Enkele belangrijke hindoeïstische symbolen zijn de swastika (als symbool voor voorspoed en geluk), de lotusbloem (symbool van de beschermgod Vishnoe) en het symbool omkar (dat duidt op bewustzijn, overgave en mantra).
Heilige koe
Hindoes eten geen rundvlees omdat de koe een heilig dier is. Daarom zijn er zelfs speciale tempels voor dit dier waar gelovigen offers brengen aan beelden van koeien. Een van de redenen dat koeien heilig zijn, is omdat hindoes geloven dat de oermoeder wel eens de vorm van een koe aanneemt.
Enkele van de belangrijkste aspecten van God maken deel uit van de hindoeïstische Drie-eenheid: Brahma (God als Schepper), Vishnoe (God als Onderhouder), Shiva (God als Transformerende Entiteit).
Saffraan (oranje) wordt gezien als de meest heilige kleur in het Hindoeïsme. Het vertegenwoordigt vuur, wijsheid, onthouding en discipline. Vele Hindoe geleerden hebben oranje in hun kleding verweven. Ook veel sadhu's (heilige mannen) en kluizenaars dragen oranje kleding.
Een kurta is een los overhemd met daaronder een soort pyjama, broek met laag kruis. Een sari is een lap stof van 5 bij 1 meter die vrouwen om zich heen slaan en er onder wordt een onderrok en blouse met mouwtjes gedragen. Daarna wordt hij nog eenmaal om het lichaam gedraaid en over de schouder geslagen.
' Mensen in India vormen zich een beeld van Jezus Christus dat aansluit bij hun eigen cultuur. Voor hindoes krijgt Jezus een plaats tussen de leraren en goden van de eigen religie.
Hindoes bidden niet tot hun god of goden, maar vereren hun goden. Ze houden diensten in tempels, die vaak opgedragen zijn aan een bepaalde god of godin. Van die god of godin staat er een beeld in het gebouw.
Hindoes eten nooit rundvlees en meestal geen varkensvlees, maar in sommige gezinnen komt wel kip en eend op tafel. De priesters, de pandits, zijn wel strikt vegetarisch. De brochure biedt ook achtergronden. De geschiedenis van de naar schatting 120 000 hindoes in Nederland trekt in vogelvlucht voorbij.
Er zijn eigenlijk maar een paar feesten die alle hindoes vieren. De belangrijkste zijn Holi en Divali. Allebei de feesten hebben te maken met de stand van de maan en de zon. Het holifeest (of: phagunafeest) duurt tien dagen en wordt gevierd als het in de maand Phaguna (maart/april) volle maan is.
Veel godsdiensten hebben een heilig boek. Daarin staan de belangrijkste verhalen en regels. De heilige boeken van het Hindoeïsme zijn de Veda's. Het is geschreven in het Sanskriet.
Het hindoeïsme komt uit India en is de oudste godsdienst op aarde. De hindoes vereren veel goden en godinnen. Ze denken dat alle goden eigenlijk verschillende vormen van één goddelijke oerkracht zijn. De heilige boeken zijn de Veda's.
Animisme is het allereerste geloof ter wereld. Niemand heeft het uitgevonden. Het ontstond doordat wereldwijd mensen verklaringen zochten voor de dingen die gebeurden. Zij bedachten dat alles op aarde het werk was van bepaalde krachten.
De religie is organisch ontstaan. Maar hoe ver gaat het hindoeïsme terug? Het hindoeïsme heeft anders dan andere wereldreligies geen stichter of 'geboortedatum'. De godsdienst groeide organisch toen een aantal Indiase culturen, tradities en geloven zo'n 2000 tot 2500 jaar geleden in elkaar opgingen.
Hindoeïsme. Voor Hindoestanen is een koe een heilig dier, dus die slachten en eten ze sowieso niet. In het Hindoeïsme is geweld niet toegestaan, dus zijn velen vegetariër, omdat ze de dieren geen pijn willen doen.
De heilige olifant
Meerdere goden kennen een band met de olifant, waaronder de God van Wijsheid en de Schrijfkunst: Ganesha. Mede hierdoor is de olifant heilig verklaard in India.
De belangrijkste feestdagen in het hindoeïsme zijn Holi, Dussehra, Divali en Raksha.
Drie-eenheid
Brahma (de schepper), Vishnu (de beschermer) en Shiva (de verwoester) zijn de belangrijkste goden in het hindoeïsme. Zonder de een, kan de ander niet bestaan en daarom worden ze wel de Trimurti of hindoe-drie-eenheid genoemd. Een hindoe kan één god, meerdere goden of geen enkele god aanbidden.
Het gebedshuis van hindoes is een tempel of mandir. Zij komen er samen om te bidden, te luisteren naar de preek van de pandit en te lezen uit de veda's. "Hindoes houden veel van pracht en praal. Hun tempels zijn dan ook rijkelijk versierd.
Divali is een echt familiefeest dat tot diep in de nacht duurt. Bij het licht van de lampjes wordt lekker gegeten, vooral veel zoetigheid. Men geeft elkaar cadeautjes en vertelt spannende oude legenden. Soms verkleden kinderen zich ook als beroemde figuren uit die verhalen.
Welk geloof eet geen kip? Antwoord: De meeste Boeddhisten zijn vegetarisch omdat ze tegen het doden van dieren zijn. Het eten van vlees wordt als oneervol beschouwd. Sommige Boeddhisten geloven dat Boeddha tijdens zijn leven op aarde de gedaante van een dier aan nam.
Momenteel wonen er tussen de 120.000 à 160.000 Hindoestanen in Nederland, waarvan het grootste deel, zo'n 50.000, in Den Haag en omgeving.
De Indus-beschaving werd zo'n 3500 jaar geleden aangevallen door de Ariërs. Het geloof van de Ariërs mengde zich met het geloof van de mensen die al eeuwen langs de Indus rivier in het huidige Pakistan leefden. Deze mix van verschillende geloven is de basis voor het hindoeïsme wat we nu kennen.
HET HINDOEÏSME: Ze geloven dat elke mens een ziel heeft (het Atman). Na de dood keert het Atman terug op aarde en wordt het herboren in een nieuw lichaam. De dood wordt niet gezien als het einde van het leven maar als een nieuw begin.
Shiva is een van de belangrijkste goden van het hindoeïsme. In het Indiase denken is de god Brahma de schepper, Vishnu de onderhouder en Shiva de vernietiger van de schepping. In sommige gedaanten is Shiva een 'algod' die alle functies vervult.
De traditionele waarden die het hindoeïsme in India heeft opgebouwd (zoals respect, eerbied voor god en het doen van je plicht), worden in een vorm gegoten van levenswijze en rituelen. Het gaat vooral om reïncarnatie en de karma-leer.