Het belangrijkste verschil tussen olieverf en acrylverf is het bindmiddel. Verf bestaat altijd uit pigment met een bindmiddel. Bij olieverf is dit bindmiddel olie (meestal lijnolie) en bij acrylverf is dat acrylaatharsdispersie (oneerbiedig gezegd: plastic).
Voordelen olieverf:
Kleuren blijven hetzelfde bij droging. Makkelijker om overgangen te maken en te blenden. Langer de tijd om correcties aan te brengen. Kleuren op palet kunnen ingevroren worden en/of kun je een dagje laten staan.
Olieverf is een zeer veelzijdige verfsoort, waarmee zowel dekkend als transparant gewerkt kan worden. De verf kan in dunne gladde lagen worden aangebracht, maar er kunnen ook sterke effecten bereikt worden als de verf met volume wordt verwerkt, zodat de verfstreken zichtbaar blijven.
Olieverf hecht op acryl. Andersom kan echter niet, de olie stoot het water in de acryl af. Het lijkt misschien de ideale techniek, omdat je zo de voordelen van acryl met de voordelen van olieverf kunt combineren, maar het schijnt dat de combinatie van acryl- en olieverf op den duur niet stabiel is.
Persoonlijk raden wij acrylverf aan voor beginners. Acrylverf is zeer gemakkelijk in het gebruik en kunnen op vele manieren worden toegepast. Je kunt de verf in lagen aanbrengen zoals je met olieverf zou doen, of je kunt het glaceren zoals je met een aquarel zou doen.
Bescherm je ondergrond en de schilderomgeving goed en mik op oude kleren. Acrylverf is niet of nauwelijks uitwasbaar - zowel droog als nat. Gebruik slechts zoveel verf als je echt nodig hebt en vergeet niet je penselen en paletten uit te spoelen. Acrylverf droogt snel en maakt dan paletten en penselen onbruikbaar.
Onderschildering. Maak daarna een onderschildering in één kleur, waarbij je de verf goed verdund hebt met terpentijn of water in geval van acrylverf. Laat de onderschildering iets drogen en breng vervolgens de diepste schaduwen en de sterkste lichten aan met resp. donkere en lichte verf.
Voordelen van acrylverf
Naast dat de verf sneldrogend is heeft het nog enkele andere voordelen: Acrylverf is een verf op waterbasis, waardoor een stuk duurzamer dan verf op terpetinebasis; De verf is eenvoudig te verdunnen met water; Je kunt de verf op een schildersdoek, maar ook op ander materiaal gebruiken.
Acrylverf kun je in principe op elke ondergrond gebruiken. Denk hierbij aan papier, doek, houtwerk, aardewerk en diverse soorten ander materiaal. Ook kun je met behulp van acrylverf diverse schildertechnieken toepassen/nabootsen, waardoor deze zowel geschikt is voor beginnende als professionele schilders.
Olieverf kun je niet met water verdunnen (tenzij je werkt met watervermengbare olieverf, zie onderaan dit artikel voor meer info). Je kunt de verf verdunnen met terpentijn. Kwasten en palet moet je schoonmaken met terpentine.
Olieverf heeft vele voordelen. ze droogt langzaam zodat er steeds veranderingen in de voorstelling kunnen worden aangebracht. Olieverf kan op het doek worden gebracht met penseel of met het paletmes. vooralhet zeer kleine verschil tussen natte en droge verf maakt olieverf heel geschikt.
Bouw je schilderij op van magere of schrale verf naar vette verf. Iedere laag moet iets vetter zijn en dus meer olie bevatten. Dit doe je met behulp van je oplosmiddelen. De eerste laag verdun je met een oplosmiddel die de olieverf mager maakt: terpentine, terpentijn of Gamsol.
1e plaats: Talens Art Creation, 24 kleuren
Je kunt er in alle olieverftechnieken mee schilderen, zoals nat-in-nat, gelaagd schilderen en glaceren. De verf wordt gemaakt van plantaardige oliën en pigmenten en is van een betrouwbare kwaliteit. Alle kleuren bezitten een goede tot zeer goede lichtechtheid.
Acrylverven zijn in principe watervast, maar ze zijn niet geschikt voor gebruik buitenshuis. Voor gebruik buitenshuis wordt het gebruik van acryllakken aanbevolen, omdat deze minder gevoelig zijn voor regen.
Acrylverf zijn sneldrogende kleuren die je direct uit de tube of pot kunt gebruiken, net als olieverf. Ze kunnen met water verdund worden zoals aquarelverf. Ze zijn uiterst veelzijdig en levendig en bieden de kunstenaar een brede keuze van texturen en kleuren.
Nat in nat schilderen is een schildertechniek waarbij je met natte verf op nat papier schildert. De verf vloeit in en uit over het papier, mengt zich met de papiervezels en de andere kleuren, waardoor er dromerige en kleurrijke beelden ontstaan.
Je kan diepte bereiken op de volgende manieren: Door bepaalde kleurcontrasten te gebruiken, met name het warm-koud contrast en het licht - donker contrast. Warme kleuren komen, net als lichte kleuren, naar voren ten opzichte van koele respectievelijk donkere kleuren.
Watergedragen verf en muurverf zijn over het algemeen maximaal twee jaar houdbaar. Wel is het belangrijk om de watergedragen verf vorstvrij te bewaren. Als acryl verf en muurverf bevroren zijn geweest, zijn ze niet meer te gebruiken. De verf is "kapot"en zal al zijn eigenschappen verliezen.
*WAT KAN IK SCHILDEREN? Begin met leuke dingen en leg de lat niet meteen te hoog. Makkelijke vormen zoals een appel (rond), doos (vierkant), glas (cilinder) zijn een grote uitdaging in het begin. Je kunt hier ook mooie composities van maken en je leert meteen veel over kleurgebruik en lichtinval.
Wil je graag glaceren, dan kun je glaceermedium kopen. Glaceermedium maakt de verf vloeiender (dunner), en transparant. Meestal zorgen glaceermediums voor een wat langere droogtijd. Ook glaceermedium is vaak weer verkrijgbaar in mat of glans.
Gesso op papier als ondergrond voor acrylverf
Met acrylverf kun je prima op papier schilderen. Dat kan rechtstreeks, maar je kunt je papier ook eerst insmeren met gesso. Dan heb je een veel fijnere ondergrond om op te werken.
Onze beste acrylverven zijn bijvoorbeeld Golden en Golden Open. Ook zeer goede verf is Ara of Amsterdam Expert. De voordeligste acrylverf is bijvoorbeeld Amsterdam acryl of Galeria acrylverf. Acrylverf droogt lekker snel.
Uit hoeveel lagen een schilderij wordt opgebouwd, is uiteraard een persoonlijke aangelegenheid. Het is echter aan te raden de verf voor de eerste laag te verdunnen met terpentine of terpentijn. Hoe meer oplosmiddel, hoe magerder de verflaag. Nadat de eerste laag droog genoeg is, wordt de tweede verflaag aangebracht.
Je kunt de volgende materialen gebruiken om glas te beschilderen: Acrylstiften. Acrylverf met penselen. Krijtstiften.