Als je bijvoorbeeld een week later wil genieten van een lekker dry-aged biefstuk, moet je de dry-aged biefstuk 24 uur in de koelkast laten ontdooien. In de vriezer kan je de dry-aged biefstukken een jaar lang bewaren, maar meestal zijn de dry-aged biefstukken binnen een paar dagen op..
Ingevroren biefstuk kun je bij minus 18 graden ongeveer 9 maanden in de vriezer bewaren, mits geen vriesbrand is ontstaan. In dat geval kun je het vlees het beste meteen weggooien.
Bij vlees invriezen geldt: hoe groter het stuk, hoe langer het goed blijft. Bewaartijd ingevroren rundvlees: 6 maanden. Bewaartijd ingevroren kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees: maximaal 3 maanden. Bewaartijd ingevroren gehakt: 2 maanden.
Smakelijk is vriesbrand niet, maar u kunt de producten nog gewoon eten. Een kleine kanttekening, want de producten verliezen door de uitdroging wel hun smaak en structuur. Zeker vlees is hier gevoelig voor. Maar gooi ze niet weg, laat de producten rustig ontdooien en bereid ze zoals u gewend bent.
De algemene regel luidt als volgt: hoe meer vet er in zit, hoe minder lang je het kan bewaren. Gehakt kan je maximaal zes maanden bewaren. Mager vlees, zoals kipfilet, kan je tot een jaar invriezen. Doe je het langer, dan gaat het vlees anders smaken.
Het is belangrijk dat producten, die worden ingevroren, goed zijn verpakt (met goede folie) om uitdroging tegen te gaan. Het hoeft niet perse vacuüm te zijn, maar vacuümfolie beschermt wel goed. vacuüm is dus prima, maar voegt niet iets toe.
Je kunt het vlees bereiden om het langer goed te houden. Als je het bakt, grilt of kookt blijft het nog 2 dagen houdbaar in de koelkast. Je kunt het ook invriezen. In de diepvries is bereid vlees en vis zeker nog drie maanden goed te bewaren.
Maximale bewaartijd ingevroren rundvlees: 6 maanden. Maximale bewaartijd ingevroren kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees: 3 maanden. Maximale bewaartijd ingevroren gehakt: 2 maanden. Maximale bewaartijd ingevroren bereid vlees: 2 – 3 maanden.
Het eten is dan in contact gekomen met lucht, het water is eruit gekropen en veranderd in ijs. Er bestaat een grote kans dat het vlees een bruin-grijze kleur heeft gekregen. Het kan dan nog wel gegeten worden. Alleen is de structuur van het vlees anders, het kan erg droog zijn.
Ontdooien van biefstuk moet, in tegenstelling tot invriezen, juist langzaam. Leg de biefstuk één dag voor gebruik op een afgedekt bord of in een schaal onderin de koelkast of laat het ontdooien in de oorspronkelijke verpakking waarin het vlees is ingevroren.
Dus is het veilig om te eten? Ook al ziet de kleur van vlees er minder appetijtelijk uit, het betekent niet dat je het daarom moet weggooien. Zolang je het maar naar behoren bewaart, in de koelkast of diepvries, én het opeet binnen een veilige periode, dan is er geen vuiltje aan de lucht.
Hoe lang kun je vlees bewaren in de koelkast? Voor rauw gevogelte, gehakt en filets geldt een algemene richtlijn van twee dagen. Grotere stukken – zoals een gebraad, steak of koteletten – blijven iets langer goed. Dat vlees maak je best binnen de vijf dagen klaar.
Goed nieuws: bevroren biefstuk kun je meteen in de pan bakken. Een stuk rundsvlees dat je uit de diepvriezer haalt, hoef je dus niet eerst te laten ontdooien.
Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken. De kans dat je er ziek van wordt, is groter.
De voedingswaarde en de smaak gaan daardoor achteruit. Verder 'denatureren' vetmoleculen in het vlees, met als gevolg dat het vlees na verloop van tijd ranzig wordt. Doordat er zoveel cellen worden lekgeprikt, kan het voedsel na het ontdooien minder vocht vasthouden.
Omdat de meeste micro-organismen zich niet vermenigvuldigen onder het vriespunt, bederft bevroren voedsel niet gevaarlijk. Micro-organismen blijven echter wel leven in de vriezer en bij ontdooien groeien ze verder. Je kunt een bedorven levensmiddel dus niet 'redden' door invriezen.
Houdbaarheidsdatum eieren
Op elke doos eieren staat een houdbaarheidsdatum (THT-datum). Wettelijk is vastgesteld dat een vers ei na de legdatum nog 28 dagen houdbaar is.
Om het vlees te ontdooien kun je het beste het vlees een dag of paar dagen van tevoren uit de vriezer halen en op een bord in de koelkast te leggen. Wil je sneller? Leg de vacuümverpakking in warm water. Zodra vlees uit de vacuümverpakking komt, heeft het een half uur nodig om te herstellen.
Vacuüm bewaren en invriezen
Dankzij de vacuümtechniek ontstaan er geen vriesplekken of ijskristallen zodat u nagenoeg geen kwaliteitsverlies heeft. Uw eten bewaart langer zonder dat het uitdroogt of taai wordt. Vlees en vis kunnen zo bijvoorbeeld wel een jaar of langer bewaard worden in de diepvries.
Vocht is het grootste probleem voor gedroogd voedsel. Door vocht kan uw gedroogd voedsel gaan schimmelen. Het beste wordt gedroogd voedsel luchtdicht verpakt met behulp van een vacumeersysteem maar ook weckpotten of kunststof voorraaddozen die luchtdicht afgesloten kunnen worden kunnen gebruikt worden.
Waarin kan je levensmiddelen het beste invriezen? Diepvrieszakjes, aluminiumfolie, kunststof bakjes of koudebestendig glas. Belangrijk is dat het luchtdicht en in kleine porties gebeurt. Zo hebben bacteriën geen kans!
Vlees opnieuw invriezen en ontdooien kan geen kwaad, mits het op de juiste wijze wordt gedaan en het product goed wordt bereid. Het kan wel zo zijn dat door vochtverlies of kristalvorming de smaak en kwaliteit iets achteruit gaan.
Vriesbrand ontstaat wanneer ingevroren eten wordt blootgesteld aan lucht. Het resultaat: de producten drogen uit en er ontstaat een droge, grijze plek en/of ijskristallen. Temperatuurschommeling (meestal bij transport) kunnen ook nog wel eens tot vriesbrand leiden.