Maandag werd vernoemd naar de maan (Dies Lunae), dinsdag naar Mars (Dies Martis), woensdag naar Mercurius (Dies Mercurii), donderdag naar Jupiter (Dies Jovis), vrijdag naar Venus (Dies Veneris), zaterdag naar Saturnus (Dies Saturni) en zondag naar de zon (Dies Solis).
Haar Romeinse tegenhanger was Venus, naar wie deze dag bij de Romeinen vernoemd was (dies Veneris). Zaterdag is een vertaling van het Latijnse dies Saturni: dag van Saturnus, de god van de landbouw.
Zondag is genoemd naar deze dag die in de Romeinse tijd aan de zon en naar de Godin Sól of Sunna was gewijd en die in het overgrote deel van de christelijke wereld wordt gevierd als de 'dag van de Heer' (Latijn: dies domenicus, waarvan Frans: dimanche; Italiaans: domenica).
Woensdag: is genoemd naar Wodan (ook wel Odin genoemd), de Germaanse oppergod. Bij de Romeinen staat woensdag voor de dies Mercurii: de dag van Mercurius. Donderdag: is vernoemd naar Donar, de god van de donder (ook wel Thor genoemd). Vereenzelvigd met de Romeinse god van het onweer, Jupiter.
De namen van de maanden hebben we overgenomen van de Romeinen; ze zijn onder meer genoemd naar goden en keizers. Op deze pagina lees je er meer over. Oorspronkelijk kende de Romeinse kalender maar tien maanden en begon het jaar in maart.
dinsdag: waarschijnlijk genoemd naar een verder onbekende, Germaanse god Thingsus, de god van de volksvergadering. Een andere mogelijkheid is een verband met ding in de betekenis 'vastgestelde tijd voor de rechtszitting'. Mogelijk werd er in vroeger tijden op dinsdag rechtgesproken.
Maandag werd vernoemd naar de maan (Dies Lunae), dinsdag naar Mars (Dies Martis), woensdag naar Mercurius (Dies Mercurii), donderdag naar Jupiter (Dies Jovis), vrijdag naar Venus (Dies Veneris), zaterdag naar Saturnus (Dies Saturni) en zondag naar de zon (Dies Solis).
Naamgeving. De naam vrijdag is afgeleid van Friia's dag. Deze Germaanse naam komt overeen met de Latijnse benaming Dies Veneris, de dag van Venus, genoemd naar de gelijknamige planeet. Deze planeet ontleende zijn naam aan de gelijknamige godin Venus.
Veel basisscholen en middelbare scholen met speciaal onderwijs in Nederland en Vlaanderen zijn op woensdagnamiddag gesloten, wat de basisschoolkinderen halverwege de week een halve dag extra ontspanning geeft. In Vlaanderen hebben ook de leerlingen van het secundair onderwijs doorgaans de woensdagmiddag vrij.
De naam donderdag is afgeleid van Donars dag. Deze Germaanse naam komt overeen met de Latijnse benaming Dies Iovis, de dag van Jupiter, genoemd naar de gelijknamige planeet. Deze planeet ontleende zijn naam aan de gelijknamige god Jupiter. De Germaanse god Donar werd geacht dezelfde god te zijn als Jupiter.
Woensdag. De herkomst van de naam woensdag is bij veel mensen nog wel bekend. De naam is afkomstig van de Germaanse god Wodan. In het Latijn heet deze dag 'dies mercurii' en is dus vernoemd naar de planeet Mercurius.
Het bekendst is Laetare, de vierde zondag van de Vastentijd. Deze dag wordt ook wel halfvasten genoemd. De liturgische kleur op deze dag is (anders dan op de andere dagen van de Veertigtijd, waarop paars gedragen wordt) roze. De laatste zondag van de Veertigdagentijd is Palmpasen.
Officiële rustdag
Na de omwenteling onder keizer Constantijn de Grote werd de zondag een maatschappelijk instituut. In 321 bepaalde hij bij wet dat de zondag voortaan in heel het Romeinse Rijk de 'dag des Heren' was waarop rust in acht moest worden genomen.
Sneon (en saterdei) 'zaterdag' land nu zijn Sonnabend dankt en het grootste deel van Friesland zijn sneon.
In België en Nederland geldt tegenwoordig volgens ISO 8601 en NEN 2772 officieel de maandag als de eerste dag. Ook om praktische redenen staan in agenda's vaak de zaterdag en zondag samen aan het einde van een week.
Wodan (Fries: *Weda, Angelsaksisch en Oudsaksisch: Woden, Oudnederlands: Wuodan, Duits: Wotan, Noors Odin) is de oppergod van de Germaanse goden in de Germaanse mythologie. Wodan wordt vereenzelvigd met de Scandinavische Odin, de stamvader van het geslacht van de Asen.
Normuren basisonderwijs
Over 8 schooljaren is dit minimaal 7.520 uur. De overgebleven 240 uur mogen scholen zelf verdelen over de onderbouw en de bovenbouw. Er is geen maximum aan het aantal uren onderwijs per dag.
Verplichte onderwijstijd basisschool
Een kind op de basisschool moet het volgende aantal uren onderwijs krijgen: de eerste 4 schooljaren (onderbouw): minimaal 3.520 uur; de laatste 4 schooljaren (bovenbouw): 3.760 uur.
Urennorm per opleiding
Elke leerling moet een programma kunnen volgen van: 3700 uur voor het vmbo; 4700 uur voor de havo; 5700 uur voor het vwo.
Schrijf woorden waarmee we de tijd indelen, zoals dagdelen, dagen, maanden en seizoenen, klein. Ze worden als soortnamen beschouwd.
Het verlangen naar menselijk gezelschap neemt echter toe. Zijn wens komt uit als op een keer een van de gevangenen weet te ontsnappen. Crusoe neemt deze onder zijn hoede en noemt zijn nieuwe metgezel Vrijdag, naar de dag van zijn bevrijding. Hij leert hem Engels en bekeert hem tot het christendom.
Wie op maandag vrij heeft, begint zijn of haar werkweek, een dag later en heeft daardoor misschien extra veel goede zin om aan de slag te gaan. Kritiek op deze dag is het gevoel, dat je gedurende de werkweek voortdurend achter de feiten aanloopt, omdat de meeste van je collega's al op maandag zijn begonnen.
Odin (Oudnoords: Óðinn, Zweeds en Deens: Oden) wordt gezien als de oppergod of alvader in de Noordse mythologie.
Maandag is naar de maan genoemd. Bij de Romeinen heette de dag dies Lunae, wat Latijn is voor "dag van de maan".