'Als je slaapt, voel je de problemen en prikkels niet en denk je er ook niet aan.De neus slaapt dus ook, in zekere zin, en de slaap werkt een beetje zoals een verdoving. Dat houdt ook evolutionair steek, want als je ziek bent, heb je net extra behoefte aan rust om te herstellen.
Tijdens het liggen stroomt er meer bloed naar het hoofd en neemt de doorbloeding van de neusschelpen toe.De doorgang kan hierdoor geblokkeerd raken.
Je kunt beter op je rug en wat meer rechtop slapen. Hierdoor valt de druk gedeeltelijk weg en is het makkelijker om te ademen. Let op dat niet alleen je hoofd hoger ligt: dit kan nekklachten geven. Laat je bovenlichaam (rug, schouders, nek en hoofd) in 1 lijn liggen.
Loopneus en niesbuien
Niesbuien bij het wakker worden (dit kan helaas ook 's nachts gebeuren) komen door de huisstofmijten in je bed en beddengoed. Hier zitten er miljoenen in. Er bestaat anti-allergie beddengoed dat speciaal is gemaakt om huisstofmijtallergie tegen te gaan.
Ga op tijd naar bed
Als je verkouden bent kan het moeilijk zijn om in slaap te vallen. Je kunt daardoor je slaapritme gaan verdraaien. Toch raden wij aan om je aan je gebruikelijke bedtijd te houden. Juist als je verkouden bent is het belangrijk om genoeg slaap te krijgen.
Er wordt meer bloed naar het ene neusgat gestuurd, dat de lucht die binnenkomt verwarmt, maar er ook voor zorgt dat de luchtweg aan die kant opzwelt. Dat betekent wel dat er minder ruimte is voor zuurstof.
Allergie voor huisstof komt vaak voor. De mate waarin mensen allergisch zijn voor huisstof kan sterk wisselen, evenals het soort klachten. De allergie uit zich bij de meeste mensen in klachten van een verstopte neus, een loopneus of heldere, snotterige afscheiding en soms ook flinke niesbuien in een stoffige omgeving.
Water met zout is de ideale manier om je verstopte neus (tijdelijk) open te krijgen. Het enige wat je nodig hebt, is keukenzout (natriumchloride) en warm water. Je zou een neusdouche of spuit kunnen kopen bij de apotheek, maar dit hoeft niet per se. Het kan ook met een kommetje.
Juist wanneer u ziek bent, is slapen heel erg belangrijk. Wanneer het lichaam rust, kan alle energie gebruikt worden voor het genezingsproces. Cellen herstellen zich sneller en spieren en organen ontvangen de optimale hoeveelheid zuurstof die nodig is voor vernieuwing.
Slapen bij ziekte versnelt het genezingsproces. Het helpt het lichaam om de zaak opnieuw onder controle te krijgen. Tijdens de slaap laden onze lichaamscellen weer op en herstelt de cellulaire schade die bijvoorbeeld door griep opgelopen is.
Conclusie. Deze studie vindt een verband tussen slaaptekort en het oplopen van een verkoudheid. Wie minder dan zes uur slaapt, loopt meer risico.
Meestal is er geen hoge koorts, maximaal 38,5° Celsius, behalve bij kleine kinderen. Een verkoudheid duurt over het algemeen niet langer dan een week. Als de verschijnselen van verkoudheid niet na 10 dagen zijn verdwenen, is er iets anders aan de hand, bijvoorbeeld een kaakholteontsteking of een allergie.
Slijmvlies is huid met een laagje slijm. Normaal maakt het slijmvlies in de neus en keel een beetje slijm en vocht. Als het slijmvlies ontstoken is, wordt het dikker en gaat het veel slijm (snot) maken. De neus kan daardoor dicht zitten.
Neusdruppels met zout water kunnen je klachten van een verkoudheid verminderen, waardoor je bijholten weer open gaan. Je kan de zoutoplossing zelf maken door een afgestreken theelepel zout op te lossen in een glas met water. Je kan deze zoutoplossing zo vaak je wilt in je neusgaten druppelen.
Slecht kunnen ademen door 'een van je neuzen' kan een scheef neustussenschot zijn. Het corrigeren hiervan wordt gedaan door een KNO-arts. De ingreep voor een scheef neustussenschot heet een septumcorrectie (het rechtzetten in het midden van de neus). Deze ingreep heeft lang in een kwaad daglicht gestaan.
Onderzoek neuspoliepen
Poliepen hebben een bleek grijs uiterlijk. Soms zijn de neuspoliepen klein, verstopt en diep in de neus gelegen. Deze poliepen kunnen zichtbaar worden gemaakt door een neusendoscopie.
Wat natuurlijk niet betekent dat je voortaan dan maar steevast zonder jas en muts de kou moet trotseren, want hoewel de koude zelf je niet verkouden kan maken, kan ze er wel voor zorgen dat je weerstand verlaagt, waardoor je vatbaarder wordt voor de virussen die circuleren, ook de virussen die je verkouden maken.
Als je net verkouden bent, is het snot meestal waterig en doorzichtig. Maar na verloop van tijd kan het zijn dat het snot geel wordt, of soms zelfs groen. De gele kleur van snot laat zien dat je lichaam tegen de infectie aan het vechten is.Groen slijm kan duiden op een bacteriële infectie.
U kunt verkouden worden door tocht of kou.
Dat we in de winter meer verkoudheden krijgen, heeft vermoedelijk te maken met het feit dat we dan vaker dicht bij elkaar zitten in slecht verluchte ruimtes. Toch is het niet uitgesloten dat ook koude en luchtvochtigheid een rol spelen bij luchtweginfecties.
Als je het gevoel hebt dat je hoofd vol snot zit, kan een stoombad verlichting geven. Vul hiervoor een kom met warm water (nooit warmer dan 60 graden). Pak daarna een handdoek, gooi die over je hoofd en ga dan met je gezicht boven de dampende kom water zitten. Probeer zoveel mogelijk door de neus adem te halen.
Hoe lang duurt een verkoudheid normaal? Bij een persoon met een goede weerstand duurt een verkoudheid vaak een week.Mensen met een zwakkere gezondheid zijn vaak na zo'n twee weken genezen. Als de verkoudheid langer dan 15 dagen duurt, raadpleeg je best een arts.
Geel snot
Dat je snot geel wordt is juist een goed teken. Dat betekent dat je lichaam aan het vechten is tegen het virus. Na een paar dagen zal je snot waarschijnlijk donkerder worden. Mocht je snot langer geel blijven of heb je last van koortsverschijnselen, dan kan het gele snot duiden op bronchitis.