Het seizoen voor verse vijgen loopt van juli tot november, maar je kunt ze bijna het hele jaar door vers kopen bij Jumbo. Vijgen zijn rijp wanneer de schil zacht wordt en donker rood kleurt. Hoe lang kun je vijgen bewaren? Verse vijgen kun je het beste in de koelkast bewaren, zo blijven ze maximaal een week goed.
Plant een jonge vijgenboom op een plek bij een beperkte ruimte. Hoe minder plaats de wortels krijgen, hoe meer vruchten de vijgenboom zal krijgen. In september of oktober zijn de vijgen rijp genoeg om geoogst te worden. Zijn de vijgen gelig of iets donkerder dan zijn ze rijp.
Het hoofdseizoen is van augustus t/m oktober. Maar ze zijn bijna een heel jaar leverbaar. Wat is de houdbaarheid van verse vijgen: Vijgen kunnen het beste bewaard worden in de koelkast.
Vijgen zijn nu eigenlijk in hun tweede seizoen. De korte eerste oogst van juni tot juli groeit op het hout van het voorgaande jaar. De tweede oogst begint in augustus, bereikt een hoogtepunt in september en duurt doorgaans tot oktober, zegt Knoll. Er is ook een volgorde waarin bepaalde vijgensoorten binnenkomen, afhankelijk van de locatie.
Na de oogst in het najaar is het tijd om je vijgenboom voor te bereiden op de winter. De kleine vruchtjes ter grootte van een erwt die dan aan de uiteinden van de takken hangen, moet je laten zitten. Zij zullen volgend jaar rijpen.
Door anjeer, of gedroogde vijgen, een nacht te laten weken, wordt hun voedingswaarde vergroot door voedingsstoffen toegankelijker te maken en de spijsvertering te bevorderen. Het proces verbetert hun textuur, smaak en hydratatie, waardoor ze gemakkelijker te verteren en bevredigender zijn.
De vijgen van de Col de Dame Blanche worden wel eens beschreven als de best smakende vijgen. De vruchten zijn geel tot lichtgroen en klein, maar met dieprood en zoet vruchtvlees. Het is een trage groeier, maar de boom kan wel tien meter hoog worden als je hem niet snoeit.
Er zijn twee seizoenen voor binnenlandse verse vijgen ; het eerste of "breba" seizoen is de eerste paar weken in juni. Het tweede of "nieuwe hout" seizoen loopt doorgaans van augustus tot oktober.
Omdat vijgen veel vezels bevatten, wordt aangeraden om niet meer dan 2 tot 3 vijgen per dag te eten. Ook krijg je met een gemiddelde vijg al 10 gram suiker binnen. Geniet dus zeker, maar wel met mate.
Jaarrond verkrijgbaar
Vijgen is het hele jaar verkrijgbaar.
Rijpe vijgen voelen mollig aan en geven licht mee als je ze knijpt ... als je van plan bent ze direct op te eten, kies dan deze - koop anders vijgen die iets minder meegeven. Ze zouden een lichtzoete geur moeten afgeven, maar als ze zuur ruiken, moeten ze worden vermeden, omdat de kans groot is dat ze bedorven zijn.
Doordat er zowel oplosbare als onoplosbare vezels in vijgen voorkomen, zijn vijgen gunstig voor je spijsvertering. Daarnaast zitten er bepaalde soorten prebiotica in vijgen. Dit zijn stofjes die de groei van gezonde bacteriën stimuleren. Je lichaam heeft deze stofjes nodig, zodat je darmen gezond kunnen functioneren.
Het seizoen voor verse vijgen loopt van juli tot november, maar je kunt ze bijna het hele jaar door vers kopen bij Jumbo. Vijgen zijn rijp wanneer de schil zacht wordt en donker rood kleurt. Hoe lang kun je vijgen bewaren? Verse vijgen kun je het beste in de koelkast bewaren, zo blijven ze maximaal een week goed.
Eet de vijgen snel op wanneer je ze eenmaal hebt gekocht. Ze blijven maximaal 5 dagen goed in de koelkast. Verse vijgen kun je ook invriezen.
Maar wist je dat je ook met groene, onrijpe vijgen iets fantastisch kunt maken? In Nederland blijven vijgen vaak groen en rijpen ze niet volledig, maar dat betekent niet dat ze onbruikbaar zijn. Integendeel, groene vijgen zijn perfect om te konfijten, een delicatesse die heerlijk is bij desserts of een kaasplankje.
Vijgen zijn goed voor de spijsvertering
Door regelmatig vijgen te eten, voorkomt u ook u ziek wordt. Juist omdat de ontlasting niet in de darmen blijft zitten, maar het op een natuurlijke wijze gestimuleerd wordt om naar buiten te komen, heeft u minder kans op infecties en ziektes.
De beste manier om van vijgen te genieten is rauw, met de schil en de zaden intact . Je kunt ook de schil verwijderen en de zaden eruit scheppen, als je dat wilt, of vijgen koken door ze te bakken, braden of grillen.
Eet ook geen gedroogd fruit, zoals dadels en vijgen. Daar zit veel suiker in. Neem fruit niet als een sap, shake of smoothie. Daar zitten weinig vezels en veel suiker in.
De mooiste vruchten om uit je eigen tuin te oogsten, zijn vijgen. Ze horen, meer nog dan andere vruchten, perfect rijp, vol zoet en zacht geplukt te worden. Omdat ze nauwelijks transport verdragen moeten ze dus meteen gegeten worden. Ideaal dus om zelf te kweken.
Of vijgen rijp zijn kun je vaak zien maar ook voelen. Als ze zachter aanvoelen en donkerder of geler worden zijn ze rijp.
The basics: hoe vijgen bewaren en eten (met of zonder vel)?
Snijd ze dan open en gebruik enkel het vruchtvlees. De koelkast is de beste plek om vijgen in te bewaren. Zo blijven ze ongeveer 5 tot 7 dagen goed.
Rauwe vijgen doen het bijzonder goed bij kaas, vooral blauwaderkaas, en in een slaatje met gedroogde ham. Maar je kunt ze ook karamelliseren en gebruiken als topping op een dessert, of op een toastje met gedroogde ham, of als garnituur bij een kaasbordje.
Calimyrna vijgen zijn niet alleen lekker, maar ook voedzaam. Ze zijn rijk aan vitaminen, calcium, fosfor en ijzer, en leveren voldoende energie. Daarnaast zijn ze makkelijk te verteren en een goede bron van natuurlijke vezels.
Brown Turkey vijgen hebben een bruin-donkerpaarse schil, een mildere smaak dan andere vijgen en zijn merkbaar minder zoet dan de gelijkende Black Mission vijgen. Van binnen zijn ze meestal wat bleker roze dan andere vijgen.