Dromen zijn belangrijk voor ons mentaal functioneren, zo kunnen we de overvloed aan prikkels verwerken. Te weinig REM-slaap kan ervoor zorgen dat men geestelijk uitgeput en prikkelbaar wordt. We kunnen dan minder goed omgaan met onze emoties, waardoor er sneller conflicten of neerslachtige gevoelens kunnen ontstaan.
Tijdens de REM slaap wordt al die informatie opgeslagen in het lange termijn geheugen, zodat je het heel lang kunt onthouden. 's Nachts word je altijd een paar keer wakker zonder dat je het merkt. Als je dan heel even wakker bent, merk je eigenlijk dat je bezig bent al die gedachten te verwerken. Dat is nou dromen.
Iedereen droomt
Sterker nog, we dromen 's nachts behoorlijk vaak. “We dromen elke 90 minuten tijdens onze slaap”, legt droomexpert Lauri Quinn Loewenberg uit aan Well and Good. “Ook als je denkt dat je niet droomt, droom je wel degelijk. Het is een natuurlijke en essentiële functie van het brein.”
Wanneer je regelmatig droomt, ben je relatief lang in een diepe slaap.Dat is meestal een goed teken, omdat je daarmee minder kans hebt op een slaaptekort. Omdat je vooral droomt in je REM-slaap, zijn dromen een goede indicator van een gezonde nachtrust!
"Vooral tijdens de remslaap droom je. Rem staat voor rapid eye movement. Je ogen gaan dan sneller bewegen en je hersenen zijn dan weer net zo actief als overdag. Op dat moment ontstaat er een reeks van gevoelens, emoties, gedachten, beelden en geluiden, die we identificeren als dromen.
Sommige mensen denken dat ze nooit dromen en dus geen REM-slaap hebben. Dit kan niet, iedereen droomt. Ook wanneer men wakker wordt en men zich geen droom kan herinneren. Wanneer er geen lichamelijke verlamming ervaren wordt tijdens de REM-slaap spreken we van een REM-gedragsstoornis of REM behavior disorder (RBD).
Als je lucide droomt, ben je je dus bewust dat je droomt. Bij nachtmerries is dat wel zo relaxt. Je beseft dan dat je lekker in je bedje ligt en elk moment wakker kunt worden. Het begrip lucide betekent 'helder' en werd al in 1913 door de Nederlandse psychiater Frederik van Eerden geïntroduceerd.
Wat onze dromen ons vertellen is een helder op het scherpst van de snede geschreven onderzoek naar de betekenis en het doel van onze nachtelijke visioenen, en is bedoeld als leidraad om onze wijze van dromen te verbeteren en onze waakzame tijd rijker, gezonder en gelukkiger te maken.
1) Je kunt nooit lezen of klokkijken in je droom
De meesten van ons kunnen in een droom niet lezen.
De hersenen maken willekeurige signalen, welke gelijk zijn aan de signalen van overdag en mengen zich met je geheugen. Hierdoor ontstaat er een droom! Niet ons hele brein wordt wakker tijdens de REM-slaap, maar een klein deel. Daardoor bewegen we niet tijdens het slapen en komt je lichaam tot rust.
In onze dromen zien we alleen gezichten die we al kennen
Dromen over iemand die je niet kent is onmogelijk. Ons brein vindt geen nieuwe gezichten uit. In onze dromen zien we echte gezichten van echte mensen - mensen die we gezien hebben in ons leven, maar die je misschien niet kent of herinnert.
Slaapverlamming (slaapparalyse) treedt op tijdens de slaap: je bent enkele minuten wakker terwijl je niet kan bewegen, je ogen niet kan openen en niet kan spreken. Dit gaat regelmatig gepaard met hallucinaties, zoals het gevoel hebben dat iemand in de kamer is of dat iemand je bedreigt, terwijl je niets kan doen.
Die personen in je droom betekenen niet letterlijk die personen, maar kunnen het symbool voor stress of angst of een andere emotie die je moet verwerken. De dromen zijn vaak niet precies hetzelfde, maar het thema wijst wel vaak op iets wat je nog niet helemaal verwerkt hebt.
Algemeen. Een mens droomt gedurende zijn leven bij benadering zes jaar lang, wat overeenkomt met ongeveer twee uur per nacht. De meeste dromen duren slechts 5 tot 30 minuten.
Tijdens elke slaapfase droom je, maar je droomt vooral tijdens de REM slaapfase, die zo belangrijk is voor cognitief herstel. Een mogelijke oorzaak voor het levendiger dromen, is dat je lichter slaapt dan normaal. "Naast stress heeft ook je voeding invloed op de hoeveelheid cortisol in je lichaam.
Opgesloten of vastzitten. Voor veel mensen is het een ware nachtmerrie. Dromen dat je vastzit of bent opgesloten betekent meestal dat jij je zorgen maakt om je huidige situatie. Dit kan betrekking hebben op je baan, relatie of je huidige woonsituatie.
Maar waar de gemiddelde mens nou eigenlijk over droomt, is wél spannende materie. Duitse onderzoekers vroegen aan drieduizend mensen welke avonturen ze tijdens hun slaap beleven. We dromen over vliegen, achtervolgingen en seks.
“We dromen vooral tijdens onze remslaap of droomslaap. Onze hersenen zijn dan hyperactief, soms zelfs actiever dan wanneer we wakker zijn. Dat maakt dat dromen soms zo levensecht lijken en je hele levendige, waarachtige ervaringen kan opdoen.
Dromen kunnen niet de toekomst voorspellen, maar als mensen ooit dromen dat de buurman komt te overlijden aan een hartaanval en zoiets gebeurt vervolgens ook, dan zijn ze nog maar moeilijk van het idee af te brengen dat ze een voorspellende droom gehad hebben.
'Personen in je droom bestaan echt'
De figuranten in het verhaal zijn vaak volstrekt onbekenden. Het is echter niet zo dat je hersenen die personen zelf creëert. Stuk voor stuk zijn het mensen die ergens in je onderbewustzijn liggen opgeslagen nadat je ze in het echte leven ooit bent tegengekomen.
De laatste dromen zijn bedrog
Je dromen worden met de uren alleen maar vreemder, maar de kans dat het ooit echt gebeurt, neemt alleen maar af. Malinowski: "De latere dromen zijn meer fantasievol, onmogelijk en compleet ondenkbaar om ooit te gebeuren in het echte leven."
Een voorspellende droom voorspelt wat er in de toekomst kan gebeuren. Dit kan zowel een 'positieve' als een 'negatieve' voorspelling zijn (zoals een loterij winnen, of een ongeluk krijgen).
Breinscans laten zien dat mensen dezelfde emoties voelen in een droom als wanneer ze wakker zijn, zegt Michael Grandner, directeur van een slaapcentrum in Arizona. Hierdoor kun je schreeuwend, huilend of lachend wakker worden, dit komt doordat je hersenen data aan het verwerken zijn.
Er komt meer bloed in uw benen te zitten, en even minder in uw hersenen. Dit heet orthostatische hypotensie. Daardoor voelt u zich licht in het hoofd en kunt u flauwvallen. Wanneer u 's nachts na een diepe slaap of na gebruik van alcohol opstaat en gaat plassen, is de kans op flauwvallen groter.