Tussen 2 dagen en 2 weken na de besmetting kunt u last krijgen van groene, vaak onaangenaam ruikende vaginale afscheiding. Het plassen kan pijn doen of een branderig gevoel geven. Sommige vrouwen merken niets van de infectie. De infectie kan zich naar de eileiders uitbreiden.
Onaangename geur door soa (trichomoniasis of gonorroe)
Van sommige soa's kan de vaginale afscheiding een onaangename geur krijgen. Zo ontstaat er vaak stinkende afscheiding door trichomoniasis. Hoewel gonorroe doorgaans weinig klachten oplevert, kan het ook een onaangename geur veroorzaken.
Vaak is het een beetje waterig en heb je het nadat je bent opgestaan. Ook plassen kan pijn doen of branderig voelen. Meisjes kunnen ook vocht uit hun vagina hebben. Dat is normaal, maar als je chlamydia hebt komt er meer vocht uit of ziet het er anders uit dan normaal.
Je kunt chlamydia hebben zonder dat je het merkt. Meestal krijg je geen klachten, soms wel. Zoals pijn of een branderig gevoel bij het plassen, een veranderde afscheiding bij vrouwen of afscheiding uit de plasbuis bij mannen.
Een infectie met chlamydia wordt door het lichaam zelf 'opgeruimd' (geklaard). De helft van de urogenitale infecties is na 1 jaar verdwenen, bijna alle infecties zijn na 3 jaar weg.
Kun je van chlamydia genezen? Ja. Je krijgt medicijnen en dan gaat de soa over. De klachten gaan dan weg.
Chlamydia is goed te behandelen met antibiotica. Als chlamydia niet wordt behandeld, is de kans groot dat het leidt tot complicaties zoals Pelvic Inflammatory Disease (PID) of vruchtbaarheidsproblemen.
Symptoom 7: Pijn in de onderbuik
Een opstijgende chlamydia of gonorroe infectie kan echter leiden tot een ontsteking in het kleine bekken, waar eileiders en eierstokken bij betrokken kunnen zijn. Dit kan een oorzaak zijn voor pijn in de onderbuik.
Normale vaginale afscheiding, of witverlies is doorzichtig of melkachtig wit van kleur. De afscheiding is vloeibaar, slijmerig of kan dikker, plakkerig aanvoelen. Soms lijkt het op plattekaas. Normaal witverlies kan wat zuur ruiken of is geurloos.
Bacteriële vaginose is een lastige aandoening die een sterke en onaangename geur aan de vagina geeft. Vaak wordt de geur erger na het vrijen, en kan deze veranderen in een sterke visgeur. De sterke visgeur ontstaat deels door het mengen van sperma en vaginale afscheiding.
Melk en kaas geven een slechte adem
Die bacteriën breken de organische bestanddelen van voedsel af, waarbij onwelriekende zwavelwaterstoffen ontstaan. Op nummer 1 van de lijst van voedingswaren waardoor je uit je mond gaat stinken staat – verrassing!
Chlamydia en gonorroe oplopen zonder seksueel contact
Voor de meeste SOA's (zoals bijv. chlamydia, gonorroe) geldt dat je daadwerkelijk seks moet hebben om ze op te kunnen lopen. Gonorroe of chlamydia oplopen zonder seks (penetratie) is ook mogelijk door orale seks.
Je kunt het oplopen door onbeschermde seks, maar ook door het delen van washandjes of handdoeken. Trichomoniasis komt best vaak voor, vooral in combinatie met de soa's chlamydia en gonorroe. Je kan hierdoor last hebben van een vies ruikende urine, jeuk, en schuimende groengele urine.
Ruikt schimmel überhaupt? Jazeker. Schimmel ruikt muf. En deze muffe geur kan uw woongenot behoorlijk bederven, maar kan ook nog eens invloed hebben op uw gezondheid.
Bij chlamydia komt gele afscheiding vaak voor. Bij gonorroe heeft een vrouw vaak weinig tot geen symptomen, maar je zou een dikke groene of gele afscheiding kunnen krijgen. Trichomoniasis of trichomonas-infectie veroorzaakt vaak veel afscheiding, een schuimende structuur, een onaangename geur en groengele afscheiding.
Kan je een soa oplopen via een vieze wc-bril? FABEL: Je kunt een soa krijgen door op een vieze wc-bril te gaan zitten. FEIT: Een soa is alleen overdraagbaar via contact tussen slijmvliezen en lichaamsvloeistoffen. Slijmvliezen zitten onder meer in je mond en geslachtsorganen.
Als je chlamydia onbehandeld laat, kan dat ernstige gevolgen hebben. Zo krijgen per jaar zo'n duizend vrouwen vruchtbaarheidsproblemen vanwege een onbehandelde chlamydia infectie. Het is daarom belangrijk om je te laten testen als de kans aanwezig is dat je chlamydia hebt opgelopen. Ook als je geen symptomen hebt.
Wij adviseren je om minimaal zeven dagen te wachten met seks. Dit heeft twee redenen: Na zeven dagen is de chlamydia-bacterie uit je lijf verdwenen. Je kunt de bacterie dan niet meer overdragen aan je sekspartner.
Er zijn vaak geen of alleen vage klachten. Daardoor kunnen ze lang blijven doorlopen met een chlamydia-infectie, soms wel jaren. Ondertussen kan de ziekte ongemerkt worden doorgegeven.
Helaas kan je in de test niet zien hoe lang je de chlamydia bij je hebt gedragen en is het herleiden van wie je het hebt ook niet altijd mogelijk. Om deze onzekerheid in de toekomst te voorkomen is het belangrijk om bij het hebben van wisselende sekspartners eens in het (half) jaar te testen.
Als je een positieve uitslag hebt, dan zijn er antistoffen in je bloed gevonden. Je hebt dan waarschijnlijk in het verleden een infectie gehad met chlamydia. Vervolgonderzoek moet uitwijzen of de infectie nog actief is. Dit kan onderzocht worden met urine of met een uitstrijkje van de baarmoedermond.
Zoals geldt voor de meeste SOI, wordt Chlamydia doorgegeven via vaginale seks, maar ook seksuele contacten, zoals liefkozingen zonder penetratie of ejaculatie, en orale of anale seks kunnen de bacterie doorgeven. Ook via seksspeeltjes of via het gebruik van de handen kan de bacterie worden overdragen.
Omdat de meeste mensen niet merken dat ze chlamydia hebben, is het moeilijk aan te geven hoe groot de kans op besmetting precies is, per seksueel contact. Uit oudere studies blijkt dat de transmissie-kans (de kans op overdracht) van vrouw naar man 28% is, en van man naar vrouw 45%.