Crkvice, Kroatië De titel voor de natste plek van Europa gaat naar het Kroatische bergdorpje Crkvice. Jaarlijks valt er in het 650 inwoners tellende dorpje maar liefst 4.651 millimeter regen.
De paraplu-prijs voor de natste plek van Europa gaat naar het bergdorpje Crkvice in Montenegro. Jaarlijks valt in dit mini-dorpje - Crkvice telt nog geen 700 inwoners - maar liefst 4.651 millimeter regen.
Als we kijken naar de hoeveelheid regen, vind je de natste plek op aarde, in India. Het is het dorpje Mawsynram in de staat Meghalaya. Het regent daar echt veel. Per jaar valt daar gemiddeld 11.872 millimeter regen.
En de winnaar is, …. misschien niet onverwacht, Athene! Daar regent het slechts 365 millimeters per jaar, dat nat valt op amper 43 dagen. Even snel rekenen: 365 – 43 = dat zijn 322 droge dagen per jaar!
Mawsynram – India – 11.871 mm
Met een gemiddelde jaarlijkse neerslag van 11.871 millimeter is het Indiase plaatsje Mawsynram, in het district Meghalaya, de nummer één in het lijstje van natste plekken op aarde. In het recordjaar 1985 viel hier zelfs 26.000 millimeter. Dat is 26 meter regen in één jaar tijd!
Crkvice, Kroatië De titel voor de natste plek van Europa gaat naar het Kroatische bergdorpje Crkvice. Jaarlijks valt er in het 650 inwoners tellende dorpje maar liefst 4.651 millimeter regen.
1: Mawsynram (India) Met een gemiddelde jaarlijkse neerslag van 11.872 mm per jaar, is Mawsynram nipt de natste plek van India. Ter vergelijking: in de natste gemeente van Nederland (Apeldoorn) valt er jaarlijks gemiddeld 925 mm.
De Sahara-woestijn in Afrika is kurkdroog en Al-Kufrah in het land Libië is het allerdroogste stukje van de woestijn. Er valt nog geen millimeter regen per jaar!
Nooit is wel heel erg lang. Maar er zijn delen van de in Chili gelegen Atacama woestijn waar al 400 jaar geen regen is gevallen.
Boven de Atacama-woestijn in het noorden van Chili is het eigenlijk géén weer. Het is er de ene dag warmer dan de andere, dat wel, maar een inktzwarte regenwolk moet er een attractie van formaat zijn. In de Atacama-woestijn regent het namelijk nooit. Of beter gezegd: bijna nooit.
Neerslag. Gemiddeld valt er in Engeland slechts zo'n zevenhonderd millimeter neerslag per jaar, waarvan een zeer groot deel in de vorm van regen. Deze hoeveelheden zijn enkele procenten lager dan in Nederland.
Er komt voorlopig dus nog geen einde aan de droogte. De aanvoeren van de rivieren zijn nog steeds laag, het neerslagtekort is verder opgelopen en ook de grondwaterstanden zijn uitzonderlijk laag. De effecten van de droogte zijn voor de scheepvaart, landbouw en natuur nog zeer goed voelbaar.
Het midden van Limburg is gemiddeld de droogste plek van Nederland. De gemiddelde neerslaghoeveelheid per jaar bedraagt hier slechts 750 mm. Dat komt doordat de hoger gelegen Belgische Kempen en de Ardennen regenwolken voor een deel tegenhouden. Ook in Noord-Limburg en Zuidoost-Brabant valt relatief weinig neerslag.
De Veluwe is met ruim 950 mm per jaar het gebied waar op jaarbasis de meeste regen valt, in Midden-Limburg (minder dan 750 mm per jaar) valt de minste neerslag.
Goede reis! Officieel is het gehucht Mawsynram in Meghalaya, India, de plek waar jaarlijks de meeste regen valt. In het gebied valt per jaar maar liefst 11.871 millimeter, ruim veertien keer zoveel als in Nederland.
Dat het in Bergen zo vaak regent, heeft verklaarbare geografische redenen: de stad ligt tussen zeven bergen en vermits de regen vanover de zee komt, kan die nog moeilijk weer weg zodra de wolken zich tussen die zeven bergen en boven de stad hebben gevestigd.
In de zomer valt er in ons land gemiddeld ruim 200 mm neerslag, met uitschieters onder de 100 mm tot ruim boven de 300 mm (figuur 1). Ook zijn er langjarige schommelingen zichtbaar met wat vaker nattere zomers tussen 1950 en 1970, daarna een periode met wat drogere zomers en sinds 2000 weer wat nattere.
De Atacama-woestijn in Chili kan de droogste plek ter wereld genoemd worden. Ze ligt 610 meter boven zeeniveau en krijgt minder dan vijf millimeter neerslag per jaar te verwerken. Ter vergelijking: het is er liefst vijftig keer zo droog als in Death Valley in Californië.
De meeste droogtes sinds 1964 vonden plaats in Ethiopie, Somalie en Kenya. De langste droogteperiode duurde 9 jaar: sinds 1969 tot 1978 in Chad.
Onbetwist de heetste plek op onze aardbol is de Dasht-e Lut woestijn in Iran. Hier werd ooit een record temperatuur gemeten van 70,7°C. Leven is er niet, zelfs bacteriën houden het hier voor gezien op deze een na droogste plek op aarde (alleen delen van de Atacama-woestijn in Chili zijn droger).
Zuid-oost Spanje, maar ook de noordelijke kusten van zowel de Zwarte als de Kaspische Zee zijn de droogste regio's van Europa, gevolgd door het noordelijkste gedeelte van Noorwegen en enkele gebieden in Zuid-Oost Europa.
De meeste neerslag valt in de kustgebieden, de Veluwe, het noorden en in Zuidoost-Limburg. Het droogst is het over het algemeen aan de oostgrens, in het oosten van Brabant en in het midden van Limburg.
Kaapverdische Eilanden
Op de eilanden van Kaapverdië valt maar weinig regen, en het wordt overdag eigenlijk nooit kouder dan 24 graden. Van februari tot en met juni valt er bijna helemaal geen neerslag.
Het klimaat van de Canarische Eilanden wordt beschouwd als het beste klimaat ter wereld dankzij de milde en aangename temperaturen het hele jaar door. Daarbij komt nog de geringe neerslag en het feit dat de archipel de regio in Europa is met de meeste zonuren per dag.
1. Vostok Onderzoeksstation, Antarctica (–89.2°C) Het Russisch onderzoeksstation ligt 3.488 meter boven de zeespiegel en blijft tot vandaag officieel de koudste plek ter wereld. De recordmeting van -89,2 graden Celsius dateert van 21 juli 1983.