Het staartbeen of stuit, Latijn: os coccygis of coccyx, is het onderste deel van de menselijke wervelkolom.
Behandeling. In de eerste fase na het ontstaan van coccygodynie wordt vaak een afwachtend beleid geadviseerd, ondersteund met pijnmedicatie als een NSAID (bijvoorbeeld diclofenac of ibuprofen) en adviezen ten aanzien van een aangepaste zithouding.
De bekkenbodemspier hecht aan het stuitje of staartbeen. Deze aanhechting kan geïrriteerd raken tijdens bijvoorbeeld een bevalling of een langdurige verkeerde zithouding. Bepaalde sporten zoals fietsen, roeien of motorsport kunnen door de herhaaldelijke druk op de stuit pijn veroorzaken.
Hoe lang duurt de behandeling? De behandeling zelf duurt ongeveer tien minuten. De totale tijd die u doorbrengt in het Pijncentrum wisselt van een half uur tot hooguit twee uur.
Symptomen bij scheefstand staartbeen
Opstaan vanuit zit is pijnlijk. Enige tijd zitten is pijnlijk. Ontlasting kan pijnlijk zijn aan het stuitje. Afstappen na enige tijd fietsen is pijnlijk.
Rechtzetten van het stuitje mag alleen gedaan worden door een geregistreerd bekkenfysiotherapeut met een Master of Science. Het stuitje rechtzetten is een pijnvrije uitwendige handeling. Met zachte fysiotherapeutische technieken wordt het stuitje weer 'op zijn plek' teruggebracht.
Als je stuit namelijk scheef staat, brengen we deze weer terug in de natuurlijke positie. Het spanningsgevoel rondom je stuit neemt dan vrijwel direct af. Het is een zeer effectieve en pijnloze methode (NIMOC) met vaak direct resultaat. De NIMOC opgeleide bekkentherapeut helpt je bij deze klachten.
Een extra kussen kan helpen een goede slaaphouding te creëren (en zo de pijn te verminderen). Zo kan je met een kussen tussen de (geplooide) knieën slapen of met een kussen tegen de rug (bij zijlig) of onder de knieën (bij ruglig). TIP: een borstvoedingskussen kan hier al van pas komen.
1. de stuit is het botje dat aan je heiligbeen hangt. Tussen dat heiligbeen en het stuitje zit een gewrichtje. En aan het staartbeentje zit een deel van je bekkenbodem vast. Dat betekent dat als je je bekkenbodemspieren stevig aanspant je staartbeentje naar voren trekt.
Langdurig zitten, overgewicht, overbelasting een blessure of een val/trauma kunnen allemaal oorzaken zijn van pijn in de bil. Het kan zijn dat u last heeft van zenuwpijn, spierpijn of een ontsteking. De pijn kan zowel geleidelijk als acuut (door een val of verkeerde beweging) optreden.
Binnen een paar weken tot maanden, met gemiddeld 2 – 5 behandelingen, kunnen de klachten van stuitpijn volledig verdwijnen.
Pijn aan het stuitje wordt ook wel coccygodynie genoemd. Hierbij heeft u pijn rondom het staartbeen, die uitgelokt wordt door zitten, maar ook kan voorkomen na lang te hebben gestaan of gewandeld. Fietsen is door directe druk van het zadel op het staartbeen veelal onmogelijk.
De ziekte van Bechterew begint met pijn en stijfheid, vooral laag in de rug. Na de rugwervels raken ook de gewrichten van schouder, heup en knieën ontstoken. Patiënten met de ziekte van Bechterew zijn vaak moe. In een latere fase kunnen ook de ogen, hart en andere organen ontstoken raken.
De stuitjeszadels zijn de oplossing! Voor klachten aan de stuit is eigenlijk niets beter als een fietszadel dat compleet open is van de achterkant. Dit is de enige manier om het stuitje 100% te ontlasten en hier druk en pijn te voorkomen.
Bekkenpijn is pijn die in de onderbuik, bekken of perineum wordt gevoeld. Het heeft vele mogelijke oorzaken en treft tot wel 20% van de bevolking van Nederland, zowel mannen als vrouwen. Bekkenpijn wordt als “chronisch” gezien als het langer dan 6 maanden aanhoudt.
Je stuitje kan flink pijn doen nadat je er op gevallen bent, maar stuitpijn kan ook komen door een bevalling. Sommige vrouwen voelen zelfs een knapje als ze aan het bevallen zijn: het stuitje is dan uit de kom geweest waardoor de banden die daar zitten en het kapsel van het gewrichtje pijnlijk zijn.
Mensen met dysfunctie van het SI-gewricht kunnen het volgende ervaren: Pijn, die scherp, stekend of dof kan zijn, aan één kant van het bekken/onderrug, of in de lies of stuit. Pijn die kan uitstralen naar de knie. Pijn bij beweging, zoals opstaan vanuit zittende positie, draaien in bed of buigen/draaien.
Dit kan bijvoorbeeld een bottumor in een ruggenwervel zijn, deze drukt op het ruggenmerg en de zenuwen waardoor er irritatie ontstaat. Deze irritatie geeft pijnklachten in (meestal) de onderrug die kunnen uitstralen naar de benen. Infectie – een infectie in de rug kan ontstaan na een ziekte, verwonding of operatie.
Het heiligbeen vormt een gewricht met het darmbeen. Dit gewricht is genoemd naar de Latijnse benamingen van beide botten, os sacrum en os ilium, en heet het SI-gewricht, sacro-iliacaal gewricht.
Strijken en lang stofzuigen, zeker bij vloerbedekking zou je niet meer moeten doen. Traplopen is slecht voor je bekken. Probeer dus zo min mogelijk trap te lopen. Zit niet met je benen over elkaar, ook dit is slecht voor je bekken, ga liever in kleermakerszit zitten.
Meestal gebeurt dit rond de 20e week, onder invloed van het hormoon Relaxine dat wordt aangemaakt. Bij sommige vrouwen worden de banden zo onnatuurlijk week, dat ze moeite krijgen met lopen. Soms zelfs zo erg, dat ze niet meer kunnen traplopen, of, erger, in een rolstoel belanden.
Ga rechtop zitten met een beetje holle rug. Leg je voet op je andere knie en duw die knie een klein beetje naar beneden. Beweeg je rug, die nog steeds een beetje hol is, naar voren. Als je het goed doet voel je de rek in de bil en zijkant bovenbeen.
Sacro-iliacale gewrichtspijn is een vorm van lage rugpijn, afgekort SI-pijn. Het SI-gewricht is het gewricht tussen het heiligbeen en het bekken. Oorzaken van SI-pijn kunnen vanuit het gewricht zelf komen of van het weefsel rondom het gewricht. Vaak is geen oorzaak te vinden.
Een stuitje kan breken of verbuigen, vaak als gevolg van een val of een bevalling. Dat levert een hevige pijn op waardoor een patiënt maandenlang niet kan zitten.
In de meeste gevallen is er een duidelijk moment waarop het stuitje breekt. Een val plat op de billen op een harde ondergrond, zoals uitglijden tijdens schaatsen, van de trap of op straat. Ook een harde botsing of schop, direct op het staartbeen, kan tot een breuk van het staartbeen leiden.