Naast Bull wordt ook Lady Britannia gebruikt als symbool voor Engeland en het Verenigd Koninkrijk.
De vlag van het Verenigd Koninkrijk of de Union Flag, ook wel de Union Jack genoemd, is de nationale vlag van het Verenigd Koninkrijk en werd in heel het Britse Rijk als Britse vlag gebruikt. De vlag behoudt een officiële of semiofficiële status in vele landen van het Gemenebest van Naties.
Engeland heeft twee vlaggen omdat het Verenigd Koninkrijk bestaat uit vier landen met elk hun eigen nationale symbolen en identiteit: Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. De St. George's Cross is dus de vlag van Engeland.
Groot-Brittannië is Engeland, Schotland en Wales en Engeland is alleen maar Engeland. De verschillen tussen de drie landen van Groot-Brittannië zijn op sommige vlakken vrij groot. Zo hebben zowel Scotland als Wales een tweede officiële taal naast het Engels: Scots Gaelic en Welsh.
De term 'Union Jack' dateert mogelijk uit de tijd van koningin Anne, maar de oorsprong ervan is onzeker. Het kan afkomstig zijn van de 'jack-et' van de Engelse of Schotse soldaten, of van de naam van James I, die in 1603 de eerste vakbond heeft opgericht.
Een tijdslijn benadrukt de glorieuze geschiedenis. Van begin deze eeuw, toen de Unionisten Les Apaches werden genoemd omwille van hun viriele speelstijl, tot de jaren 30 toen Union 60 ontstond. Zo wordt het elftal genoemd dat tussen 1933 en 1935 een reeks van 60 matchen neerzette zonder nederlaag.
Dat komt doordat Wales al veel eerder deel uitmaakte van Engeland, namelijk al sinds 1535. Daarom zie je niet de beroemde draak van Wales terug op de vlag, maar alleen het Sint-Joriskruis dat symbool staat voor het verenigde Engeland en Wales.
Engeland is genoemd naar de Angelen, een van de Germaanse stammen die na het vertrek van de Romeinen vanuit het Europese vasteland het eiland koloniseerden. Samen met Saksen, Juten en mogelijk ook Friezen kwamen zij met schepen vanuit het huidige Noord-Duitsland, Noord-Nederland en West-Denemarken.
De Engelsen, Schotten, Welshmen en Noord-Ieren worden samen 'Britten' genoemd. Groot-Brittannië is vooral een geografisch begrip: het is het grootste eiland van de Britse Eilanden en omvat Engeland, Wales en Schotland (dus niet Noord-Ierland).
GB maakt op Britse auto's plaats voor UK-sticker
Net als andere landen hadden ook Britse auto's aan de zijkant van de kentekenplaat een blauw vlak met het Europese logo en de letters 'GB'. Die worden ingeruild voor een Brits symbool en de letters UK.
Geschiedenis Groot-Brittannië vlag
De Groot-Brittannië vlag heeft een originele versie en een huidige versie. De originele vlag Verenigd Koninkrijk (vlag UK) ontstond toen koning Jacobus VI van Schotland ook koning werd van Engeland op 12 april 1606.
Het Verenigd Koninkrijk (VK) bestaat uit Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland.
De vlag van Londen is gebaseerd op de vlag van Engeland. Deze vlag heeft een Sint-Joriskruis op een wit veld, maar als toevoeging heeft de vlag van Londen daar nog een rood zwaard in het eerste kanton. Het zwaard verwijst volgens sommigen naar het zwaard waarmee Sint Paulus is vermoord.
De vlag van Luxemburg is vrijwel identiek aan de vlag van Nederland. Het enige verschil is de kleur blauw. Die van Luxemburg is lichter dan het kobalt van Nederland. De Luxemburgse vlag is echter niet op de Nederlandse vlag gebaseerd, maar op de kleuren van het Luxemburgse wapen.
De tricolore stond daarom ook beter bekend als oranje-blanje-bleu. Ook wel de Prinsenvlag genoemd. Tijdens de Franse overheersing nam Nederland echter de vlag van Frankrijk over. De zogenaamde Drapeau Tricolore bestond uit drie verticale banen: rood, wit en blauw.
Opmerkelijk genoeg is de Jamaicaanse vlag de enige nationale vlag ter wereld die geen van de kleuren rood, blauw of wit bevat. Het ontwerp is gebaseerd op het Britse witte vaandel, met in het kanton de vlag van Jamaica.
De oorsprong van het Engels ligt in Germaanse stammen: de Angelen, Saksen en Juten. Zij kwamen naar de Britse eilanden rond 450. De oorspronkelijke Keltische bewoners werden naar het noorden en westen (Schotland en Wales) verdreven. De taal van de Angelen, Saksen en Juten is wat we nu het Oud-Engels noemen.
En zullen wij je eens verklappen dat je in het Verenigd Koninkrijk eigenlijk heel erg lekker kunt eten! Niet alleen de kenmerkende Pub gerechten, de High Tea en het Engelse ontbijt zijn populair, maar denk ook aan de bekende zoete gerechten, vele curry's, schelp- en schaaldieren en stoofgerechten.
In 865 begonnen de Vikingen aan hun grootschalige invasie van Engeland. De woeste krijgers – bekend als het 'Grote heidense leger' – veroverden drie van de vier Angelsaksische koninkrijkjes in Engeland.
Het Verenigd Koninkrijk is een land in West-Europa. Het land ligt op een aantal eilanden in de Atlantische Oceaan. Het land is bijna 6 keer zo groot als Nederland en telt ruim 63 miljoen inwoners. De hoofdstad is Londen.
De vlag Wales, ook wel de vlag met draak, bestaat uit twee horizontale banden in de kleuren wit en groen, met in het midden de bekende rode draak. Het symbool van de draak wordt al eeuwen met Wales geïdentificeerd, de oorsprong daarvan is onduidelijk en wordt gekoppeld aan verschillende mythen.
De vlag van Wales, bijgenaamd "Y Ddraig Goch" of de "Rode Draak", is een symbool van trots en identiteit voor het land. De vlag bestaat uit twee even hoge horizontale banen in wit (boven) en groen, met in het midden een indrukwekkende rode draak.
Het ontwerp bestaat uit een wit kruis op een diepblauwe achtergrond en symboliseert de banden van Noorwegen met de zee.