Je kunt de jam verwarmen in een pannetje waardoor deze vloeibaar word. Hierdoor kan je het over de pannenkoeken gieten. Ook lekker is om koude of warme crêpes te vullen met een laagje jam (en eventueel wat slagroom) en ze op te rollen. Natuurlijk kan je ook een beetje jam voor extra smaak in een cocktail toevoegen.
Gooi de inhoud niet meteen weg of begin opnieuw met koken. Soms duurt het langer voordat een jam of gelei geleert. Laat potten rustig staan en controleer de dikte 3 dagen na de kooktijd. Ben je na 3 dagen nog steeds niet tevreden over de dikte, breng de te dunne jam of gelei opnieuw aan de kook.
Wil je conserven langer bewaren, dan kun je ze wecken in een ketel of pan. Plaats de gevulde potten in een grote, brede kookpan.
Verwarm de oven voor op 120°C. Temperaturen hoger dan 130°C kunnen de glazen potten breken, dus wees voorzichtig. Haal de etiketten ook nu van de potten en verwijder eventuele lijmresten zorgvuldig. Zet de potten op bakpapier op een bakplaat; zorg ervoor dat de potten elkaar niet aanraken.
Vaak wordt aangeraden de hete potten op de kop en na 5 minuten weer rechtop te zetten. Dat is een prima advies, maar niet strikt noodzakelijk. Je kunt de potten ook rechtop laten staan en rustig laten afkoelen.
Jam kan zowel binnen als buiten de koelkast bewaard blijven.
Geopende Jam kan in de koelkast tot 1 jaar bewaard worden. Dit geldt ook voor de Confituur, Gelei en Marmelade. Ongeopende zelfgemaakte Jam kan op een droge, koele en donkere plaats 6 tot 12 maanden bewaard worden. Geopende zelfgemaakte Jam kan in de koelkast tot 3 maanden bewaard worden.
Jampotten steriliseren in de magnetron
Laten ze moeilijk los? Week de pot dan eerst in een warm sopje. Was de pot af om ervoor te zorgen dat deze goed schoon is voordat je begint met steriliseren. Plaats de pot in de magnetron en zet deze op de hoogste setting (meestal 1000 watt) gedurende 30-54 secondes aan.
U kunt weckpotten ook steriliseren in de oven.
100 graden is steriel maar niet elke oven haalt 100 graden op het moment dat de oven op 100 graden ingesteld wordt.
Als u geen geleisuiker, geen suiker of zoetstof gebruikt raden wij u aan altijd de jam te wecken: 90 graden gedurende 30 minuten. (U kunt ook wecken in een gewone grote pan).
Bokaaltjes met een klemsluiting kun je niet ondersteboven zetten, maar bij bokalen met een schroefdeksel is dit wel aan te raden. Waarom? Wanneer je de bokaal ondersteboven zet, loopt de confituur naar het deksel, en komt er bij de bodem van de pot, die nu bovenaan zit, ruimte vrij.
Jam is dik genoeg als de borrelende fruitmassa (tijdens het inkoken na het toevoegen van de suiker) 105 °C is. Dit kun je meten met een jam- of suikerthermometer. Heb je die niet? Doe dan de stollingsproef, ook wel de rimpel- of schoteltjestest genoemd.
Als je jam bestaat uit 40% fruit en 60% suiker, is het onbeperkt houdbaar. Suiker werkt namelijk als een conserveermiddel. Als je minder suiker toevoegt, is het minder lang houdbaar. Jam met minder suiker, zoals de recepten hierboven, is in gesloten potten op een koele, donkere plaats 3 tot 6 maanden houdbaar.
TIP 2: Check de pectine in uw bereiding
Als u met pectinearme vruchten werkt, is de kans groter dat uw confituur vloeibaar blijft. In dat geval is het slim om wat extra pectine toe te voegen. Gebruik geleisuikers (graag de juiste verhouding en de juiste kooktijd) of voeg wat extra pectine of agaragar toe.
Jam is bijvoorbeeld net zo droog als een koekje, omdat het water in de jam aan het verdikkingsmiddel (pectine) vast zit. Bacteriën kunnen er niets mee. De hoeveelheid beschikbaar water heet de wateractiviteit van een product. Schimmels groeien al bij een veel lagere wateractiviteit dan bacteriën.
Het schuim op confituur verwijdert u dus best met een schuimspaan om eventuele infecties te vermijden.
Met inmaken wordt het conserveren van voedsel in glazen potten of flessen bedoeld. Onder deze verzamelterm vallen het wecken en het inleggen. Wecken is een techniek voor conserveren van voedsel met behulp van een weckpot. Dit is de voorganger van het vacumeren.
Alle lock-eat weckpotten, flessen en bokalen zijn geschikt voor wecken, inmaken, diepvries, magnetron (magnetronbestendig zonder klem) en vaatwasmachine.
Metalen afwerking kan leiden tot vonken. Metalen sluitingen: Kan leiden tot vonken en kan vuur doen ontstaan in de oven. Papieren zakken: Kunnen brand doen ontstaan in de oven. Schuimplastic: Dit kan smelten of het voedsel in het schuimplastic besmetten wanneer het blootgesteld wordt aan hoge temperaturen.
De magnetron is een zuinige manier om je eten klaar te maken én vitamines te behouden. Je kunt alles wat je kookt of stoomt ook klaarmaken in de magnetron.
Jam en appelstroop lijken misschien gezond doordat ze niet zoveel calorieën en vetten bevatten.Maar er zijn wel heel veel suikers aan toegevoegd. “Het is inmiddels bekend dat veel suiker niet goed is voor onze gezondheid.
Verse groenten en vers vlees in de koelkast en producten als kruiden en brood op een droge plaats. Gooi beschimmelde producten weg. Schep dus geen schimmel van bijvoorbeeld jam of appelmoes, maar gooi het hele potje weg. Een uitzondering hierop is harde kaas.
Houdbaarheid Jam
Laten we eerst eens kijken bij jam die in de winkel gekocht wordt. Een geopende pot kan vaak tot drie maanden in de koelkast worden bewaar, een gesloten pot 8 maanden tot een jaar bij kamertemperatuur. Maar kijk voor de veiligheid altijd op de datum op de pot.