Ook dictaturen, waarin meestal één leider het voor het zeggen heeft, worden vaak autocratieën genoemd, zij het dat 'dictatuur' een iets zwaardere term is. De aristocratie of oligarchie lijkt enigszins op een autocratie, maar daar wordt de macht door meerdere mensen uitgeoefend, echter wel een zeer gering aantal.
Autocratie: een persoon heeft het voor het zeggen
In een autocratie heeft slechts één persoon alle macht (autos betekent 'zelf', denk maar aan autonoom). Klassieke koningen waren autocraten: hun wil was wet.
Een dictatuur is een regeringsvorm waarin alle macht in handen is van één persoon of van één groep mensen. In verreweg de meeste gevallen komt een dictatuur tot stand na gebruik van geweld of dreiging met geweld. Een dictatuur is het tegenovergestelde van democratie. zowel voor de bevolking als voor de dictator zelf.
Een dictatuur of alleenheerschappij is een regeringsvorm waarin alle macht (het machtsmonopolie) bij één persoon (een dictator) of bij een kleine groep mensen, bijvoorbeeld een politieke partij, junta of familie, berust.
Een dictator is de leider in een dictatuur. Hij/zij verenigt in een persoon, of in een kleine kliek om hem heen, alle macht, dus de wetgevende, besturende en rechtsprekende macht van een land.
als trefwoord met bijbehorende synoniemen: dictatuur (zn) : alleenheerschappij, dictatorschap, dwingelandij, tirannie.
Titus Larcius werd volgens de traditie als eerste tot dictator uitgeroepen. Hij moest Rome beschermen omdat er een oorlog met naburige volken dreigde.
Voorbeelden van militaire regimes zijn: Argentijnse militaire dictatuur (Argentinië): 1976-1983, onder achtereenvolgens Jorge Videla, Roberto Viola, Leopoldo Galtieri en Reynaldo Bignone. Birma/Myanmar: 1962-2011, onder achtereenvolgens Ne Win, Saw Maung en Than Shwe.
Democratie (van het Grieks δῆμος/dèmos, "volk" en κρατειν/kratein, "heersen", dus letterlijk "volksheerschappij") is een bestuursvorm waarin de wil van het volk de bron is van legitieme machtsuitoefening.
Er zijn verschillende gradaties van macht. In een dictatuur is alle macht in de handen van één of een kleine groep mensen; bij tirannie zal die persoon of die groep proberen alle macht in handen te houden, met middelen als geheime politie, terreur en andere geweldsinstrumenten.
Heel simpel gezegd kan een dictatuur dus gezien worden als het tegenovergestelde van een democratie . In een democratie wordt namelijk wel veel waarde gehecht aan een grondwet, waarin duidelijk beschreven staat dat het land op eerlijke wijze bestuurd moet worden.
als synoniem van een ander trefwoord: alleenheerschappij (zn) : absolutisme, autocratie, despotisme, dictatuur, monocratie, pantocratie.
Om dezelfde reden worden de Verenigde Staten en Oekraïne tegenwoordig ook steeds vaker als oligarchie getypeerd. Voorbeeld van een door een oligarchie bestuurd land in de huidige tijd is Saoedi-Arabië, waar de macht gedeeld wordt door een duizendtal prinsen die deel uitmaken van het Huis van Saoed.
Betekenis oligarchie
Een goede definitie van oligarchie is: 'Een regering van weinigen of van enkele (rijke) families'. Buiten deze bevoorrechte kring van rijke families, standen of klassen kregen mensen geen toegang tot het bestuur.
Wie was Benito Mussolini? Benito Mussolini was van 1922 tot 1943 minister-president - en al snel dictator - van Italië. Hij installeerde het fascisme, een extreme vorm van nationalisme. Zijn bijnaam was Il Duce (de leider).
Vroege jaren en staatsgreep
Op 22 augustus 1973 werd hij na het aftreden van generaal Carlos Prats door president Allende tot opperbevelhebber van het Chileense leger benoemd. Op dat moment voerde Allende een socialistisch bewind.
In 1957 werd Mussolini door de familie herbegraven in de buurt van zijn geboortedorp Predappio.
Een dictatuur is een alleenheerschappij die geen monarchie is (een monarchie is een land wat door een monarch geregeerd wordt, ook wel vorst genoemd. Een monarch is bijvoorbeeld een koning, een sultan of een keizer). Een alleenheerschappij heet alleen dictatuur, als de leider echt kwaadaardige kenmerken heeft.
Totalitarisme is een politiek systeem waarbij de gehele maatschappij ondergeschikt wordt gemaakt aan het staatsidee en de politiek de gehele samenleving tot in de diepste geledingen doordringt.
Idi Amin Dada Oumee (Koboko, ca. 1923-1928 – Djedda, 16 augustus 2003) was van 1971 tot 1979 dictator van Oeganda. Zijn regeringstijd was een van de bloedigste in de naoorlogse Afrikaanse geschiedenis. Hij droeg de bijnaam Slachter van Afrika; zijn bewind kostte circa 300 000 mensen het leven.
De politiek in Nederland vindt plaats binnen een parlementaire democratie, een constitutionele monarchie en een gedecentraliseerde eenheidsstaat. Nederland is een consensusdemocratie, waar de politieke instituties gericht zijn op een brede consensus tussen politieke actoren.
Met 50 ministers en zes regeringen is ons land nog niet eens het meest ingewikkelde van Europa. Zwitserland is met 7,5 miljoen inwoners beduidend kleiner dan België, maar toch tellen de Zwitsers 27 regeringen (1 federale en 26 kantonnale) met in totaal 163 ministers.