'Met stomen verwarm en bevochtig je je neusslijmvlies, waardoor het even comfortabel kan voelen als je verkouden bent. Echter spoel je verder niks schoon, waardoor virusdeeltjes en snot gewoon blijven zitten.
Je kan stomen door de hete lucht van je lekkere warme douche goed in te ademen, maar je kan ook boven een kom met heet water hangen (maximaal zestig graden Celsius). Doe dit drie keer op een dag voor een kwartiertje voor het beste resultaat. Nog een fabel: het toevoegen van zout of menthol aan het water heeft geen zin.
Veel mensen, vooral kinderen, lopen brandwonden op als ze bij een verstopte neus boven een badje met heet water stomen. Het teiltje met kokend water kiepert nogal eens om. Huisartsen raden het stoombad echter geregeld aan bij een verkoudheid, neus- en bijholteontsteking.
Adviezen bij een bijholteontsteking
Stomen kan de klachten verminderen. Bijvoorbeeld 3 keer per dag, gedurende een kwartier boven een kom warm water. Pas op voor verbranding door te hete stoom of door het omstoten van een kom heet water. Laat de temperatuur van het water niet boven de 60 graden Celsius komen.
Door te stomen met warm water wordt u niet sneller beter. Maar uw klachten kunnen door het stomen wel minder worden. Doe dit bijvoorbeeld 3 keer per dag een kwartier.
Neusspray komt minder diep in de holten dan stoom of spoelwater en werkt daarom wat oppervlakkiger, maar kan toch heel effectief zijn om je holtes te helpen openen. In de acute fase van je bijholteontsteking is neusspray vaak de beste ondersteuning voor je holtes.
Stomen helpt ook. Adem warme, vochtige lucht in. Het maakt het slijm in de longen losser en het verlicht je klachten. Stoom boven een bak met heet water, met een handdoek over je hoofd.
Neusdruppels met zout water kunnen je klachten van een verkoudheid verminderen, waardoor je bijholten weer open gaan. Je kan de zoutoplossing zelf maken door een afgestreken theelepel zout op te lossen in een glas met water. Je kan deze zoutoplossing zo vaak je wilt in je neusgaten druppelen.
Geel snot
Als je snot geel is betekent dit vaak dat je last hebt van een virus of infectie aan de bijholte van je neus. Je zult je op dat moment waarschijnlijk verkouden voelen. Dat je snot geel wordt is juist een goed teken. Dat betekent dat je lichaam aan het vechten is tegen het virus.
Stomen! Door te stomen boven een kom met heet water kan je ervoor zorgen dat het vastzittende slijm loskomt. Doe trouwens niets extra in het water; dingen als menthol of eucalyptus helpen niet (al wordt dat wel vaak beweerd). Die extra middelen kunnen je slijmvliezen namelijk extra irriteren.
Ga daarnaast ook nooit voor kokend water: zorg dat de temperatuur niet hoger dan zo'n zestig graden is. Op die manier voorkom je dat de stoom zo heet is dat je je eraan kunt verbranden. Als je een kind wilt laten stomen, wordt afgeraden dit boven een kom heet water te doen in verband met de grote kans op brandwonden.
Het kan per persoon verschillen hoe lang het duurt voordat je hersteld bent. Sommige mensen ervaren alleen verkoudheidsklachten en herstellen binnen enkele dagen, maar er zijn ook gevallen bekend van mensen die langdurig (vele weken) (verkoudheids)klachten blijven houden.
Lepel honing met lijnzaad
Het klinkt als het ultieme neo-hipstermiddel. Maar het werkt gegarandeerd tegen het slijm in je keel. Neem een of twee keer per dag een eetlepel honing met wat lijnzaad en binnen enkele dagen is je keeltje gesmeerd en ben je van het gehoest af.
Een kwartier stomen boven een warme kom met water - max. 60 graden - helpt tegen uw hoofdpijn.
Wat u zelf kunt doen? Om de zwelling te verminderen helpt het om met uw hoofd iets hoger slapen. Dan loopt er minder bloed in de neusschelpen en blijft uw neus meer open. Ook raden we u aan om te stoppen met roken en niet langer een neusspray van de drogist (xylometazoline) te gebruiken.
Het is normaal om slijm te hebben dat helder is. Soms moet je om het slijm weg te krijgen hoesten. Als je hoest probeert je lichaam je luchtpijp en longen weer vrij van slijm te krijgen. Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam.
Snot bevat, net als speeksel, wel afwerende stofjes, maar we hoeven onze neusinhoud niet massaal op onze tanden te gaan smeren; poetsen is voorlopig voldoende. Kortom: in de neus peuteren is niet schadelijk en voor sommigen ongetwijfeld heel rustgevend, maar het eten ervan maakt ons niet per se gezonder.
Gezond snot is dun en doorzichtig
Dat is een goed teken. Waarschijnlijk heb je geen virus te pakken. Maar soms is snot geel of groen. Dat wordt veroorzaakt door bloedlichaampjes met een groenachtig enzym erin, die het immuunsysteem bij een verkoudheid naar de luchtwegen stuurt.
Veelvoorkomende voorhoofdsholteontsteking symptomen zijn een loopneus of verstopte neus, niezen, hoofdpijn, groengeel snot, vermoeidheid en soms koorts. Meestal gaat een voorhoofdsholteontsteking vanzelf over.
“Het beste kun je je neus ophalen. Op die manier gaat slijm ofwel snot het snelst via je keel naar de maag, waar maagzuur afrekent met de ziekteverwekkers. Bij snuiten bouw je kortdurend druk op in de neus, waardoor het slijm inclusief virus en bacteriën in de neusbijholtes terecht kan komen.
Stoom inademen bij een verkoudheid kan leiden tot brandwonden. Ook is het nut van de stoominhalatie niet wetenschappelijk bewezen, waarschuwt het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis. Het ziekenhuis nam de afgelopen twee maanden drie patiënten die bij een 'stoomongeluk' ernstige brandwonden opliepen.
Een longontsteking kun je aan de volgende klachten herkennen: kortademigheid. hoesten. eventueel ophoesten van geel, groen of bruin slijm.