Een 'kleintje Yakult' per dag zou er voor zorgen dat uw gehele darmflora- en fauna weer op en top in orde is. Het zuivelmerk, waarin een speciaal gekweekte bacterie is verwerkt, bestaat inmiddels meer dan 80 jaar.
Kan ik meer dan een flesje per dag drinken? Ja, Yakult is een voedingsmiddel. Meer flesjes per dag drinken, is prima.
Vaak gaat het bij probiotica om bacteriën en dat is dan ook precies wat je terugvindt in Yakult. Deze bacteriën verminderen de darmklachten, wat dan ook meteen het belangrijkste voordeel van Yakult is.
Vele mensen integreren Yakult in hun dagelijks ontbijtritueel. Hoe vaak mag ik Yakult drinken? Wij raden 1 flesje per dag aan, maar meer is natuurlijk ook mogelijk.
Yakult komt uit Japan en is al een tijdje bij ons in de supermarkt verkrijgbaar. Het kleine flesje met zijn karakteristieke vorm en intens zoete smaak bevat op zijn minst 6,5 miljard gezonde darmbacteriën. Deze zogenoemde probiotica zijn goed voor onze stoelgang en onze weerstand. Ook zouden ze helpen tegen allergieën.
Het innemen van Yakult zou weliswaar het aantal bacteriën in het spijsverteringskanaal verhogen, maar dat wil niet zeggen dat je daardoor ook minder snel verkouden wordt of beter gaat poepen, aldus een andere hoogleraar. Echte wetenschappelijke onderbouwing is er dus niet.
Er zijn probiotische supplementen, maar er zijn ook een aantal probiotische zuiveldranken (Vifit, Actimel, Activia en Yakult). Soms ontstaan milde bijwerkingen van het nemen van probiotica, zoals buikpijn, diarree en opgeblazen gevoel.
Zo'n 80 gram per liter (dat zijn twintig klontjes). Yakult is met ruim twee suikerklontjes per flesje niet beter, net als Activia: bijna tien klontjes per bak van 400 gram.
De diagnose 'lekkende darm' is te stellen met een test waarbij zonuline /histamine en calprotectine worden getest. De diagnose komt zowel voor binnen de reguliere als de complementaire geneeskunde.
Overwegend mild voor je darmen
Griekse yoghurt bevat gunstige bacteriën (probiotica) die bijdragen aan een gezonde balans in je darmflora (12,13,14). Op deze manier draagt de yoghurt bij aan gezonde darmen en daarmee aan een goede vertering. Griekse yoghurt kan nog op een andere manier goed zijn voor de darmen.
Volgens de Europese voedselveiligheidsautoriteits EFSA mogen voor algemeen gebruik bedoelde probiotica als Yakult en Vifit niet gezond heten. Toch zou nu volgens Reuters bewezen zijn dat probiotica helpen tegen diarree als je een niet zo jofele darmflora hebt.
De supermarktkoelingen staan er vol mee: zuiveldrankjes die pretenderen goed te zijn voor de darmen. Uit recent Brits onderzoek blijkt dat deze drankjes amper werken. Wat wel goed schijnt te zijn voor de gezondheid van de darmen, is kefir.
Voor de algehele gezondheid is een probiotica met meerdere stammen meestal het effectiefst. De meest voorkomende stammen zijn afkomstig van twee soorten: Lactobacillus en Bifidobacterium. Naar deze twee stammen is het meeste onderzoek gedaan.
Wanneer je minder goede bacteriën in de darm hebt, kunnen bacteriën die buikklachten veroorzaken de overhand krijgen. Een probiotica bevat goede bacteriën en kunnen daarom de darmflora herstellen. Nu zijn er in de supermarkt diverse drankjes te koop met probiotica: vifit, yakult en actimel.
Probiotica zijn goede darmbacteriën. Deze bacteriën overleven het maagzuur en bereiken daardoor de darm. Ze kunnen bijdragen aan de balans van het microbioom (ook wel darmflora genoemd). Wanneer het microbioom uit balans is, kunnen klachten ontstaan zoals diarree.
De symptomen van een lekkende darm
Een lage weerstand. Diarree en/of obstipatie. Overgewicht. Veel trek in zoetigheid.
Omdat de dunne darm centraal staat in het opnemen van voedingsstoffen, wordt aangeraden om voedsel dat de darmwand kan irriteren zo veel mogelijk te vermijden. Tijdens dit dieet laat je enkele weken alle granen, noten, zaden, sojaproducten, peulvruchten en melkproducten weg.
Bij een Leaky Gut kunnen schadelijke stoffen door de darmwand heen zich via de bloedbaan in het lichaam verspreiden. Lekkende Darm Syndroom symptomen zijn onder andere glutenintolerantie (coeliakie), depressie, obesitas, huidklachten, PDS en obstipatie.
Ja, Yakult is een probiotica. Dit wil zeggen dat het product micro-organismen (bacteriën) bevat die de darmen levend zullen bereiken.
Onderzoek heeft aangetoond dat probiotica grote schade kunnen aanrichten in de darmflora als ze na een antibioticakuur worden ingenomen. Probiotica worden tegenwoordig vaak ingeroepen als hulpmiddel tegen allerlei verteringsproblemen. Toch lijken ze niet zo heilzaam te zijn voor de darmen als eerst gedacht.
Bijwerkingen probiotica
Probiotica hebben over het algemeen geen ongewenste bijwerkingen. Maar het gaat wel om levende micro-organismen die actief aan de slag gaan in de darmen. Daarom kunnen sommige mensen wat kramp ervaren als ze net begonnen zijn met het nemen van probiotica.
In de studies hadden alle deelnemers klinisch vastgestelde depressie en werd gebruik van probiotica onderzocht. In totaal werden 12 probioticastammen onderzocht, de meest gebruikte waren Lactobacillus acidophilus (in drie studies), Lactobacillus casaei and Bifidobacterium bifidium (beide in twee studies).
Na het toedienen van een probioticum met Bifidobacterium Longum verdween de angst (ook nadat ze antibiotica kregen trouwens). (5) Dagelijks gefermenteerd voedsel lijkt bij te dragen aan een verminderd risico op sociale angst en een verbetering van de emotionele stabiliteit.