Klassieke talen en cultuur vormen en verbinden. Dat doen ze met machtige verhalen, met sterke beelden en belangrijke vragen. De klassieken verbinden de wereld van vroeger en vandaag, verbinden de eigen wereld met die van de ander. Ze openen de ogen voor wat mensen met elkaar delen, in de huidige samenleving.
Wanneer je beide klassieke talen kiest heb je een ideale basis voor studies als Nederlands, geschiedenis, rechten of journalistiek (en dan hebben we het maar even niet over filosofie, theologie, archeologie of klassieke talen!).
Op het gymnasium krijg je twee extra vakken, namelijk Latijn en Grieks. Behalve deze twee talen leer je ook veel over de cultuur en de geschiedenis van de Romeinen en de Grieken en ontdek je welke invloed de Romeinen en Grieken hebben gehad.
Grieks en Latijn geven inzicht.
Door geen andere taal dan Latijn en Grieks leer je beter te begrijpen hoe een taal in elkaar zit. De regels van die twee oude talen zijn ingewikkeld, maar duidelijk. Als je die leert en begrijpt en leert toe te passen, worden andere talen makkelijker. Verder, de klassieke teksten.
Het Latijn vormt de basis van heel wat moderne talen, zowel Romaanse talen als Germaanse talen. De studie van het Latijn is daarom niet alleen nuttig om vreemde talen vlot aan te leren, maar ook om je eigen taal beter te begrijpen en beheersen.
Goed voor taalrichtingen. Het Latijn ligt aan de basis van de Romaanse talen. Weet je nu al dat je in die richting verder wil, hetzij als leerkracht, hetzij als vertaler-tolk, hetzij als secretaresse of in de toeristische sector, dan zit je hier goed.
Met Latijn kan je later nog alle richtingen uit in het hoger onderwijs. Uit cijfers van het VVKSO blijkt trouwens dat studenten die tijdens hun middelbaar een studierichting hebben gevolgd met een klassieke taal, meer kans hebben om te slagen in het hoger onderwijs. In deze richting volg je een minimumpakket wiskunde.
Het is zo dat wanneer je dokter wil worden een aantal Latijnse woorden moet kenne, zoals voor een bepaald lichaamsdeel of een bepaalde aandoening. Hoewel dat zo is, is het niet noodzakelijk om specifiek Latijn te studeren.
Grieks is niet moeilijk.
Dit komt mede omdat het Griekse alfabet totaal anders is als het Nederlandse alfabet. ZO bestaat het uit tekens die wij niet kennen en lijkt het net als het Chinees op een moeilijke taal. Echter wanneer je het Griekse alfabet onder de knie hebt dan gaat de rest erg snel.
Volgens sommigen is het Latijn nog steeds een levende taal. Zo leeft het Latijn voort in de katholieke liturgie en communicatie in het Vaticaan, of zelfs in moderne Romaanse talen zoals het Italiaans, Spaans of Frans.
Een van de grote voordelen van het leren van het oude Grieks is de kennis die je ermee opdoet. De Grieken hebben zoveel kennis opgedaan op het gebied van natuurkunde, wiskunde en op andere wetenschappelijke vlakken.
Klassieke talen en cultuur vormen en verbinden. Dat doen ze met machtige verhalen, met sterke beelden en belangrijke vragen. De klassieken verbinden de wereld van vroeger en vandaag, verbinden de eigen wereld met die van de ander. Ze openen de ogen voor wat mensen met elkaar delen, in de huidige samenleving.
Het gymnasium is een zesjarige opleiding voor leerlingen die graag het beste uit zichzelf naar boven halen en extra uitgedaagd willen worden. Je krijgt in principe dezelfde vakken als op het VWO, maar daarnaast volg je ook les in de vakken Latijnse Taal en Cultuur en Griekse Taal en Cultuur.
De meest voor de hand liggende reden en voordeel van Grieks leren is dat je er ontzettend veel plezier van hebt wanneer je op vakantie gaat naar Griekenland. Reizen door een land wordt een stuk makkelijker wanneer je de lokale taal spreekt.
Onder deze uitgebreide lijst worden de volgende talen gerekend: Latijn. Klassiek Grieks.
Je kunt jezelf Latijn leren zonder de hulp van een leraar, als je er maar je best voor doet. Het enige wat je hoeft te doen is het juiste leerboek vinden, leren van de oefeningen, en het schrijven en lezen in het Latijn oefenen, zo veel als je kunt.
ja (interjection): ναι
Om Hongaars, Russisch en Grieks te leren ben je wel een stuk langer bezig: gemiddeld zo'n 1100 uur. Stel dat je 8 uur per dag zou studeren, dan ben je 138 dagen bezig voordat je deze talen eigen bent.
Om toegelaten te worden met een HAVO diploma, dien je eerst een HBO propedeuse te behalen in combinatie met de VWO deelcertificaten of universitaire testimonia. Heb je geen VWO diploma en geen HBO propedeuse en ben je ouder dan 21 jaar? Dan kom je in aanmerking voor een Colloquium Doctum.
Er zijn wel mensen die het moeilijk vinden maar dat is omdat je vaak heel veel moet lezen en dat dan ook nog allemaal uit je hoofd moet leren. Maar als je daar goed in bent, en je kunt ook nog een beetje logisch na denken valt het allemaal wel mee.
Kies je voor de richting Latijn, dan maak je een uitdagende keuze. Omdat je bij de studie van oude talen grondig leert analyseren, groeit je taalinzicht en kan je vlot je kennis van de moderne talen uitbreiden.
Wat kun je worden met opleidingen in de Klassieke talen? De meeste afgestudeerden komen in het onderwijs terecht op een gymnasium. Naast functies gerelateerd aan het onderwijs kun je ook aan de slag bij uitgeverijen en bibliotheken of werken als tolk of vertaler.
Humane Wetenschappen is een ASO richting. Je volgt dus algemene vakken zoals wiskunde, talen, geschiedenis, aardrijkskunde, enz., maar ook twee typisch humane wetenschapsvakken: Gedragswetenschappen en Cultuurwetenschappen. Je kan deze richting ook combineren met sport.