Meer dan 90 procent van de soja die we eten, zit 'verborgen' in vlees, eieren, zuivel en kweekvis. Voor 100 gram kaas is bijvoorbeeld 20 gram soja nodig, voor een hamburger van 100 gram zo'n 45 gram. Doordat we steeds meer vlees eten, is de sojaproductie de afgelopen 50 jaar bijna zeven keer zo hoog geworden.
Een koe of kip verwerkt het voedsel tot vlees, maar heeft daarbij ook energie nodig om te leven. Daardoor levert een kilo soja geen kilo vlees op. Elke kilogram vlees vraagt gemiddeld om zo'n vijf kilo aan plantaardige producten.
Als veilige dosis worden 2 tot 4 porties soja per dag gezien. Een portie is: een glas sojamelk (200-250 ml) of een bakje tofu, tahou of tempé. Er zijn echter enkele uitzonderingen. Er zijn mensen met een soja-allergie of gevoeligheid voor bepaalde componenten in soja.
Voor 1 kg kip is bijvoorbeeld meer dan 600 gram soja kippenvoer nodig.
Meer dan driekwart (77 procent) van de wereldproductie aan soja is bestemd voor het diervoeder van vee voor vlees- en zuivelproductie. De rest is bestemd voor biobrandstoffen, de industrie of plantaardige oliën. Slechts zeven procent wordt direct gebruikt in humane voedingsmiddelen, zoals tofoe en sojamelk (Ritchie, H.
Wij eten misschien niet direct grote hoeveelheden soja, maar de dieren die we eten, of waarvan we eieren of melk consumeren, doen dat wel. In feite wordt bijna 80% van de sojabonenoogst ter wereld aan vee gevoerd , met name voor de productie van rundvlees, kip, eieren en zuivel (melk, kaas, boter, yoghurt, etc.).
De soja die we in Nederland gebruiken, komt vooral uit Zuid-Amerika. Daar zorgt de teelt voor allerlei problemen: er wordt bos voor gekapt, de bodem raakt uitgeput en het water wordt vervuild door bestrijdingsmiddelen en kunstmest. De meeste soja wordt verwerkt in veevoer.
Soja geeft gezondheidsvoordelen zoals een verbetering van je darmflora en het verlagen van het 'slechte' LDL cholesterol. Het lijkt erop dat de inname van soja een beschermend effect heeft op borstkanker, prostaatkanker, longkanker, darm- en maagkanker.
Conclusie: eet soja liever direct
Duurzaam geteelde soja 'direct' eten in de vorm van tofu, temeh, vlees- en zuivelvervangers is aanzienlijk beter voor het klimaat én de natuur dan producten van dieren die soja te eten kregen. Je kunt dus met een gerust hart wat minder vlees eten en wat vaker soja alternatieven kiezen.
Naast fytinezuur zitten er in soja veel fyto-oestrogenen. Dit zijn plantaardige stoffen die op menselijke hormonen lijken, maar het niet zijn. En van deze stofjes wil je niet te veel binnenkrijgen want dit kan onder andere zorgen voor stemmingswisselingen, disbalansen in de hormoonhuishouding en onvruchtbaarheid.
Zowel de Amerikaanse Food and Drug Administration als de American Heart Association (AHA) raden 25 gram soja-eiwit aan als onderdeel van een dieet met weinig cholesterol en verzadigd vet. Kanker: Fyto-oestrogenen in dieetsoja kunnen helpen bij het voorkomen van hormoongerelateerde kankers, zoals borst-, baarmoeder- en prostaatkanker.
Van alle zuivelvervangers is sojadrink wat betreft voedingswaarde de beste vervanger. Het lijkt op die van halfvolle melk wat betreft eiwit en energie. Calcium, vitamine B2 en B12 worden vaak toegevoegd en soms ook vitamine D.
Zo is er voor 1 kilo rundvlees gemiddeld zo'n 8 kilo* veevoer nodig. Varkens doen het efficiënter, met zo'n 4 kilo* voor een kilo vlees. Een kip is nog efficiënter: de efficiëntste kippen hebben slechts zo'n 1,6 kilo* voer nodig voor 1 kilo vlees.
Veel vleesvervangers hebben sojabonen als belangrijkste grondstof. Daar zitten hoogwaardige eiwitten, ijzer en vitamine B1 in, en dat maakt soja een goed alternatief voor vlees. Ook qua textuur komt soja – vooral in combinatie met tarwegluten – behoorlijk dicht bij echt vlees in de buurt.
Als vuistregel geldt dat u de volgende portiegroottes moet plannen: Voor buffet-achtige evenementen: schat ongeveer 1/2 tot 3/4 pond vlees per persoon . Voor diners met borden: plan ongeveer 6 tot 8 ons vlees per persoon.
Rauwe aardappelen en aardappelschillen: Rauwe aardappelen bevatten een gifstof genaamd solanine, die schadelijk kan zijn voor kippen. Gekookte aardappelen zijn veilig om te voeren. Uien en knoflook: Deze voedingsmiddelen bevatten een stof genaamd thiosulfaat, die bloedarmoede bij kippen kan veroorzaken.
Er zijn enkele ziektes die vaak voorkomen bij kippen, namelijk: Infectieuze bronchitis. Vogelgriep of vogelpest. Pseudovogelpest.
Je kunt je kippen zonder problemen keukenafval geven, zolang je ervoor zorgt dat het veilig is en geen schadelijke stoffen bevat. Geschikt keukenafval voor kippen omvat groente- en fruitschillen, restjes ongekruid vlees of vis, gekookte rijst of pasta, oud brood en granen.
Volgens het Voedingscentrum passen sojaproducten zoals tofu, tempé en sojadrink in een gezond voedingspatroon. Het advies is om maximaal 2-3 porties sojaproducten per dag te eten of drinken. Vervang bijvoorbeeld een aantal keer per week rood vlees door een sojaproduct zoals tofu.
Soja is moeilijk te verteren , wat gasvorming, een opgeblazen gevoel en algemeen ongemak kan veroorzaken. Gefermenteerde sojaproducten, zoals miso, tempeh of sojasaus, worden gemakkelijker verteerd dan niet-gefermenteerde sojaproducten. Als u al een gevoelige darm hebt, is het misschien het beste om sojaproducten te vermijden terwijl u uw spijsverteringsproblemen geneest.
De symptomen van een primaire allergie voor soja kan zich uiten als: jeuk, huiduitslag, netelroos, angioedeem, maag- en darmklachten, ademhalingsmoeilijkheden, duizeligheid en zelfs anafylactische shock.
Het probleem: ongefermenteerde soja!
Zo zet Alpro op de verpakking van sojamelk dat het product gefermenteerd is. Maar het blijkt dat niet de sojabonen zijn gefermenteerd, maar het suikerwater dat later is toegevoegd. Hierdoor houd je de nadelige gevolgen van ongefermenteerde sojabonen.
Volgens Australische studies namen proefpersonen veranderingen waar in de slijmproductie na het drinken van melk en sojadranken. Deze effecten waren echter niet specifiek voor koemelk, omdat de sojamelk met vergelijkbare sensorische kenmerken dezelfde veranderingen teweegbracht.
In soja zitten isoflavonen, fyto-oestrogenen en andere antinutriënten. Deze stofjes zouden onder andere invloed hebben op (borst)kanker, een verstoorde hormoonhuishouding en borstgroei bij mannen. Een ander mogelijk probleem zou zijn dat soja genetisch gemodificeerd wordt en daarmee ook schadelijk is.