Het ene kind geeft bloed aan de andere, en omgekeerd geeft het andere kind ook bloed terug. Normaal gesproken is deze bloedsomloop in evenwicht. Soms is er echter een probleem waarbij er meer bloed van het ene kind naar het andere kind gaat dan terugkomt. Dit noemt men het tweeling transfusie syndroom (TTS).
De oorzaak van TTS ligt in de placenta. Bij de meeste monochoriale tweelingzwangerschappen bevindt elke foetus zich dus in een eigen vruchtzak, maar delen beide foetussen samen één placenta. Over het gemeenschappelijke placentaoppervlak lopen bloedvatverbindingen tussen de foetussen.
TTS staat voor “Tweeling Transfusiesyndroom”. Dit is een ziekte die kan ontstaan bij monochoriale eeneiige tweelingen. Monochoriaal betekent dat de 2 foetussen samen één placenta delen. Dit is bij 70% van de eeneiige tweelingen het geval.
Alamjan's afwijking foetus in foetu is een zeldzame fout die optreedt bij eeneiige tweelingen. Bij deze afwijking wordt de ene foetus 'ingekapseld' (omsloten) door de andere, waarbij de ingekapselde foetus begint te parasiteren. Artsen begrijpen nog niet precies hoe de ene foetus de andere inkapselt.
Hoe lang dit duurt, is meestal moeilijk te voorspellen: soms gebeurt het na een paar dagen, maar het kan ook een paar weken duren. Een andere mogelijkheid is het op gang brengen (inleiden) van de bevalling. Voordat dit gebeurt, krijgt u vaak het advies nog enige tijd naar huis te gaan.
Een vanishing twin is een tweelingzwangerschap waarvan vroeg in de zwangerschap één kind overlijdt. Op de echo zie je dan, naast een levend kind, een lege vruchtzak (vanishing twin).
Bij een semi-identieke tweeling wordt een eicel bevrucht door twee spermazaadjes. Dat zo'n bevruchte eicel ook echt uitgroeit tot twee baby's komt dus bijna nooit voor. Voor zover bekend is zijn er twee semi-identieke tweelingen geboren.
Eeneiige tweeling. Een eeneiige tweeling ontstaat uit één eicel die bevrucht is door één zaadcel. Hierdoor ontwikkelen de kindjes zich altijd in twee sterk op elkaar lijkende kindjes. Door tot nu toe onbekende oorzaken splitst de bevruchte eicel zich kort na de bevruchting in tweeën.
Controles tweelingzwangerschap
De controles van een tweelingzwangerschap zijn frequenter dan bij een eenlingzwangerschap. In het algemeen kom je bij een ongecompliceerde zwangerschap tot 26 weken elke maand bij de gynaecoloog. Vanaf 26 tot 32 weken om de twee weken en vanaf 32 weken elke week.
De placenta, ook wel moederkoek genoemd, ontwikkelt zich na vier weken zwangerschap. Tot die tijd ontwikkelde het embryo zich alleen nog in een vruchtzakje. De placenta zit aan de ene kant vast aan de baarmoederwand en aan de andere kant zit binnen in de vruchtzak.
Tweelingzwangerschap en vroeggeboorte
In het algemeen zien we dat meer dan de helft van de tweelingen wordt geboren voor de 37 weken grens. Simone: “het is heel reëel om te verwachten dat de baby's te vroeg worden geboren; soms voor de 32 of zelfs 28 weken zwangerschap.
De baby's hebben een eigen vruchtzak en delen samen 1 moederkoek (placenta). De tweeling is dan 1-eiig. Ze hebben hetzelfde erfelijke materiaal. Via hun navelstreng krijgen beide baby's zuurstof en voeding van dezelfde moederkoek.
Kenmerken alleengeboren tweeling
Je hebt het gevoel dat je al je hele leven op zoek bent naar iets, maar je weet niet wat. Je voelt je anders. Je ervaart een diep gemis. Je voelt je vaak eenzaam.
Als men zeer vroeg in de zwangerschap (bijvoorbeeld voor 7 weken) een meerling ziet, groeit bij zo'n 10-20% van de zwangerschappen één van de zwangerschappen niet door en eindigt in een miskraam. Soms kan er vaginaal bloedverlies optreden, maar vaak gaat het embryo in de baarmoeder in regressie.
Vingersporen verschillen wel bij tweelingen. Ander forensisch sporenonderzoek, zoals bijvoorbeeld vingersporenonderzoek, kan bij eeneiige tweelingen wel uitsluitsel geven over wie het spoor achterliet. Eeneiige tweelingen hebben immers niet dezelfde vingerafdruk.
Als een vrouw drager is, dan heeft ze bij iedere zwangerschap één kans op tien om te bevallen van een twee-eiige tweeling. Als de vader drager is, dan verhoogt dit niet de kans op een tweeling, maar hij kan het gen wel doorgeven aan zijn kinderen.
Met een variant van dat gen heeft een vrouw 18 procent meer kans op een twee-eiige tweeling. De ander ligt in een gen dat waarschijnlijk mede bepaalt hoe de eileiders op het hormoon reageren. Deze variant verhoogt de kans op een twee-eiige tweeling met 9 procent.
Twee zussen in Japan zijn met hun 107-jarige leeftijd zover bekend de oudste eeneiige tweeling ooit. Umeno Sumiyama en Koume Kodama zijn deze week officieel opgenomen in het Guinness Book of World Records.
Erfelijkheid speelt dus zeker een rol bij het krijgen van een twee-eiige tweeling. Zijn er tweelingen in de familie of maak je deel uit van een twee-eiige tweeling, dan heb je zelf een grotere kans om meer dan één baby op de wereld te zetten. Die genetische aanleg erf je voornamelijk via moederskant.
Eeneiige (of monozygote) tweelingen ontstaan uit de bevruchting van één eicel door één zaadcel, waarna de eicel zich splitst in twee identieke delen. Het is een raadsel waarom dat gebeurt. Eeneiige tweelingen zijn genetisch identiek en hebben altijd hetzelfde geslacht.
Meestal komt een miskraam na dit eerste bloedverlies binnen een aantal dagen op gang, maar soms duurt dit nog een week of zelfs een paar weken.
Sommige ouders voelen zich in een soort shocktoestand, alsof ze verdoofd of verlamd zijn. Zij kunnen of willen niet geloven dat het kind inderdaad overleden is. Anderen voelen misschien boosheid en opstandigheid of zij voelen zich schuldig tegenover het kind of hun partner.
GROESBEEK / NIJMEGEN - Wereldwijd was afgelopen week aandacht voor de ziekte EB (Epidermolysis Bullosa), een ernstige, ongeneeslijke huidaandoening. Wie aan de ziekte lijdt wordt een vlinderkind genoemd, omdat de huid zo teer is.