Het ouderenbeleid, ook wel eens 55+ beleid genoemd, draait om de beleidsvoering rondom oudere medewerkers binnen uw bedrijf. Wanneer de pensioenleeftijd nadert verwachten veel werknemers dat hun werkgever meedenkt en begeleidt, zonder dat ze dit expliciet zullen uitspreken.
Ouderenzorg, ook wel bejaardenzorg, is een breed begrip. Het omvat alle vormen van zorg die gericht is op ouderen. Dit is onder andere zorg, hulpverlening en dienstverlening. Dit kan gaan om verzorging, verpleging, thuiszorg, begeleiding, dagbesteding of intensieve zorg.
De regeling houdt in dat: de werknemer 80% van zijn werkweek werkt; u hem hiervoor 90% van het loon betaalt en; er sprake is van 100% pensioenopbouw.
Ontziemaatregelen zijn afspraken in de cao die de oudere werknemer op basis van leeftijd extra rechten ten opzichte van jongere collega's toekennen. Het gaat hierbij in de praktijk vaak om het toekennen van extra ADV-uren of vakantiedagen en vrijstelling van zwaardere diensten zoals nacht- of weekenddiensten.
Werknemers van 55 jaar en ouder kunnen niet worden verplicht tot overwerk.
Het generatiepact ofwel generatiebeleid is een set van maatregelen die oudere werknemers (vaak 60+) in staat stelt om minder uren te gaan werken en op een gezonde manier hun baan te behouden tot aan hun pensioen.
Bij zwaarwegende bedrijfsbelangen kan je werkgever het recht op het generatiepact weigeren. Hij moet dat dan binnen 4 weken aan de werknemer laten weten. Als je hierover problemen krijgt met je werkgever dan kun je een klacht indienen bij de Vakraad (zie bijlage 3B van de cao).
Generatiepact in ruim 100 gemeenten
De jongeren omdat zij vaak alleen flexibel werk vinden. Voor beide leeftijdsgroepen staat hun duurzame inzetbaarheid onder druk. Het Generatiepact is ontwikkeld om de kloof tussen de wensen van jongere en de wensen van oudere medewerkers te overbruggen.
Eerder stoppen met werken kost tussen de 6 en 8 procent van je pensioen voor ieder jaar dat je eerder met pensioen gaat. Dat klinkt als een simpel rekensommetje, maar dat is het niet.
Volgens Tempo Team doet 72% van de werknemers na een compliment zijn werk met meer plezier. 61% van de werknemers doet erna beter zijn best. Wat motiveert medewerkers: waardering en positieve feedback. Dit leidt tot beter werk, dat op zijn beurt zorgt voor een betere omzet.
U bent 56 jaar of ouder, maar u heeft de AOW-leeftijd nog niet bereikt. Uw werkgever heeft niet eerder voor u het loonkostenvoordeel doelgroep oudere werknemers gekregen. U heeft in de 6 maanden voor het begin van het dienstverband niet bij uw huidige of nieuwe werkgever gewerkt.
Het uitgangspunt van een levensfasebewust personeelsbeleid is een beleid dat erop is gericht dat mensen gedurende hun gehele werkende leven vitaal, gemotiveerd en inzetbaar blijven. Alle medewerkers kunnen in elke leeftijdsfase een waardevolle bijdrage leveren aan het bedrijfsproces.
Welbevinden als focus van zorg
Dat vraagt om een andere aanpak: liefdevolle zorg en de juiste aandacht voor wie de cliënt is, zijn leefstijl en zijn sociale en fysieke omgeving. Welbevinden zou de primaire focus van zorg moeten zijn.
In Nederland zijn momenteel drie Zorgwetten ouderenzorg relevant voor de ouderenzorg thuis; de Wet Maatschappelijke Ondersteuning ( WMO), de Wet Langdurige Zorg (Wlz) en de ZorgverzekeringsWet (ZvW).
Nee, dat kan niet. Als de werknemer tijdens deelname aan het Generatiepact gebruik gaat maken van pensioen, dan eindigt zijn deelname aan het generatiepact.
Vanaf welke leeftijd mag een werknemer gebruik maken van het Generatiepact? Elke werknemer van 62 jaar en ouder kan een verzoek tot gebruikmaking bij de werkgever indienen. In sommige gevallen mag je deelnemen vanaf de leeftijd van 60 jaar.
Kan een werkgever een werknemer verplichten mee te doen aan het Generatiepact? Nee, de werknemer kan niet worden verplicht mee te doen.
Vanaf 1 januari 2022 hebben ze alleen nog recht op 12 onbetaalde seniorendagen. Werknemers die in 2016 tussen de 55 en 60 jaar waren, hebben t/m 2021 recht op 5 doorbetaalde senioerendagen en, afhandelijk van hun leeftijd, tussen de 2 en 6 niet op te nemen maar uitbetaalde dagen.
Als u in aanmerking komt voor een RVU en dus eerder kunt stoppen met werken, dan betaalt uw werkgever u de laatste 3 jaar voor uw AOW. U kunt een bruto uitkering krijgen die gelijk is aan wat u netto aan AOW gaat krijgen. Uw werkgever betaalt tijdelijk geen extra belasting over deze uitkering.
Mogelijk komt u in aanmerking voor een Regeling voor vervroegde uittreding (RVU). Uw werkgever betaalt tot 31 december 2025 geen belasting over uw RVU-uitkeringen als u maximaal 3 jaar voor uw AOW stopt met werken. Dit geldt tot een bedrag van €1.874 bruto per maand (bedrag 2022).
Bij uitbetaling van opgebouwde PLB-uren bedraagt de waarde het dan geldende uurloon van de werknemer.
Vakantie-uren zijn uren waar je jaarlijks recht op hebt om bijvoorbeeld een dag vrij te zijn of om op vakantie gaan. PLB staat voor persoonlijk levensfasebudget. PLB-uren zijn bovenwettelijke verlofuren die je jaarlijks op kunt nemen als je daar behoefte aan hebt.
Je moet maximaal 36 maanden (of minder) voor jouw AOW-leeftijd zitten. Dat is dus maximaal 3 jaar vóór jouw AOW-leeftijd. Bijvoorbeeld: de AOW-leeftijd is in 2022 66 jaar en zeven maanden. Om in 2022 vervroegd te stoppen door middel van de RVU-regeling, moet je dus 63 jaar en zeven maanden of ouder zijn.