Verziendheid, door oogartsen ook wel “hyperopie” genoemd, is de gebruikelijke term voor een zicht die wazig is bij voorwerpen die dichtbij staan, maar scherp als u iets veraf ziet. Dus televisie kijken kan een probleem zijn, maar een verkeersbord op de snelweg waarschijnlijk niet.
Typische symptomen van verziendheid zijn onder meer hoofdpijn, vermoeide ogen, wazig zien, te veel concentratie nodig hebben voor één ding, bijvoorbeeld het opstellen van een document. Bij Specsavers kunnen we uw ogen meten en advies geven over hoe uw zicht op termijn het best kan worden gecorrigeerd.
Verziendheid (hypermetropie) is als je voorwerpen van dichtbij niet goed scherp kunt zien. Dit maakt het bijvoorbeeld lastig om te lezen of te schrijven. Verziendheid kan worden gecorrigeerd met een plus-bril.
Bij verziendheid (of hypermetropie) ziet men dichtbij minder goed dan in de verte. Meestal komt dit doordat het oog te kort is, waardoor de het brandpunt van de invallende lichtstralen niet op, maar achter het netvlies valt. Hierdoor ontstaat een onscherp beeld.
Antwoord: Ja, sterker nog dat komt zeer vaak voor. U kunt zowel bijziend als verziend zijn en tegelijkertijd last hebben van astigmatisme. Wij raden u aan professioneel advies in te winnen als u zich zorgen maakt over uw ooggezondheid.
Het goede nieuws voor alle brildragers is: door het dragen van een bril gaan de ogen niet verder achteruit. Veeleer is het tegengestelde het geval: als je ondanks een oogafwijking geen bril draagt of brillenglazen met de verkeerde sterkte hebt, kan bijziendheid (myopie) verslechteren.
Myopie of bijziendheid is een afwijking van het oog waarbij een bril of lenzen met min-sterkte nodig is om scherp te zien. Dit komt doordat de oogbol te lang is. Hierdoor valt het brandpunt van de lichtstralen die het oog in schijnen vóór het netvlies in plaats van erop en dit zorgt voor een onscherp beeld.
Waardoor wordt bijziendheid veroorzaakt? Bijziendheid komt doordat het oog te lang is; de afstand tussen de voor- en achterkant van het oog is te groot of doordat het hoornvlies te bol is voor de lengte van het oog. Het brandpunt van het licht valt dan vóór het netvlies, waardoor voorwerpen op afstand er wazig uitzien.
Bijziendheid uitgelegd
Als u bijziend bent ziet u dichtbij goed, terwijl u veraf juist wazig ziet. Dit wazige zicht komt omdat uw oog in de (as)lengte zo sterk groeit dat de afbeelding waar u naar kijkt niet meer óp het netvlies afgebeeld wordt, maar ervóór.
Wat veroorzaakt verziendheid? Verziendheid doet zich voor als het oog te kort is, de afstand tussen de voor- en de achterkant van het oog is te klein, of als het hoornvlies te plat is. Het brandpunt van het licht valt dan achter het netvlies in plaats van erop, wat leidt tot wazig zicht.
Ogen kunnen in de loop van tijd veranderen. Dat kan komen door vervorming van de ooglens of van het oog. Verandering van ogen is vrij normaal, eens in de 2-3 jaar. Vaak veranderen de ogen in de leeftijd rond 40 - 45 jaar naar meer + sterkte (minder min of meer plus).
Verziend is plus (sterkte) en bijziend is min (sterkte). Als je verziend bent, heb je dus baat bij een plus-bril of plus-contactlenzen. Dit noemen we ook wel plus-sterkte.
'Heb je een leesbril nodig, dan is er inderdaad een maximale sterkte van +3 dioptrie. Dioptrie betekent: de lichtbrekende kracht van een lens. De afstand van het oog tot datgene wat je leest is ongeveer 30 cm. Voor die afstand is de dioptrie nooit hoger dan +3.
We kunnen ons zicht niet corrigeren zonder professionele hulp, en er is geen snelle oplossing voor problemen met het gezichtsvermogen. Maar met zaken zoals goede voeding kunt u uw gezichtsvermogen nog steeds op natuurlijke wijze zelf helpen. Bespreek dat, zoals altijd, met uw oogarts.
Myopie wordt veroorzaakt door een refractiefout in het optische systeem van het oog. Door een te lang oog of een te sterke ooglens wordt de afbeelding scherp wordt geprojecteerd vóór het netvlies. Met behulp van een negatieve (min) lens kan dit verholpen worden.
Mensen die sterk bijziend zijn (een sterkte van -6 of meer), hebben daardoor op latere leeftijd een verhoogd risico op complicaties zoals maculadegeneratie, glaucoom of staar. Dit zijn oogziekten waarbij het gezichtsvermogen sterk achteruitgaat. Sommige patiënten worden zelfs helemaal blind.
Een bijziende persoon kan voorwerpen op een afstand niet (goed) onderscheiden. Het zicht is wazig en zich verplaatsen, koken en televisie kijken kan enkel met een aangepaste bril of met lenzen.
Om bijziendheid (myopie) te verhelpen voorziet men de bril van negatieve min-glazen. Bij bijziendheid ligt het brandpunt vóór het netvlies; de negatieve glazen zorgen ervoor dat het brandpunt naar achteren wordt verplaatst zodat het weer op het netvlies terecht komt.
Het ene beeld is iets groter dan het andere beeld. Deze 2 beelden kunnen niet meer door de hersenen tot 1 beeld samengesmolten worden. Dit verschil in beeldgrootte wordt aniseikonie genoemd.
De meest gekozen oplossing is een bril. Mensen met bijziendheid hebben te maken met een minsterkte. Dit betekent dat zij een bril of lenzen nodig hebben met een negatieve correctie.
Vitamine-C voor ogen
Die is te vinden in fruit, zoals sinaasappels, kiwi's en aardbeien, en in groenten, zoals broccoli, sareptamosterd en paprika. Naast bron van antioxidanten helpt het ook om staar te vertragen en ze geven de benodigde oogvitaminen tegen maculadegeneratie.
Zit je kind veel op een smartphone of tablet, dan loopt hij het risico op bijziendheid. Je kind ziet dan slecht als het in de verte kijkt. Dé vuistregel om het risico op bijziendheid bij kinderen te verminderen is de 20-20-2-regel. Dat betekent: na elke 20 minuten schermen 20 seconden pauze door in de verte te kijken.
De prijs van een complete bril ligt meestal tussen de 60 en 400 euro.
Verziendheid (hypermetropie) wordt meestal gecorrigeerd met plusglazen. Het is ook te corrigeren met een ooglaserbehandeling of lensimplantatie.