De aanwezigheid van motten in huis, herken je in eerste instantie vaak aan de schade die ze aanbrengen aan kleding en stoffen. Motten nestelen zich veel in kledingkasten en knagen kleine gaatjes in je kleding. Deze gaatjes duiden er vrijwel altijd op dat je last hebt van motten.
Motten worden vooral aangetrokken tot rustige en donkere plekjes waar ze rustig hun eitjes kunnen leggen. Textielmotten houden er bijvoorbeeld van om in de kledingkast of op zolder tussen opgeborgen kleding te gaan zitten en de vrucht- en meelmot verkiezen de voorraadkast.
Als je een kleermot binnen ziet vliegen, is de kans groot dat dit insect eitjes op jouw kleding of stoffen heeft gelegd. De motten knabbelen niet zelf aan je kleding, stoffen of tapijt: dat doen hun larven. Zij leven van de eiwitten in dierlijke materialen als wol, leer, bont, zijde of veren.
Was alle kleding – Om alle larven en motten die in uw huis blijven hangen te verwijderen, doet u al uw kleding door de was op hoog temperatuur, indien mogelijk op 60 graden. Deze hoge temperatuur zullen alle motten en larven doden. Bevriezen van de besmette stof – Sommige stoffen kunnen gewoon niet worden gewassen.
De motten komen meestal in juni tevoorschijn. Bij temperaturen van rond de 20 °C kunnen zich 4 generaties in een jaar ontwikkelen. In onverwarmde ruimten zijn dit 2 generaties in een jaar. Pelsmotten houden van een vochtige omgeving.
Motten bestrijden met azijn
Maak een mengsel van water en azijn (verhouding: 1 op 1). Dit helpt tegen motten, eitjes en larven. Giet dit in een spray en spuit het op aangetast textiel. Je kunt ook oppervlakken met het mengsel afnemen, zoals planken in kledingkasten of keukenkastjes.
Deze gaatjes duiden er vrijwel altijd op dat je last hebt van motten. Ook zie je wel eens een mot rondvliegen in huis of vind je eitjes of larven van de mot. Die herken je als volgt: Larve: kleine, witte wormpjes met een bruine kop.
Zijn motten gevaarlijk? Volwassen motten doen niet of nauwelijks kwaad, maar het is niet raadzaam om ze in je huis te laten rondvliegen. Motten leggen namelijk eitjes in je huis, en zodra die uitkomen, komen er mottenlarfjes uit.
Het popstadium duurt 2-6 weken. De volwassen bruine huismotten leven ca. 2 weken en vliegen van juni tot augustus, al kunnen ze in verwarmde ruimten het hele jaar worden waargenomen.
Vooral lang opgeborgen textiel of ongewassen kledingstukken zijn aantrekkelijk voor motten. bij opgezette dieren of in vilten isolatiemateriaal. in de voorraadkast, bijvoorbeeld bij meelproducten, granen of peulvruchten. in vogelnesten op het dak.
Hoewel motten geen gezondheidsrisico inhouden, zijn ze uiteraard niet fijn om in huis te hebben. Ze kunnen namelijk ernstige schade toebrengen aan leer, kleding, stoffen, bont en tapijt. Wanneer de eerste eitjes van motten uitkomen, kan er snel langdurige schade aangebracht worden.
Motten leggen eitjes in kleding of levensmiddelen, afhankelijk van de soort. De larven vreten vervolgens het textiel of het voedsel aan. Het zijn dus niet de motjes zelf, maar hun kinderen die zorgen voor eventuele schade in je woning of bedrijf.
Motten bijten, zoemen of steken niet. Toch kunnen ze erg vervelend zijn als je ze in huis hebt. Zo maken ze je kleding kapot of zitten aan je eten.
De geur van laurier, cederhout, kamfer, vlierbloesem of lavendel verdrijft motten. Maak simpel zelf geurbuiltjes met een stoffen zakje, gevuld met bijvoorbeeld laurier of lavendel uit de tuin. Maak kasten en opslagruimtes extra goed schoon met een beetje azijn.
Motten leven het liefst op donkere, beschutte plekken waar ze niet gestoord worden. Daar kunnen ze veilig hun eitjes leggen en larven uit laten komen. De larven zijn de boosdoeners, dus geef motten geen kans om eitjes te leggen.
De Kruidvat Mottenballen voor in de kledingkast beschermen je kleding minimaal 3 maanden tegen motten en mottenlarven. De aanbevolen dosering is 6 tabletten per 1 m3.
De manier waarop pijlstaarten het geluid produceren, is al bijna net zo bijzonder als het feit dat ze het doen. Ze gebruiken hiervoor namelijk hun geslachtsdelen. Het ultrasone geluid ontstaat als zij stevige schubben rond hun geslachtsdelen tegen hun achterwerk wrijven.
Motten vinden hun weg naar uw kledingkast door via het raam naar binnen te vliegen of door op een al besmet kledingstuk (bijvoorbeeld een afdankertje of een kledingstuk van de vlooienmarkt etc.) naar binnen te worden 'geloodst'. Het gevaar van de mot zit hem echter vooral in de larven.
De meeste vlinders leven van nectar, een stroperig vocht dat ze uit bloemen halen. In nectar zitten suiker en kleine hoeveelheden eiwitten en vitamines. Vooral de vrouwtjes hebben dit nodig om eitjes aan te maken. Behalve nectar uit bloemen eten sommige vlinders nog ander voedsel.
door hun ontlasting en cocon-resten bederven. Contact met door motten bedorven voedsel en textiel kan bij mens en dier allergische reacties en irritaties van het slijmvlies veroorzaken; inname van door motten bedorven voedsel zorgt voor darmziektes.
Wanneer een mens gestoken is door de vampiermot en de mot heeft bloed gedronken, zal de huid rood en pijnlijk aanvoelen voor een paar uur. De wond is meer zichtbaar en de huid is meer opgezwollen dan wanneer men gebeten is door een mug.
In de meeste gevallen is de meelmot ongevaarlijk en mensen zullen bij het eten van besmet voedsel niet ziek worden. Wel kunnen de rupsen het voedsel met hun ontlasting en cocons bederven. Het gebeurt in sommige gevallen ook wel dat mensen allergisch reageren op het besmette voedsel.
Reacties. De meeste soorten eten plantaardig materiaal, en sommige zijn beruchte plaaginsecten. Er zijn soorten die eten van kleding, van voedselvoorraden en van dierlijke resten. Voor deze schadelijke soorten wordt vaak het woord mot gebruikt.
Een andere veel in Nederland voorkomende mot is de kleermot. Deze is met een maximale lengte van 8 mm een stuk kleiner dan de bruine huismot. De vleugels van de kleermot zijn egaal en bruingeel van kleur. De larven kunnen veel schade toebrengen aan bijvoorbeeld kleding.
Een halfuurtje is voldoende, daarna kan je het textiel gewoon wassen in de wasmachine, zoals normaal. Iets meer omslachtig is het gebruik van een emmer met 50 % azijn en 50 % heet water om in je kleerkast te plaatsen.