Mieren ruimen etensresten en dode insecten op, spinnen eten vliegen...
Onweersvliegjes prikken gaatjes in planten en voeden zich vervolgens met het sap uit de plant. Hierdoor ontstaan er grijze vlekken in de plant, wat de groei/gezondheid van de plant negatief kan beïnvloeden. Op het moment dat er grote groepen tripsen aanwezig zijn, kunnen planten volledig verwoest worden.
Sommigen noemen ze ook wel donderbeestjes. Deze beestjes komen voor in warme periodes en als er sprake is van een hoge luchtvochtigheid, dan blijven Tripsen laag in de lucht hangen. Hierdoor zien wij ze met een vlaak komen, maar vaak zijn ze ook snel weer weg. Als er onweer aankomt, is de luchtvochtigheid ook hoog.
Wat te doen als onweersbeestjes in huis terecht komen? Bij warm en vochtig weer doet u er goed aan de graantripsen zoveel mogelijk uit huis te houden. Bijvoorbeeld door deuren en ramen gesloten te houden of zo mogelijk horren te plaatsen. Dringen ze toch tot in huis door, dan kan de stofzuiger uitkomst bieden.
Hoe warmer, hoe sneller. Een volwassen trips leeft ongeveer 75 dagen en een vrouwtje legt dan zo'n 2 tot 5 eieren per dag.
Nee, ook dat kunnen ze niet. Bovendien hebben ze hier geen belang bij. Ze leven alleen van plantensappen en niet van (menselijk) bloed. Het onweersvliegjes zal ook niet uit verdediging bijten of steken.
De larven richten veel schade aan plantenwortels aan. Wanneer je tegen de kamerplant stoot dan vliegen deze insecten snel omhoog. Hierdoor krijg je kleine vliegjes voor je gezicht.
Kleine zwarte beestjes in bed zijn mogelijk vlooien of bedwantsen. De beste aanwijzing hiervoor is als je 's morgens regelmatig opstaat met heftig jeukende rode beten. Kunnen het geen muggen zijn? Mogelijk wel als je eerst gezoem hoort.
Tripsen gevaarlijk voor mensen
Een trips kan virussen bij zich dragen en deze ook overdragen op mensen. Wij raden dan ook altijd aan om handschoenen te dragen als je tripsen gaat bestrijden.
Als je een kleine infectie wolluis of dopluis hebt, kun je de beestjes met een wattenstaafje met spiritus aanstippen en zo van je plant af halen. Voor de bestrijding van de andere beestjes die hierboven in het lijstje staan kun je een spray bij het tuincentrum kopen die specifiek voor jouw infectie geschikt is.
Strooi een laagje koffiedik, thee, tabak of zand op de potgrond van de planten. Dit kan de volwassen rouwmuggen weghouden. De larven zitten echter nog in de grond en gaan zich ontwikkelen tot een volwassene rouwmug. Het zijn dus niet de volwassene vliegjes die het probleem vormen, zij leven maar enkele dagen.
Als er kleine zwarte beestjes rondom je planten vliegen, dan is de kans groot dat het rouwvliegjes zijn. Het vrouwtje van de rouwvlieg legt haar eitjes in vochtige aarde. De larven die uit die uitjes komen, smullen van (rottende) wortels van planten.
Als de vliegjes in huis relatief klein zijn, dan heb je waarschijnlijk te maken met fruitvliegjes of fruitvliegjes. De fruitvliegjes vind je vooral rondom de fruitschaal of rondom fruitresten. Dat is waar deze vliegjes dol op zijn. Rouwvliegjes zijn eigenlijk geen vliegjes, maar muggen.
Het 'onweersbeestje' eet de uienplant stukje bij beetje op, waardoor hij uiteindelijk dood kan gaan. Dat er de laatste jaren zoveel tripsen zijn heeft te maken met de relatief warme winters, waarbij er meer trips overleven. De daaropvolgende warme zomers zorgen ervoor dat ze zich explosief kunnen vermeerderen.
De groene gaasvlieg of goudoogje (Chrysoperla carnea) is een 1 tot 17 millimeter lang, vliegend insect uit de familie gaasvliegen (Chrysopidae). Deze familie behoort ondanks de naam niet tot de vliegen (orde tweevleugeligen) maar tot de orde netvleugeligen (Neuroptera).
Zet een bakje met water en kruidnagels neer. Of vul bakjes met azijn of allesreiniger met citroengeur. Vliegen hebben ook een hekel aan de geur van lavendel. Dus zet boeketjes neer, brand kaarsen of sprenkel lavendelolie.
Tripsen houden niet van een hoge luchtvochtigheid, om van trips af te komen wordt er aangeraden de luchtvochtigheid te verhogen of de plant regelmatig te besproeien met water. Om goed te kunnen waarnemen hoeveel trips er aanwezig is gebruik je gele vangplaten waarop de trips zal vastplakken.
Bij spint zie je in het begin gele puntjes op de bladeren die later overgaan in gele of bruine plekken. Deze plekken zijn bij trips ook mogelijk maar hebben vaker een grijze of zilverachtige kleur. De grootste verschillen in het schadebeeld zijn: Bij trips zie je zwarte puntjes, de uitwerpselen.
Welke planten zijn gevoelig voor trips? Alle kamerplanten zijn gevoelig voor trips en ze kunnen op al je planten voorkomen, van tropische planten tot vetplanten en cactussen. Over het algemeen hebben ze een voorkeur voor tropische planten met wat zachtere bladeren.
Bedwantsen zijn kleine (6 mm) roodbruine ovale insecten die leven van het bloed van mens en dier. Ze hebben 6 pootjes waarmee ze snel kunnen lopen. Vliegen of springen kunnen ze niet. Een andere naam voor bedwants is bedluis of wandluis.
De meest voorkomende beestjes die je in je bed tegen zult komen zijn huisstofmijten, bedwantsen (ook wel wandluis of bedluis genoemd) en vlooien. Spinnen zul je vooral rond je bed zien, omdat zij zich voeden aan de muggen, die zich weer aan jou voeden.
Als er één insect is die veel op een bedwants lijkt, dan is het wel de zwaluwwants! Deze insecten lijken identiek aan bedwantsen. Zwaluwwantsen zijn een direct familielid van bedwantsen en zien er daarom bijna hetzelfde uit.
Volgens Helsen zijn de vliegjes niet schadelijk voor de gezondheid. 'Het is niet zo smakelijk, maar het is totaal ongevaarlijk als je per ongeluk een eitje of larve opeet', legt Helsen uit.
Een fruitvliegje is circa drie tot 4 millimeter lang, heeft een lichte kleur en rode ogen, terwijl een rouwvliegje zwart van kleur is. Fruitvliegjes kom je vaak tegen in de buurt van fruit en afvalbakken, terwijl rouwvliegjes juist in de buurt van plantenbakken en -potten vliegen.
Rouwvliegjes zijn eigenlijk geen vliegjes, maar muggen, vandaar de naam: varenrouwmug. Deze muggen zijn te herkennen aan hun zwarte kop en donkere vleugels. Op het uiteinde van de vleugels staat een V-teken, op deze manier kun je de varenrouwmug ook onderscheiden.