Krijgt u een glas water op tafel dan kunt u wel 'Gia mas' of 'Stin ygia mas' zeggen, maar klinkt daarbij niet de glazen tegen elkaar. Dat de Grieken hier een reden voor hebben te geloven dat dit ongeluk brengt, staat beschreven in gevonden documenten uit de oudheid. En ook de Griekse mythologie spreekt hierover.
Door de glazen heel hard tegen elkaar aan te slaan kwam er altijd wel een beetje drank van het ene glas in het andere. Zo kon de gastheer zijn gasten niet vergiftigen zonder zelf ook vergif binnen te krijgen en met het proosten dus te bewijzen dat de drank echt veilig was.
In de middeleeuwen werd er met het glas geklinkt, met de bedoeling dat er wat drinken in het andere glas werd gemorst. Zo wist men zeker dat er geen vergif in het drinken zat. Nu is dat nergens meer voor nodig (hopen we) en hef je alleen het glas. Het klinken kan daarnaast voor beschadiging van de glazen zorgen.
Proosten (ook wel een toost genoemd) doet men gewoonlijk bij bevestigen van de heilwens met een heildronk, dat wil zeggen dat men drinkt op iemands welzijn, waaronder de goede gezondheid.
Het heffen van hert glas gebeurde al bij de oude Grieken. Ze hiefen het glas in de lucht en proostten op elkaars gezondheid en op de goden. Waarschijnlijk stoten we het glas tegen elkaar, omdat we ons tijdens het drinken verbonden willen voelen.
Proosten voorkwam vergiftiging
In de Middeleeuwen zou men bang zijn voor vergiftiging. Bij feestelijke bijeenkomsten dronk de gastheer daarom samen met zijn bezoek uit één beker. Zo bewees hij dat de drank niet vergiftigd was. Dronken ze wel uit aparte glazen, dan sloegen ze deze hard tegen elkaar.
Ook de Russen proosten graag op hun gezondheid en zeggen bij het heffen van hun glas dan ook “Nashe zdoróvje“.
(uitroep) op iemands gezondheid drinken. Men heft een vol glas bier, wijn enz. en zegt 'schol' alvorens men drinkt.
(Noord-Nederland): /prost/ (Vlaanderen, Brabant, Limburg): /prost/
Een toost is een zogenoemde heildronk, je drinkt op iemands gezondheid waarbij je enige lovende woorden uitspreekt.
Het gebaar van glazen tegen elkaar licht aanstoten drukt verbondenheid uit. Net als bij het geven van een hand kan dat alleen door elkaar aan te kijken. Doe je dat niet, dan is het een kille plichtpleging.
Een toost is een 'gelukwens waarbij men het glas heft'. Toost komt van het Engelse woord toast, en heeft zich aangepast aan de Nederlandse spelling. Ook het werkwoord toosten schrijven we in de betekenis 'een toost uitbrengen' met oo.
Juist is: 'een toost op iemand uitbrengen. ' Toost betekent 'heildronk, feestdronk'. Toast is geroosterd brood en een toastje is een crackertje.
Soms klinkt het in Frankrijk als chin chin. En dan zou je kunnen denken dat er geproost wordt op een goeie 'deal' met Chinese wijnkopers. Maar wie scherper luistert, stelt vast dat er ook nog een t in het spel is: tchin tchin. En dat is bij de Fransen de gebruikelijke uitdrukking voor 'Proost'.
Cheers is een Amerikaanse komische televisieserie, die zich afspeelt rondom en grotendeels in de gelijknamige bar Cheers in Boston. De serie liep van 1982 tot 1993 en werd geproduceerd door Paramount Television in opdracht van NBC. De makers waren James Burrows en de broers Glen en Les Charles.
1schol (de; v(m); meervoud: schollen; verkleinwoord: scholletje) 1ijsschots2door breuken begrensd gedeelte van de aardkorst 2schol (de; m; meervoud: schollen) 1bep. platvis 3schol (tussenwerpsel) (België)1proost!, santé!
proost in Papiaments
In Papiaments vertaalt proost naar: salú .
gezondheid (zn): zdrowie.
Daar zijn woorden bij die in België wel bekend zijn, maar niet gebruikt worden – zoals doei, hartstikke, nou, onwijs, ouwehoeren – maar ook woorden die in België onbekend zijn, zoals chipknip, kinnesinne, ouwebeppen, sappelen, een wassen neus, de hand met iets lichten.
prut zelfst. naamw. (de) Verbuigingen: prutje 1) modder 2) rotzooi 3) gerecht waarin van alles door elkaar aanwezig is 4) wat overblijft na het zetten van koffie -> koffieprut Bron: WikiWoordenboek.
- santé! proost (ww.) santé (v) ; à votre santé (ww.) ; tchin-tchin (ww.)
De meeste liefhebbers vinden dat wodka het beste puur gedronken kan worden. Wodka wordt vaak gemaakt door middel van fermentatie (gisting) van granen of groenten. Wodka op graanbasis heeft een vrij zachte, soms haast fruitige smaak, terwijl wodka op groentebasis erg sterk en medicinaal kan smaken.
Hoe drink je het beste wodka? Traditioneel wordt wodka 'neat' gedronken; zonder toevoeging van water, ijs of andere dranken. In landen zoals Rusland, Polen, Finland en Noorwegen serveren ze wodka vaak gekoeld vanuit de diepvries.
Als je al eens met vakantie naar Griekenland bent geweest, ken je vast al een aantal Griekse woorden zoals: γεια μας (jamas = proost) , καλημερα (kalimera = goedemorgen) en ευχαριστω (efcharistó = bedankt).