Afkomstig uit Spanje, is de fuet worst heerlijk bij de lunch, als tussendoortje of als borrelhapje.
Fuet betekent zweep in het Spaans. De Spaanse worst is dan ook lang en dun van vorm. Ook op deze fuet zit schimmel. De schimmel is helemaal natuurlijk en kan net zoals bij brie of camembert gewoon worden gegeten.
In een gezonde dagelijkse voeding passen vleesproducten als eiwitbron. Er zijn gezondere opties dan Fuet worst. Fuet worst kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Fuet wordt gemaakt van onder meer mager varkensvlees, varkensspek (rugvet), zwarte peper, knoflook, kruidnagel, koriander, zout en suiker, in een vel van dunne varkensdarm. Tijdens het drogen verliest de worst ± 35% van zijn gewicht.
Een heerlijk droog worstje uit Spanje met een mooie peperige smaak. Voor op de borrelplank of als snack tussendoor.
Dit velletje is meestal varkensdarm. Het kan perfect opgegeten worden, maar in bereidingen hebben de meeste mensen het velletje er toch liefst af. Een zeer simpel trucje om het velletje er makkelijk af te krijgen, is door een oppervlakkige inkerving in het vel te maken, en de worst dan even te spoelen onder koud water.
"Je kunt het zeker opeten met, het heeft alleen een iets sterkere smaak. Sommige mensen vinden het lekkerder als de smaak wat subtieler is", zegt Brandt. Opvallend genoeg zegt de worstenmaker ook wel nog dat dat witte laagje door grote, commerciële producenten soms wordt nagebootst met rijstbloem.
De venkelworst van Brandt & Levie
De enige echte winnaar! 'Sommige proevers kwamen tevergeefs voor nog een stukje', luidt het oordeel in de krant. Ontdek hier de verkooppunten van de Brandt & Levie worsten. Online bestel je de worsten in de Brandt & Levie in hun webshop.
Het velletje van de worsten is meestal van varkens, lam, of runder darm gemaakt. De worsten gaan allemaal een schimmel bad in voordat ze te drogen komen te hangen. Ze gaan daarna de fermentatiekamer in tot ze helemaal rijp zijn en er dus een witte laag wordt gevormd rond de worst.
Verschil met andere gerijpte hammen: de Spaanse serranoham is de gezondste. Zowel de “Bayonne ham” als de Prosciutto di Parma en San Daniele staan langer en overvloediger in contact met zout, een bron van nitrieten. Bij serranoham duurt dit contact hoogstens 15 dagen terwijl dit bij andere hammen tot 30 dagen kan zijn.
Filet americain is gemaakt van rauw vlees. Daarom bederft het sneller en loop je meer risico dat je ziek wordt als je ervan eet. Filet americain staat niet in de Schijf van Vijf. Dat komt omdat het vaak zout, suiker en/of verzadigd vet bevat.
De Spaanse worsten zijn gemaakt van het vlees van het witte varken of van het Iberische varken. In het zuiden en westen van Spanje worden de worsten aan de lucht gedroogd; in het noorden, waar het vochtiger is, worden ze ook gerookt, waarvoor men bij voorkeur geurig eikenhout gebruikt. Dat geeft een heerlijk aroma.
Op papier zijn onze gedroogde worsten 2 maanden goed. Hoe langer men de worsten bewaart hoe droger ze worden en hoe krachtiger de smaak wordt. Dit kan ook wanneer ze aangesneden zijn. De Franse bevolking laat de worsten makkelijk een halfjaar drogen.
Eten van droge worst
Snij uw worst het liefst zo dun mogelijk. Zo krijgen de vetten in de worst de kans om te smelten op uw tong en hun smaak af te geven. Daarnaast komen er meer plakjes uit je worst en kan je er langer genieten van de worst.
Extra voordeel; droge worst past goed in een koolhydraatarm dieet. Een knoflookworst van 100 gram bevat slechts 6,5 gram koolhydraten.
In droge (gefermenteerde) worst kan de listeriabacterie voorkomen en daarom kun je het volgens het Voedingscentrum beter niet eten. Droge worst wordt namelijk gemaakt van rauw vlees. Laat daarom gedroogde worst zoals salami, chorizo, metworst en cervelaatworst liever liggen.
Geduld: Heb geduld, laat je worst ongeveer 2 weken hangen. Afhankelijk van wat je wilt kun je de worst ook laten drogen tot 8 weken. Houd je worsten goed in de gaten of ze goed aan het drogen zijn.
Bewaar het product onderin de koelkast bij 4 graden. Bewaar het in een bewaarbakje of de plastic verpakking.
Hoe krijg je harde worst weer zacht? Doe de worsten in de pan en vul de pan met ruim water. Zet de pan op het vuur en breng het water aan de kook. Kook de worsten 1 uur, haal ze uit de pan en laat ze afkoelen.
HOE KAN JE EEN HELE DROGE WORST HET BESTE BEWAREN
Wij adviseren altijd om hele gedroogde worsten buiten de koelkast te bewaren op een droge en donkere plek. Bij ons thuis hangt hij in de keuken of ligt hij in een broodmandje met een theedoek erover. Het is natuurlijk het beste om ze meteen op te eten!
Dat witte spul dat je een echte salami ziet omhullen, heet penicillium nalgiovense en wordt eigenlijk gebruikt om het vlees te beschermen tegen onveilige schimmels terwijl het uithardt. De schimmel geeft het product ook vaak de specifieke smaak.
Houdt u van een wat hardere droge worst, dan kunt u de worst op een droge plaats op kamertemperatuur bewaren. Vindt u een zachte worst lekkerder, dan kunt u de worst enkele dagen in de koelkast bewaren. Beter is om de worst in de diepvries te bewaren, ze verandert dan nauwelijks van smaak en consistentie.