Waarom een molton echt nodig is
Zonder het gebruik van een molton hoeslaken trekt dit lichaamsvocht in je matras. Niet echt een lekker idee! Wat resulteert in een kortere levensduur van je matras. Door het gebruik van een molton hoeslaken blijft je matras langer fris, schoon en vrij van bacteriën.
Een molton beschermt uw matras of kussen tegen vocht, stof en bacteriën, waardoor deze langer mee zullen gaan. Doordat uw matras en kussen langer meegaan als u een molton gebruikt, scheelt dit aanzienlijk in uw portemonnee!
Het voornaamste verschil tussen de molton en de matrasbeschermer is dat de molton óver het matras wordt geplaatst en de matrasbeschermer ónder het matras wordt geplaatst. Zowel de molton als de matrasbeschermer verlengen de levensduur van het matras.
De molton zit om je matras heen, maar je heb hier geen direct contact mee omdat het hoeslaken er nog tussen zit. Om deze reden hoef je deze minder vaak te wassen dan het hoeslaken. Je molton moet je eens per twee weken wassen. De meeste moltons kunnen op 60 graden gewassen worden, maar het waslabel is leidend.
Wetenschappers zeggen dat je met een dag of veertien aan de veilige kant zit. Bacteriën groeien ongeveer twee weken lang, met een piek rond de 14 dagen. Ben je ziek geweest of heb je het erg warm gehad en veel gezweet? Verschoon je bed dan eens per week of zelfs vaker.
Hoe langer u wacht met het verschonen van uw bed, hoe meer bacteriën er ontstaan. Deze bacteriën vergroten de kans op eczeem, puistjes en mee-eters en daarnaast kunnen ze bestaande huidproblemen verergeren. Door uw gezicht voor het slapen gaan grondig te reinigen verkleint u de kans op vuil in uw bed.
De absorberende werking van molton zorgt ervoor dat uw matras optimale bescherming geniet. Moltons zijn niet waterdicht en daarom dus niet te gebruiken als een onderlegger.
Als eerste plaats je de molton op het matras, gevolgd door het hoeslaken. Daarna leg je het dekbed, met dekbedovertrek én de kussens op hun plek.
Een hoeslaken beschermd je matras niet voldoende tegen vocht waardoor je matras niet de nodige bescherming krijgt tegen nachtelijk zweten en andere ongelukjes die in bed kunnen gebeuren.
Een molton is een dikke, gewatteerde hoes die je over je matras plaatst. Het is meestal gemaakt van katoen en heeft een elastische rand, zodat het goed om het matras past. Een molton biedt bescherming tegen vlekken, vocht en vuil. Het absorbeert transpiratievocht en voorkomt dat dit in het matras dringt.
Een molton voorkomt dat vocht zoals transpiratie in je matras trekt. Hierdoor gaat je matras langer mee. Ook kan een molton extra warmte vasthouden, waardoor je het warmer hebt in bed. Het woord matrasbeschermer wordt meestal gebruikt om een beschermlaagje voor onder je matras aan te duiden.
Een molton is de belangrijkste beschermer van je matras. Je hebt het niet altijd door, maar 's nachts verlies je bijna een halve liter vocht en zonder molton zou dat vocht zo je matras in trekken. Tevens beschermt de molton je matras tegen slijtage en stof.
Matrasbeschermer
Onder het matras begin je met de matrasbeschermer. Deze zie je dus niet, want hij ligt onder je matras. De matrasbeschermer zorgt ervoor dat je matras wordt beschermd tegen uitstekende puntjes van bijvoorbeeld een spiraal- of lattenbodem.
Je hebt nodig: 1 wieg/ledikantje. 1 ademend matrasje (koudschuim of eventueel polyether)* wieg 3 molton onderleggers / ledikant.
Uw molton hoeslaken kunt u op 40 tot 60 graden wassen. Is de molton erg vuil? Dan adviseren we om deze op 60 graden te wassen. Zo weet u zeker dat alle bacteriën en huismijt worden gedood.
Voor een topmatras van traagschuim geldt dat hoe dikker de topmatras is, hoe meer comfort. Een dikte van 22 cm of meer biedt bijvoorbeeld meer comfort en gaat ook nog eens langer mee. Bij een topmatras van enkele centimeters zul je nauwelijks effect van het traagschuim voelen.
Idealiter moet je molton eens in de twee weken gewassen worden, hoe je dat het beste kunt doen? Was hem op 60°C, dan gaan alle bacteriën dood. Het is daarnaast ook belangrijk dat je de wasmachine niet te vol doet, het beste is daarom om je molton los van je andere beddengoed te wassen.
Een matrasdek (soms ook: matrasbeschermer) wordt tussen bedbodem en matras gelegd. Allereerst beschermt een matrasdek een matras tegen beschadigingen van de bedbodem, stof en de inwerking van condensvocht. Een bedbodem kan namelijk scherp zijn en dat is zonde van je (nieuwe) matras.
Een matrasbeschermer voorkomt de verspreiding van huisstofmijt en is dus essentieel voor mensen met een allergie. De huisstofmijt voedt zich immers met dode huidcellen. Zonder matrasbeschermer komt de matras al snel onder de huidcellen te zitten. Een voldoende frequent gewassen matrasbeschermer beperkt dit.
Lucht regelmatig de slaapkamer en de dekbedden. Gooi lekker een raam open en laat het dekbed even een paar uur buiten hangen. Daarmee verlaag je de luchtvochtigheid in de kamer en het vochtgehalte in het beddengoed en creëer je een mijtonvriendelijk klimaat.
Waarom moet je je bed verschonen? Het antwoord spreekt eigenlijk voor zich: een schoon bed is gezonder en slaapt een stuk lekkerder! Wanneer je elke nacht in je bed slaapt, wordt het namelijk vies.Er bouwen langzaam piepkleine vuiltjes op, zoals huisstofmijt, bacteriën en allergenen.
Om te zorgen dat je lekker slaapt, liggen er op hotelbedden meestal twee tot vier donzen kussens en twee kussens met microvezels. De kussens zijn vaak breder dan standaard, namelijk 90 tot 100 cm.