We beginnen met de nummer 1 dat is......... Chocolade taart. Wat grappig is bij een chocolade taart is dat je puur, melk of allemaal andere soorten sterkest heb.
De klassieke appeltaart
Hoewel er vele varianten zijn op de appeltaart gaat er niets boven de klassieker.
Nog zo'n typisch Nederlandse taart is rijstevlaai. Heerlijk met chocoladeschaafsel als topping. Naast appeltaart en vlaai is boterkoek ook zo'n typisch Hollandse taart. Of eigenlijk: een mix tussen een taart en koek.
Nederlanders eten gemiddeld 41 gram koek en gebak per dag. Mannen eten meer koek en gebak (44 g/dag) dan vrouwen (38 g/dag).
Een stukje cake eten kan meestal niet zoveel kwaad – als je het bij een houdt tenminste. Afhankelijk van hoe groot je stuk is, bevat het gemiddeld 77 calorieën. Ook met een stuk kersenvlaai zit je relatief safe.
Het hazelnootgebakje is de grootste caloriebom met 468 kilocalorieën per 100 gram en bevat het meeste vet. Wil je voor wat minder calorierijk en vet gaan? Dan zijn de appeltaart en kwarktaart de beste keus.
Wanneer je naar heel Nederland kijkt dan kun je stellen dat we in heel Nederland graag als hartige snack een kroket, bitterbal, haring, kibbeling, kaas of een patatje eten. Zoete snacks die in heel Nederland worden gegeten zijn poffertjes, pannekoeken, drop en stroopwafels.
Met stip op nummer één staat erwtensoep, ook wel bekend als snert. Meestal wordt deze soep gemaakt van spliterwten, knolselderij en prei. Maar er bestaan ook recepten waarin gebruik wordt gemaakt van ingrediënten zoals aardappels, wortels en uien. Erwtensoep staat bekend als een dikke soep.
De oorsprong van appeltaart is niet helemaal duidelijk. Wel kunnen we zeggen dat deze taart al eeuwenlang wordt gemaakt. Zo wordt appeltaart al in 1381 vermeld in een kookboek uit Groot-Brittannië. Ook in de Lage Landen wordt appeltaart al enkele eeuwen bereid door ambachtelijke bakkers en banketbakkers.
Stroopwafels zijn typisch Nederlandse koekjes. De eerst werd gebakken 200 jaar geleden in een bakkerij in Gouda. Dat is het begin van de stroopwafel. Het bekendste koekje van Nederland.
Zoek je typisch Hollandse nagerechten? De beste recepten speciaal voor jou, zoals hangop met fruit, warme appeltaart en heerlijke pudding.
Pepermunt (Mentha piperita) is een plant die zeer geschikt is om pepermuntsnoep van te maken. De plant wordt verbouwd in Engeland, Frankrijk, Japan en de Verenigde Staten.
Kortom: Zowel een halve taart in één keer als iedere dag een stuk taart, past niet in een gezonde voeding. Taart is een traktatie dus dat eet je niet dagelijks maar bij uitzondering. Een stuk taart bevat te veel calorieën, verzadigd vet en suiker om iedere dag te eten.
End of interactive chart. Nederlanders eten gemiddeld 41 gram koek en gebak per dag. Mannen eten meer koek en gebak (44 g/dag) dan vrouwen (38 g/dag).
Van stamppot tot stroopwafel, pannenkoeken tot pastei. Haring, huzarensalade, hutspot... De Hollandse keuken kent een schát aan klassiekers.
Typisch Nederlands snoep zoals Haagse hopjes, kaneelstokjes, boterwafeltjes of zuurstokken, wat ons betreft een geweldig Nederlands (zakelijk) cadeau.
Een typisch Nederlands ontbijt bestaat uit brood, al dan niet geroosterd, met kaas, vlees, boter en zoet beleg, zoals chocoladepasta, hagelslag en vlokken. Naast een belegde boterham eten Hollanders ook dikwijls beschuit, ontbijtkoek, krentenbrood of een bordje pap.
Vlaaien zijn wezenlijk verschillend van taart omdat de bodem van een ander soort deeg is gemaakt, meestal een zoete gistdeeg, soms ook linzen- of biscuitdeeg. Traditioneel (gegist) vlaaideeg lijkt op brooddeeg en is meestal wat zwaarder dan taartdeeg. Het kneden van het deeg (soms machinaal) kan vrij bewerkelijk zijn.
Een stukje vruchtenvlaai of rijstevlaai bevat ongeveer de helft van het aantal calorieën van een appelflap of een stuk monchou taart. Gauw verdiend. Een vruchtengebakje “klinkt” gezonder vanwege het fruit, maar is het helemaal niet.
Iemand met diabetes mag in principe alles eten, dus ook nog best een gebakje. Als hij er wel rekening mee houdt wat hij verder eet die dag. Suikervrije producten zijn niet nodig. Wel is het voor mensen met diabetes extra belangrijk om gezond en regelmatig te eten, en veel te bewegen.