Om ratten levend te kunnen vangen moet men in het bezit zijn van een degelijke vangkooi. Meestal wordt dan lokaas aan een pinnetje gebracht binnenin de kooi. Zodra de rat van het lokaas eet, zorgt een haakje voor het dichtklappen van de ingang. De rat zit dan levend opgesloten.
Ratten vangen kan dus met behulp van gif, maar de beestjes kunnen ook gevangen worden met behulp van een rattenval. Hierbij kun je kiezen voor een rattenklem waarin de rat wordt gedood, maar je kunt ook een diervriendelijke rattenval aanschaffen waarin de rat blijft leven.
Ratten komen vooral af op voedsel, in of rondom je huis. Het maakt hen niet uit wat er te vinden is, want ze eten alles: vogelvoer, granen, fruit, vlees, vis, groenten, knollen en bedorven afval. En als ze flinke honger hebben, kunnen ze zelfs kippen, duiven en muizennesten aanvallen.
Overdag zitten ratten in hun holen of schuilplaatsen.
Klapvallen zijn de bekendste vallen. Je legt aas op het plateau, de rat gaat op het plateau staan om het aas op te eten en de val valt dicht. Hierdoor breekt de rat zijn rug. Bij klapvallen is de rat direct dood.
Ratten zijn vooral 's nachts actief. Ze kunnen dan ongestoord hun gang gaan. Zo zoeken ze bijvoorbeeld voortdurend naar voedsel. Overdag komen ze alleen naar buiten als ze erge honger hebben of als het aantal ratten op één locatie te groot is.
Ratten zullen bijvoorbeeld niet snel mensen aanvallen. Het echte gevaar zit hem in het feit dat ze ernstige ziektes kunnen verspreiden. Bovendien kunnen ratten brandschade veroorzaken, vooral als ze besluiten om hun bijtkunsten op elektriciteitskabels en snoeren te vertonen.
Om ratten te verjagen, moeten er vaak speciale middelen aan te pas komen. Zo kan er ultrasoon geluid gebruikt worden. Dit geluid wordt op hoge toon uitgezonden en daar kunnen ratten niet tegen. Ook kunnen er bepaalde geuren ingezet worden.
In grote steden zijn ze er steeds meer klaar mee: de overlast van ratten. En dat kan heel ver gaan, zegt ongediertebestrijder Richard Piké. "Ze kunnen echt uit de wc-pot naar boven komen." "En dan krijg je dus een koud neusje tegen je billen aan.
Ook de vorm waarin het wordt gegeven belangrijk. Gepelde haver wordt door bruine ratten veel beter opgenomen dan gepunte. Havermeel lusten ze weer niet. Andere veelgehoorde lokmiddelen zijn pindakaas, chocolade of geplette noten.
Er zijn verschillende geuren waar ratten niet tegen kunnen. Zo houden ratten niet van de geur van azijn, chloor, eucalyptus, uien en kamille. Deze geuren kun je inzetten om ratten te verdrijven. Let er wel op dat deze geuren vaak een tijdelijk effect hebben.
Ratten verjagen met azijn: ratten haten sterke, zurige geuren zoals die van azijn. Dompel watten onder in gewone azijn en verspreid ze op de plekken waar ratten komen. Vervang de watten wanneer ze opgedroogd zijn.
Ze knagen alles kapot om nestmateriaal te verzamelen en ze knagen aan je eten. Maar ratten herkennen kun je voornamelijk aan hun uitwerpselen. Ratten laten de hele dag hun uitwerpselen vallen op elke plaats waar ze zich begeven. De rattenpoep en urine van ratten zijn ziekmakend omdat ze bacteriën en virussen bevatten.
Al eeuwen helpt de hond de mens bij de bestrijding van ongedierte. Niet zo gek als je bedenkt dat een hond wel tienduizend keer beter kan ruiken dan een mens. Met hun goede neus kunnen ze uitstekend aangeven waar de rattengangen en nesten zich bevinden. Vinden ze een rat dan schudden ze hem dood.
'Als je muizen hebt, heb je geen ratten'. Dit lijkt wel op een uitspraak van wijlen Johan Cruijff, maar dat is het zeker niet. Het is ook geen onlogische gedachte, want beide soorten knaagdieren zijn erg territoriaal en vermijden elkaar liever.
Zo graven zij bijvoorbeeld een burcht, maar ook kleine gaten en soms zelfs tunnels. Dit kan funest zijn voor jouw gazon. Niet alleen kunnen ratten schade aan jouw tuin veroorzaken, je kan door de (urine van) ratten de ziekte van Weil oplopen. Hierdoor kan je ernstige nier- of leverontsteking van krijgen.
Wat vinden mensen de meest gruwelijkste beestjes? Ratten, spinnen, bedwantsen en wespen. Ratten bijvoorbeeld zijn smerige beesten waar mensen een hekel aan hebben.
Afhankelijk van de leeftijd hebben ratten dierlijke eiwitten nodig (bijvoorbeeld kip, ei, etc). De ontlasting kan hierdoor sterker gaan ruiken, vooral jonge ratten die veel dierlijke eiwitten krijgen kunnen hierdoor stinkende ontlasting hebben.
Ratten kunnen dragers zijn van ziektekiemen. In theorie kunnen dierziekten als varkenspest, pseudovogelpest, trichinosis en de ziekte van Aujeszky (pseudorabiës) worden overgedragen via ratten. Voor mensen is vooral de overdracht van de ziekte van Weil (leptospirose) in Nederland een risico.
Muizen en ratten zijn uitstekende klimmers, ze kunnen op ruwe verticale oppervlaktes klimmen, tot wel 2m hoog. Daarnaast kunnen muizen ook heel hoog springen, ong. 25cm. De tanden van ratten en muizen blijven hun leven lang doorgroeien.
Ratten houden niet van terpentine, cayennepeper, kamille en munt. Deze geuren schrikken ratten af, maar garanderen niet dat de ratten uw huis niet binnenkomen.
Natuurlijke vijanden van de bruine rat zijn marterachtigen, uilen en katten. Een agressieve bruine rat is in staat wezels en andere kleine roofdieren weg te jagen.
Wat eten ratten? Bruine ratten zijn alleseters, maar ze hebben een voorkeur voor fruit, groente, vlees en vis. Oo zwarte ratten eten alles, maar ze hebben een duidelijke voorkeur voor graan- en meelproducten. Daarnaast 'hamsteren' zwarte ratten ook: gevonden voedsel slaan ze vaak op als voorraad.
Ook is een rattenval heel eenvoudig in gebruik: plaats wat lokaas, het liefst pindakaas, op de muizenval en stel deze op scherp door een hendeltje over te halen. De plaatsing van de val is wel belangrijk: altijd langs muren en het liefst in de buurt van plekken waar ze (vaak) komen.