekken. Nadat dit is gelukt, was je de cassave goed.
Voor degenen met een glutenallergie of coeliakie is cassave soms niet geschikt. Hoe dat precies zit, daar zijn de wetenschappers nog niet uit. Belangrijk is dus om naar je eigen lichaam te luisteren!
Cassave kroepoek – Gewoon Vegan
Gewone kroepoek wordt van garnalen gemaakt, maar cassave kroepoek is eigenlijk altijd helemaal vegan. Er zijn heel veel verschillende merken die deze kroepoek maken.
Wil je een vegetarisch alternatief, kies dan voor cassave kroepoek. Deze wordt gemaakt van... cassave! En is dus gewoon vega.
Er zitten 47 kilocalorieën in 1 schaaltje (10 gram) cassave chips. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'cassave chips'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Er zijn twee soorten cassave, bitter en zoet. Belangrijk is dat, met name de bittere cassave, eerst gekookt of gebakken dient te worden. In vooral de bittere soort zit cyanogenische glucosiden (ook wel beter bekend als blauwzuur), die onverhit omgezet kunnen worden in ons lichaam tot het giftige cyanide.
Cassave is een wortel die in Suriname veel gebruikt wordt; gekookt, gefrituurd (teloh), in plakjes gesneden en gefrituurd (cassavechips), geraspt, alle vocht eruit geperst en (cassave)brood van gemaakt.
Zowel cassavemeel als tapiocameel kun je in een toko kopen of bij een Aziatische kraam op een markt.
Cassave bestaat voor 60% uit water, voor 38% uit koolhydraten en voor 1% uit eiwit (de bladeren zijn eiwitrijker). Het vetgehalte is verwaarloosbaar. Cassave is een goede bron van vitamine C. Er is helaas één minpunt: de gehele plant is zeer giftig!
Tapiocazetmeel is een poeder dat afkomstig is van de wortel van cassave. Deze plant groeit in tropische gebieden zoals Zuid-Amerika, Afrika of West-Indië waar hij een centrale voedselbron is.
De Yucca is familie van de Beaucarnea. De Yucca is een makkelijk kamerplant, omdat de plant water opslaat in de stam en je hierdoor de plant weinig water hoeft te geven. De plant staat verder het liefst op een standplaats met veel licht. De Yucca is niet vorstbestendig, dus minder geschikt voor buiten.
1 portie (25 g) bevat 120 calorieën.