Een pulsdimmer is speciaal voor één toepassing ontworpen: het dimmen va n lichtbronnen met behulp van een pulsschakelaar (ook wel een pulsdrukker of momentschakelaar). Dit vormt een alternatieve vorm van bediening naast een conventionele dimmer met draaibare dimmer as.
Een pulsschakelaar wordt voornamelijk gebruikt voor deurbellen en voor aan/uit knoppen op computers. Daarnaast wordt een pulsschakelaar gebruikt voor het dimmen van (LED) verlichting en voor domotica systemen.
Een impulsdrukker, ook wel pulsdrukker, puls-,druk- of momentschakelaar genoemd, is een schakelaar die direct terugveert wanneer de schakelaar wordt losgelaten. De verbinding wordt dus direct verbroken wanneer de schakelaar wordt losgelaten.
Het grootste verschil tussen een LED dimmer en een ouderwetse dimmer is het minimale wattage dat de dimmers aankunnen. Veel gloeilampdimmers beginnen bijvoorbeeld bij 50 watt, terwijl een ledlamp vaak maar 6 watt verbruikt. Hierdoor kan jouw lamp gaan knipperen of stukgaan.
LED's worden gedimd ofwel door pulsbreedtemodulatie (Pulse Width Modulation - PWM) ofwel door vermindering van de constante stroomsterkte (Constant Current Reduction - CCR). Bij dimmen door middel van PWM wordt de stroomsterkte op een hoge frequentie van nul naar de nominale uitgangsstroom geschakeld.
Ja, led verlichting is te dimmen. Maar standaard zijn niet alle led lampen dimbaar, dus het moet specifiek vermeld staan dat de led lamp (of bijbehorende led trafo) dimbaar is. Hoe goed de led lamp dimbaar is, is afhankelijk van de dimbare driver van de led lamp en de kwaliteit van de led dimmer.
Voor het dimmen van LED verlichting heb je een LED dimmer nodig. Elke dimmer heeft een minimaal vermogen, dat rond de 40-80 Watt zit. Wanneer je oude (conventionele) verlichting wordt vervangen door LED verlichting, dan zit het totaal aangesloten vermogen nog steeds onder het minimale vermogen van de dimmer.
Kijk naar het symbool op de dimmer
Als er R op de dimmer staat dan is de dimmer geschikt voor gloeilampen en 230 volt halogeen. Als er C op de dimmer staat dan is de dimmer geschikt voor gloeilampen, 230 volt halogeen, 12 volt halogeen, dimbare LED-lampen en dimbare spaarlampen.
Als de lampen niet dimbaar zijn is het niet mogelijk om deze te dimmen, zelfs niet met een LED dimmer. Het probleem kan ook voorkomen als de driver van een inbouw- of opbouwspot niet dimbaar is, dan is het ook niet mogelijk om de lampen te dimmen en dan kunnen de lampen gaan flikkeren tijdens het dimmen.
Een veelgebruikte vuistregel is dat 10% van het maximale vermogen van de dimmer benut kan worden voor het aantal te dimmen lampen. Voorbeeld: een dimmer heeft een vermogen van maximaal 300 watt. Er zijn dan maximaal (10% van 300 watt = 30 watt) dus 6 LED lampen van ieder 5 watt aan te sluiten.
Het verschil tussen een wisselschakelaar en een serieschakelaar is de behuizing van de schakelaar. Een wisselschakelaar heeft één wisselcontact en is ook te gebruiken als enkelpolige schakelaar en een serieschakelaar heeft twee contacten die apart te bedienen zijn.
Werking. Een teleruptor werkt volgens een elektromagnetisch principe. Het mechanisme is zo gebouwd dat het schakelcontact, bij elke korte stroompuls door de ingebouwde spoel, van stand verandert. Het relais behoudt die stand tot de volgende puls.
Het verschil tussen een enkelpolige schakelaar en een dubbelpolige schakelaar is dat op een enkelpolige schakelaar een fasedraad en schakeldraad worden aangesloten en op een dubbelpolige schakeldraad wordt naast een fasedraad en schakeldraad ook nog een nuldraad aangesloten.
In vochtige ruimtes is de kans op lekstroom groter dan in droge ruimtes. Een tweepolige schakelaar zorgt ervoor dat het risico op eventuele lekstromen wordt uitgesloten. Gebruik bij voorkeur in vochtige ruimtes een tweepolige schakelaar. Zo maak je je woning weer een stukje veiliger.
Voor een kruisschakeling heeft u één kruisschakelaar en (minstens) twee wisselschakelaars nodig. De kruisschakelaar verbindt u aan twee wisselschakelaars zodat u één lichtpunt op drie of meer plaatsen bedienen.
Dimmen - Kan ik elke lamp dimmen ? Neen. Alleen dimbare lichtbronnen kan je dimmen met een fase-dimmer. Controleer steeds voor de aankoop of de lamp of armatuur dimbaar is.
Philips SceneSwitch lampen dimmen het licht via een normale lichtschakelaar, via het zogeheten 'Plug & Play dimmen'. Hierdoor hoef je dus geen LED dimmer aan te schaffen en te installeren. Een SceneSwitch lamp krijgt een warmere kleur wanneer je deze dimt.
Kijk naar dimbaarheid symbool. Op dimmers en op de verpakking van lampen staat een dimbaarheidssymbool. Een dimbaarheidssymbool geeft aan welke soort dimmer of lichtbron geschikt is.
Over het algemeen geldt dat de 230 volt afsnijdingsdimmer de meest moderne dimmer is. Deze is geluidsarm en werkt beter met elektronische trafo's. De afsnijdingsdimmer is dan ook zeer geschikt voor het dimmen van 12 tot 24 volt LED lampen. De 230 volt fase aansnijding dimmer maakt gebruik van een ontstoringspoel.
Een dimmer die zo goed als alle LED verlichting dimt voor slechts € 21,99.
Als je graag jouw dimbare ledlampen wilt dimmen, dan heb je hiervoor een speciale leddimmer nodig. Een conventionele dimmer ('normale' dimmer) is helaas vaak niet te gebruiken in combinatie met ledlampen. Deze zijn vaak alleen geschikt voor de gewone traditionele halogeen- of gloeilamp.
Bovendien werkt LED-verlichting anders en zit het vaak onder de ondergrens van de frequentie van een traditionele dimmer, waardoor het dimmen weinig tot geen effect heeft of de lamp gaat knipperen. Een speciale dimmer voor LED is vaak de oplossing.
Dimbare LED lampen zorgen voor een gezellige sfeer. Het dimmen van LED werkt echter net wat anders dan het dimmen van conventionele verlichting. Zo kan LED verlichting bij het gebruik van een verkeerde dimmer gaan flikkeren of een zoemend geluid maken.
Waardoor bromt/zoemt een dimmer? Hetgeen wat een brommend/zoemend geluid maakt in een dimmer is de gloeidraad van een lamp. Doordat de dimmer de spanning onverwachts meerdere malen onderbreekt, treedt er spanningsverandering.