Een plant gebruikt 's nachts de suikers die gedurende de dag zijn aangemaakt, omdat er dan geen zonlicht is. Hierbij worden de suikers weer omgezet in koolstofdioxide (CO2) en water (H2O), maar er is ook zuurstof uit de lucht nodig.
De plant verzamelt informatie over de grootte van de voorraad en schat de tijd in tot de zon weer opkomt. Hiervoor gebruikt de plant een interne klok, die vergelijkbaar is met onze biologische klok. Als de plant de getallen bij elkaar heeft deelt hij 'simpel' de voorraad door de tijd die de nacht nog duurt.
Wanneer een plant geen licht, water of koolstofdioxide krijgt, dan kan de plant geen chemische energie aan maken en zal deze uiteindelijk dood gaan. Net zoals mensen verschillen in hun energie behoefte, doen planten dat ook.
Het resultaat is dat gedurende de dag wanneer de plant zowel aan verbranding doet als aan fotosynthese, er twee kanten op gaswisseling van zuurstof en koolstofdioxide plaats vindt. 's Nachts vindt er geen fotosynthese plaats. Verbranding nog wel. 's Nachts gebruikt de plant dus zuurstof en geeft koolstofdioxide af.
Meestal hebben planten zonlicht nodig voor de fotosynthese; dat is het proces om koolstofdioxide om te zetten naar zuurstof. Maar er zijn ook planten die juist in het donker zuurstof afgeven zoals de Sansevieria, Aloë vera en Kalanchoë.
Een plant in de woonkamer of de keuken, daar kijkt niemand raar van op. In de slaapkamer vind je ze minder vaak. Toch is het een goed idee om planten in de slaapkamer te zetten. Ze fleuren niet alleen de ruimte op, ze zuiveren ook de lucht en dat kan leiden tot een betere slaaprust.
Onzin! Planten halen koolstofdioxide uit de lucht, waar ze overdag zuurstof van maken. Door de afwezigheid van zonlicht werkt dit proces 's nachts niet, en dus verbruiken de planten 's nachts alleen maar zuurstof. Deze hoeveelheid is echter zo klein, dat we ons hierover geen zorgen hoeven te maken.
Respiratie is een essentieel levensproces in planten. Het is noodzakelijk voor de synthese van essentiële metabolieten, waaronder koolhydraten, aminozuren en vetzuren, alsook voor het transport van mineralen en andere opgeloste stoffen tussen verschillende cellen.
Die huidmondjes (stomata) zitten doorgaans onderop de bladeren. Ze zijn miniscuul, ademen CO2 in en O2 uit, en kunnen open en dicht. En zo'n dicht mondje, dat is niet altijd een goede zaak. Blijven de huidmondjes lang dicht, dan begint de plant met afsterven.
Zuurstof verlaat het blad via de bladmondjes. 's Nachts draait het hele proces om. Dan nemen bomen zuurstof op en ademen zij koolstofdioxide uit. Bomen gebruiken 's nachts zuurstof om de opgeslagen suikers te kunnen verbranden en met de vrijgekomen energie kunnen ze groeien.
Op welke plek je een kamerplant ook neer wilt zetten, het is dus belangrijk dat er een raam is waar daglicht door naar binnen komt. Zonder daglicht zal je plant het uiteindelijk niet overleven. Toch zijn er planten die ook met heel weinig daglicht kunnen overleven.
Direct zonlicht is het licht dat direct vanuit het raam naar binnen komt. Planten die van direct zonlicht houden zijn echte zonaanbidders. Ze hebben maar liefst minstens 5 uur zonlicht per dag nodig! Planten die van direct zonlicht houden, zijn in de natuur zijn vaak grote planten.
Kunnen kamerplanten overleven op een donkere plek zonder licht? Om maar meteen met de deur in huis te vallen: nee. Kamerplanten kunnen niet overleven op een plek zonder licht.
Bij de fotosynthese ontstaat zuurstof. Mensen en dieren hebben zuurstof nodig om in leven te blijven. Ook planten zelf hebben zuurstof nodig. Door de fotosynthese komt er steeds nieuwe zuurstof in de lucht.
Een klein beetje rood licht in een lange nacht is bijvoorbeeld al voldoende om chrysanten vegetatief te houden. Bij het stuureffect van licht gaat het altijd om de verhouding tussen kleuren. Bijvoorbeeld de verhouding tussen rood en verrood. Meer rood zorgt voor compacte planten.
Fotosynthese. Er is geen oneindige voorraad zuurstof, maar geen paniek daar heeft de natuur iets op gevonden. Bomen, planten en algen nemen overdag koolstofdioxide op en stoten zuurstof uit.
Geen leven zonder planten
Een goede bodem, die naast zand- en kleideeltjes ook verteerde plantenresten bevat, kan water vasthouden en zal niet zomaar verwaaien. Planten zorgen ook voor schaduw, absorberen geluid en verhogen de luchtvochtigheid in hun omgeving.
Planten leven namelijk van een proces dat fotosynthese heet en dat kooldioxide onder invloed van zonlicht afbreekt tot koolstof (de 'C' in CO2 )en zuurstof (de 'O2 ').
Neen, zonder planten (bomen) kunnen wij niet leven. Bomen zorgen voor zuurstof en elk mens heeft zuurstof nodig om te leven. Zonder bomen zal de mens ophouden te bestaan.
Met de huidmondjes haalt een plant koolstofdioxide uit de lucht. In de bladeren maakt de plant van water en koolstofdioxide een soort suiker, maar daar is energie voor nodig. Die energie krijgt de plant van het licht. Dit proces wordt 'fotosynthese' genoemd en er wordt ook zuurstof bij gemaakt.
Zet zoveel mogelijk ramen open, ook overdag. Frisse lucht zorgt voor zuurstof waardoor je slaapkamer minder benauwd en bedompt is, ook in de zomermaanden. Tip voor tijdens warme nachten: zet niet alleen de ramen open, maar slaap ook met de gordijnen open zodat koele en frisse lucht ongehinderd binnenstroomt.
De pannenkoekplant heeft ronde bladeren die wel wat lijken op kleine pannenkoekjes. Het is een luchtzuiverende plant die ideaal is voor de slaapkamer. In de zomer kan de plant bloeien met kleine witte bloemetjes, maar dat doet hij alleen als er goed voor wordt gezorgd.