Wat is een subwoofer? Een subwoofer is het excentrieke buitenbeentje van de hifi-familie. Het is een vierkante kast die ergens in een hoek staat te brommen. Een subwoofer is namelijk een luidspreker die speciaal ontworpen is om de allerlaagste bastonen van muziek en de zwaarste explosies van films weer te geven.
Een subwoofer is een actieve luidspreker specifiek voor de weergave van lage tot echt zeer lage tonen. Een subwoofer is opgebouwd uit een speaker unit en een versterker die de speaker unit rechtstreeks aanstuurt.
Doordat een subwoofer speciaal gemaakt is voor de lage en extra lage frequenties kan je met een subwoofer frequenties afspelen die je met normale luidsprekers normaal gesproken niet zou kunnen afspelen. Hierdoor kan je met een subwoofer een geluid neer zetten dat je zonder een subwoofer moeilijk kan namaken.
Een behoorlijk deel van een pianoklavier zit in de bassrange, bijvoorbeeld. Mannenstemmen kunnen zelfs starten vanaf 100 Hz. Om maar te zeggen: bassen – en dus een subwoofer – zijn best belangrijk. Ga je boven 250 Hz, dan zit je (allang) in een bereik waar een subwoofer niet actief is.
Een subwoofer heeft een nog lagere frequentie dan een normale woofer. Ze worden daarom ook wel de ”subs” genoemd. Ze hebben namelijk een bereik tussen 20 en de 200 Hz.
Bij kleine luidsprekers ontbreken die namelijk vaak. Maar als je al een paar grote luidsprekers hebt, misschien zelfs een paar vloerluidsprekers, dan heb je niet echt een extra subwoofer nodig. Als je echter films of concerten met surroundgeluid wilt zien, dan is een subwoofer een absolute must.
Dat hangt er sterk vanaf in hoeverre je van lage tonen houdt. Er zijn soundbars met een ingebouwde subwoofer, die al veel betere lage tonen geven dan de ingebouwde speakers van de meeste TV's. Wil je echt diepe bastonen voor je muziek, series, films en games, dan is een soundbar met een aparte subwoofer aan te raden.
Veelal wordt geadviseerd om de subwoofer vooraan in de kamer te plaatsen, niet bij een hoek en niet TEGEN de muur. Dat is geen slecht advies, maar niet altijd haalbaar. Soms is er geen andere keuze om de subwoofer achteraan in de kamer te plaatsen maar stel dan wel de crossover niet te hoog in.
Een frequentie van 20-120 Hz is het beste voor de lage tonen in de meeste subwoofers. Hoe lager de Hz, hoe meer bas je krijgt. Als je een subwoofer koopt die een vaste Hz-waarde heeft, moet je ervoor zorgen dat deze lager is dan 80 Hz als je veel waarde hecht aan een stevig basgeluid.
Met de eenvoudige aansluiting van een subwoofer kunt u een subwoofer rechtstreeks op de hoofdunit aansluiten, zonder dat u een externe versterker voor uw geluidssysteem hoeft te gebruiken.
De prijs van een subwoofer hangt vooral af van het vermogen. Hoe meer vermogen, hoe duurder de subwoofer. Voor een goede, krachtige subwoofer betaal je al gauw een paar honderd euro.Er zijn echter ook modellen die om en nabij de honderd euro kosten.
Voor de subwoofers zal het dus optimaal zijn om een mono-versterker (monoblock) te kopen van minimaal 500 watt rms op 2 ohm zodat je de subwoofers parallel aan kan sluiten. Of een 2-kanaler welke per uitgang 250 watt rms kan geven. Of een 4 kanaler welke gebrugd op 4 ohm 250watt rms kan geven.
Of je een subwoofer nodig hebt, hangt af van de inhoud waarvoor je hem wilt gebruiken. Als je een fan bent van actiefilms of van muziek met lage tonen, moet je investeren in een subwoofer, omdat soundbars zonder subwoofer vaak niet zo goed lage frequenties kunnen produceren.
De luidsprekeruitgang van uw versterker sluit u aan op de speaker in van de sub en de luidsprekers zelf sluit u aan op de speaker out van de sub. Soms heeft een sub geen speaker out. Dan zet u de subwoofer parallel aan de luidspreker uitgang van de versterker zoals u ook een luidspreker aansluit.
Surround sound is eenvoudig gezegd, geluid dat je omringt. Het geluid komt, afhankelijk van het materiaal, uit elke hoek van je kamer, net als in een bioscoop. Met een soundbar kun je ook rechtstreeks muziek streamen vanaf je smartphone (als je soundbar is uitgerust met Bluetooth of Wi-Fi), ook wanneer je tv uitstaat.
Door het gebruik van dubbele subwoofers in een speciaal 2-kanaals systeem blijven de stereobas aanwijzingen behouden en wordt voorkomen dat het geluidsbeeld inzakt, vooral wanneer kleine boekenplankmonitors met beperkte basuitbreiding worden gebruikt.
Wanneer je een soundbar met subwoofer hebt, plaats deze dan ook op een centrale plaats. Want weggemoffeld achter de bank, komt het geluid van de subwoofer niet goed tot zijn recht. Houdt bij het plaatsen van de soundbar ook rekening met de breedte ervan.
Houd er rekening mee dat alle moderne electronica nogal wat warmte produceert, zeker AV versterkers enz. Dus afgesloten kast is niet zo'n goed idee. Waarom ik geen subwoofer in een kast zou steken is gewoon omwille van het geluid.
Subwoofer kabels zijn speciaal geschikt voor subwoofers. Subwoofer kabels lijken qua uiterlijk op Tulp kabels, maar zijn kwalitatief beter waardoor u een voller en beter geluid ervaart. Voor het aansluiten van een subwoofer adviseren we u om een subwoofer kabel te kiezen.
Subwoofers hebben een doorsnede van 25 tot 30 centimeter, dus het ligt aan de grootte van je auto hoeveel je er in kunt bouwen. Een goede subwoofer moet namelijk in een subwooferkist geplaatst worden, die je vervolgens weer inbouwt in je auto.
Voor de luidspreker geldt dat de resonantie-frequentie onder de 40 Hz moet liggen; hoe lager, des te beter de luidspreker in staat is om lage tonen weer te geven. In de praktijk geeft een subwoofer meestal alle frequenties lager dan 80 Hz weer, maar dat is meestal zelf in te stellen met een draairegelaar.
Duurdere soundbars zijn vaak uitgebreider uitgerust; meer hdmi-ingangen voor al je apparatuur, meer speakers voor een betere audio-ervaring en ook betere speakers voor een groter bereik en een indrukwekkendere audio-weergave.
Conclusie: soundbar of 5.1 systeem? Surround sound is een echt voordeel, vooral voor films. Haal het beste uit je thuisbioscoop met een 5.1 systeem. Een soundbar is de juiste keuze als je weinig ruimte hebt maar toch droomt van (virtuele) surround sound.
Een losse subwoofer kun je zowel draadloos als bedraad aansluiten op je soundbar – afhankelijk van het merk.